Vés al contingut

Ixtab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 16:54, 13 oct 2024 amb l'última edició de Jordi escarre (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Infotaula personatgeIxtab

Modifica el valor a Wikidata
TipusDeïtat maia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Altres
Dominisuïcidi Modifica el valor a Wikidata

En la mitologia maia, Ixtab és la deessa del suïcidi, i esposa del déu de la mort, Chamer. També era la divinitat de la forca.[1][2]

En la tradició maia, el suïcidi era considerat una manera extremadament honorable de morir, a un nivell similar que el de les víctimes humanes de sacrificis, guerrers caiguts en batalla, dones mortes al moment de donar a llum, o sacerdots.

Ixtab és representada com un cadàver parcialment descompost amb els seus ulls tancats, penjant d'un arbre. El seu rol com a divinitat era el de protegir els que se suïcidaven, acompanyant-los i guiant-los cap a un paradís especial.[3] Aquest rol era anomenat psicopomp o guia d'ànimes.

Essent una deessa molt popular, alguns documents històrics proposen la teoria que el culte a Ixtab va impulsar a la gent d'Amèrica Central en els temps maies a suïcidar-se abans que enfrontar-se a la humiliació, malaltia, o desgràcia, creant una ona de suïcidis entre la gent de casta alta, de manera similar al seppuku en la tradició japonesa.[4]

Referències

[modifica]
  1. Landa: "los venía a llevar," Tozzer: "came to fetch them."
  2. Ixtab en el panteón maya
  3. «Las poderosas diosas de la cultura maya» (en castellà), 11-11-2019. [Consulta: 12 novembre 2019].
  4. «Desmitificación del contexto cultural del suicidio entre los mayas prehispánicos» (en castellà). Cuicuilco. Revista de ciencias antropológicas, 27, 79, 12-2020, pàg. 235–255. ISSN: 2448-8488 [Consulta: 28 juny 2023].

Bibliografia

[modifica]
  • Alfred M. Tozzer, Landa's Relación de las cosas de Yucatán. A Translation. Peabody Museum, Cambridge MA 1941.