Vés al contingut

BirdLife International

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 09:15, 29 nov 2024 amb l'última edició de EVA3.0 (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióBirdLife International
Dades
Tipusorganització no governamental internacional
organització per a la conservació de la natura
entitat benèfica
base de dades biològica
base de dades en línia
organització sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Indústriamedi ambient Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballconservació dels ocells Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaentitat benèfica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1922
Governança corporativa
Seu
Treballadors251 (2019) Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Ingressos totals22.987.810 £ (2019) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webbirdlife.org Modifica el valor a Wikidata

Facebook: BirdLifeInternational X: BirdLife_News Instagram: birdlife_insta LinkedIn: birdlife-international Youtube: UC6Bo5Wr8yPUkleeZaaRzhdg Modifica el valor a Wikidata

BirdLife International és l'organització no governamental més gran del món dedicada a la conservació dels ocells i dels seus hàbitats, però també a la biodiversitat global per una sostenibilitat en l'ús dels recursos naturals.

BirdLife International es va registrar oficialment l'any 1994. BirdLife és una associació global d'associacions no governamentals ambientals i independents, creada per lluitar contra les amenaces a la la natura i els seus impactes potencials, tant en la vida salvatge com en les persones. La missió compartida de l'Associació és conservar els ocells, els seus hàbitats i la biodiversitat global, treballant amb la gent cap a la sostenibilitat en l'ús dels recursos naturals.

Compta amb més de 2,5 milions de membres de la 116 organitzacions associades de països, inclosa la Reial Societat per a la Protecció de les Aus, la Societat d'ocells salvatges del Japó, la National Audubon Society i American Bird Conservancy.[1]

BirdLife International ha identificat 13.000 àrees importants per a la conservació de les aus i és l'autoritat oficial de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura de la Llista vermella per a les aus.[2][3] A partir del 2015, BirdLife International ha establert que 1.375 espècies d'ocells (el 13% del total) estan amenaçades d'extinció (En perill crític, en perill d'extinció o en un estat considerat com a vulnerable).[4]

BirdLife International publica una revista trimestral, BirdLife: The Magazine, que conté notícies recents i articles autoritzats sobre les aus i la seva conservació.[5][6]

Associacions BirdLife

En xarxa amb 120 associacions, BirdLife International treballa amb les comunitats locals per trobar solucions innovadores a les amenaces ambientals. L'estratègia global compartida es desenvolupa "de baix a dalt" i darrerament ha donat suport directe per l'assoliment dels 20 objectius de biodiversitat d'Aichi[7] per a l'any 2020.

Les associacions integrades a BirdLife han fet pressions amb èxit per a l'establiment d'àrees protegides que cobreixen milions d'hectàrees i en conjunt gestionen més d'un milió d'hectàrees d'hàbitats naturals.[8][9]

Oficines regionals

L'Associació està coordinada i recolzada per assolir la seva missió compartida per una Secretaria global descentralitzada a Cambridge (Regne Unit) i sis, petites secretaries regionals amb seu a l'Equador, Bèlgica, Kenya, Jordània, Singapur i Fiji.

Amb oficines regionals a les ciutats d'Accra, Amman, Brussel·les, Cambridge, Dakar, Nairobi, Singapur, Suva, Tòquio i Quito, Compta amb més de 13 milions de membres i simpatitzants individuals.[10]

Té més de 4.000 persones treballant amb aquest objectiu i més de 2.500.000 de socis. BirdLife col·labora en programes a nivell regional en més de 100 països de tots els continents.

A Espanya és coneguda com a Societat Espanyola d'Ornitologia amb les sigles SEO/BirdLife i compta amb una delegació a Catalunya.[11][12]

Temes centrals

BirdLife International organitza un treball estratègic en les següents principals àrees de treball, enllaçant ocells, hàbitats, natura i persones.

