Vés al contingut

Dàmocles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:33, 21 oct 2024 amb l'última edició de Paucabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Plantilla:Infotaula personaDàmocles
Imatge
A la pintura L'espasa de Dàmocles (1812), de Richard Westall, els joves de l'anècdota de Ciceró són substituïts per verges amb un patró neoclàssic.
Biografia
Mortsegle IV aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata

Dàmocles[1] (grec antic: Δαμοκλῆς, llatí: Damocles) fou un magnat siracusà company de Dionisi el Vell conegut per la següent anècdota, contada per Ciceró. Dàmocles considerava que Dionisi el Vell era feliç gràcies a la seva riquesa i al seu poder i el criticava pels seus gustos de luxe. Un dia, el tirà el va convidar a un banquet amb tota mena de luxes, plaers i luxúria, però just al damunt del setial de Dàmocles hi havia fet penjar una espasa sostinguda només pel pèl d'un cavall, i el va convidar a jutjar si allò era la felicitat; l'espasa representava el perill constant al qual havia de fer front el qui tenia riqueses o poder, representades pel banquet i els plaers. D'aquest fet es va originar l'expressió «espasa de Dàmocles»,[2] que fa referència a la intranquil·litat que comporta un perill o amenaça constant.

Referències

[modifica]
  1. I no pas Damocles; vegeu: Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. D'Homer al segle ii dC. Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 477. ISBN 9788441224223. ; Lacreu, Josep. Manual d'ús de l'estàndard oral. Universitat de València, 2002, p. 64. 
  2. Cicero's Tusculan Disputations de Marcus Tullius Cicero (anglès) en www.gutemberg.org