  • Espècies: Compromís a defensar el futur a llarg termini de totes les espècies d'ocells, exercint com a autoritat mundial sobre el seu estat i conservació mitjançant el manteniment de la Llista Vermella de la UICN per a les aus.
  • Llocs: Per protegir els ocells, cal protegir els llocs on viuen i els llocs per on viatgen. Amb aquest objectiu s'han dentificat, documentat i conservat més de 13.000 àrees importants de biodiversitat i aus (IBA), que formen el nucli més petit d'una xarxa més àmplia d'àrees clau per a la biodiversitat (KBA).
  • Societat: Actuar per tal d'implicar, educar i mobilitzar les persones per encoratjar-los i donar-los suport per defensar de la natura. L'associació aposta per una societat justa i equitativa on es reconegui que la natura és fonamental per al benestar humà.
  • Sistemes: A la Terra hi ha un conjunt específic de sistemes causats pels humans que estan impulsant la ràpida destrucció de la natura. BirdLife treballa per a canviar aquests sistemes per altres de millors, on hi guanyin tant les persones com la natura.[13]

Història

Birdlife International va ser fundada el 20 de juny de l'any 1922 per l'ornitòleg nord-americà Thomas Gilbert Pearson[14] i el francès Jean Théodore Delacour com a Consell Internacional per a la Preservació d'Ocells de l'ICBP. Aquest grup de pressió va caure en desús després de la Segona Guerra Mundial i va tornar a activar-se l'any 1983 amb el nomenament d'un director professional, i el 1993 va canviar el seu nom per l'actual.

Les persones que es van reunir aquell dia incloïen el Dr. T. Gilbert Pearson, cofundador i president de l'Associació Nacional de Societats Audubon (ara National Audubon als EUA); Frank E. Lemon, secretari honorari de la Royal Society for the Protection of Birds (RSPB, ara BirdLife al Regne Unit); Jean Delacour, president de la Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO, ara BirdLife a França); i PG Van Tienhoven i el Dr. A. Burdet dels Països Baixos.

Les primeres preocupacions de l'organització, que segueixen sent centrals en l'actualitat, incloïen la protecció de les aus migratòries, la identificació i protecció de les zones on es congreguen en gran nombre els ocells i els llocs més d'importància vital per a les aus amenaçades.

L'ICBP va ser responsable dins de la UICN (que va ajudar a cofundar) de recopilar dades sobre les aus amenaçades del món al Llibre Vermell de Dades per a Ocells (1966). Avui, la seva successora, la Llista Vermella de la UICN per a les aus té un efecte profund en l'agenda global de conservació. L'ICBP també va ser fonamental en la promoció de la Convenció sobre la Conservació de les Espècies Migratòries i les directives europees sobre aus i hàbitats salvatges.

Però l'estructura de l'ICBP com a "federació de federacions" va resultar massa feixuga per a unificar les campanyes de conservació. Calia una nova visió: això va portar a la transició de l'ICBP a la BirdLife Partnership el març de 1993. El nou model era tenir una única associació BirdLife en tants països i territoris com fos possible arreu del món.[15]

Referències

  1. BirdLife International. «ABC joins the flock!» (en anglès americà). [Consulta: 18 juliol 2020].
  2. «Red List Authority for birds».
  3. BirdLife International. «Sites & Habitats (IBAs and KBAs)» (en anglès americà). [Consulta: 7 juliol 2020].
  4. «Birds», 19-01-2016.
  5. «BirdLife's World Bird Club». BirdLife International. [Consulta: 30 agost 2015].
  6. International, BirdLife. «BirdLife: The Magazine».
  7. «X/2.Strategic Plan for Biodiversity 2011-2020» (en anglès; francès; espanyol). CBD, Convention on Biological Divesrsity, 2010. [Consulta: 1r juny 2022].
  8. «BirdLife International» (en anglès). EO4wildlife team, 2022. Arxivat de l'original el 2018-08-29. [Consulta: 1r juny 2022].
  9. «BirdLife» (en anglès). BirdLife International, 2022. [Consulta: 1r juny 2022].
  10. «How we work» (en anglès). BirdLife International, 2022. [Consulta: 1r juny 2022].
  11. «SEO/BirdLife Catalunya. Consultat el 3 Des 2016». Arxivat de l'original el 2016-12-20. [Consulta: 3 desembre 2016].
  12. «SEO BirdLife Societat Espanyola d'Ornitologia | Giraffa - helping nature». [Consulta: 2 agost 2021].
  13. «Focus Areas» (en anglès). BirdLife International, 2022. [Consulta: 1r juny 2022].
  14. «T. Gilbert Pearson, Biography» (en anglès). T. Gilbert Pearson Audubon Society, 2022. [Consulta: 1r juny 2022].
  15. «BirdLife 100» (en anglès). BirdLife, 2022. [Consulta: 1r juny 2022].

Enllaços externs