Vés al contingut

Viquipèdia:Criteris de supressió ràpida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 11:02, 14 juny 2024 amb l'última edició de Vriullop (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Els criteris de supressió ràpida (o destrucció) de pàgines especifiquen els casos limitats on els administradors poden suprimir pàgines de la Viquipèdia sense una discussió prèvia. La resta d'usuaris poden demanar la supressió ràpida segons aquests criteris afegint la plantilla apropiada (vegeu l'apartat de plantilles més avall).

En aquest context, "ràpida" es refereix al procés de decisió i no al període de temps en què s'ha d'aplicar. En determinats casos es pot retardar la supressió per poder avisar a l'usuari en cas que ho pugui solucionar. En general es preveuen tres casos:

  • Supressió immediata, per casos evidents.
  • Supressió diferida, en general una setmana, per donar temps a fer comprovacions o avisar a l'usuari.
  • Supressió prèvia discussió, segons Viquipèdia:Esborrar pàgines, pels casos no evidents o d'interpretació discutida.

Que una pàgina compleixi els següents criteris no vol dir necessàriament que s'hagi d'esborrar. Considereu abans si es pot millorar, reduir a un esborrany acceptable, fusionar, redirigir o es pot aprofitar de qualsevol altra forma. Si això és possible, segurament la supressió ràpida no és apropiada. Procureu donar prou temps als editors i eviteu demanar la supressió d'una pàgina que encara s'està editant. Si no hi ha més remei, indiqueu quin dels criteris és aplicable i considereu avisar al creador de la pàgina.

No s'hauria de posar un avís de supressió sense justificació, ni treure'l si està justificat segons algun d'aquests criteris. Si algú no està d'acord en la seva aplicació, s'haurien d'explicar els motius en la pàgina de discussió. En cas que hi hagi dubtes raonables per part de l'administrador o dels editors implicats, cal discutir-ho en el procés general d'esborrar pàgines.

Criteris generals

[modifica]

Aquest són els criteris generals aplicables a qualsevol espai de noms, i són addicionals als criteris específics de cada espai de noms.

  1. Sense cap sentit, bajanades evidents, galimaties incomprensible, una pàgina incoherent sense contingut aprofitable. Això no inclou: redactat pobre, comentaris obscens, vandalisme, text en altres llengües o mal traduït, material fictici, teories improbables o llegendes urbanes de qualsevol tipus. Alguns d'aquests casos, però, poden ésser suprimits com a vandalisme descarat.
    {{sr-g1}}, {{sr-sense sentit}}, {{db-nonsense}}
  2. Proves fora de la pàgina de proves i de les pàgines i subpàgines del propi usuari.
    {{sr-g2}}, {{sr-proves}}, {{db-test}}
  3. Vandalisme descarat. Això inclou enganys i desinformació descarats i obvis, i l'eliminació de redireccions creades al revertir reanomenaments vandàlics.
    {{sr-vandalisme}}, {{db-vandalism}}
  4. Creació de material ja esborrat. Una pàgina esborrada prèvia discussió en el procés d'esborrar pàgines no es pot tornar a crear de nou, encara que sigui amb un títol diferent, si és una còpia substancialment idèntica a la versió esborrada i no s'han solucionat els motius discutits. Això no és aplicable al contingut restaurat per algun motiu raonable, o al contingut esborrat per supressió ràpida, encara que en aquest cas es pot tornar a aplicar el mateix criteri de supressió.
  5. Usuari blocat. Pàgines evidentment creades per comptes anònims o titelles d'usuaris blocats en violació de la prohibició d'editar, i sense edicions substancials d'altres usuaris.
  6. Manteniment. Tasques no controvertides de manteniment com esborrat temporal per a fusionar historials, fer lloc a un reanomenament no controvertit o neteja de redireccions.
  7. Petició de l'autor, si la sol·licitud és de bona fe i la pàgina no té contingut substancial afegit per altres editors. El buidat d'una pàgina es podrà considerar com una petició de supressió de l'autor.
  8. Discussió sense pàgina principal. Queden excloses qualsevol pàgina de discussió que pugui ésser útil pel projecte, pàgines de discussió d'usuaris, pàgines de discussió d'imatges de Commons i subpàgines de discussió (usades normalment com arxius històrics) encara que no tinguin la corresponent pàgina principal.
  9. Requeriment de la Fundació. L'administració de la Fundació Wikimedia es reserva el dret de suprimir immediatament una pàgina de forma temporal en casos de circumstàncies realment excepcionals. Les supressions d'aquest tipus no s'haurien de revertir sense permís de la Fundació.
  10. Difamacions. Pàgines creades amb l'únic propòsit de difamar o ridiculitzar. Això inclou biografies en to completament negatiu, sense referències i sense una versió neutral en l'historial per poder revertir. En aquest cas els administradors no haurien d'afegir res de l'antic contingut de la pàgina al resum del registre d'esborrament.
  11. Publicitat (spam). Pàgines que exclusivament promouen alguna entitat i que s'haurien de refer pràcticament de nou perquè fossin enciclopèdiques. El fet que una pàgina tracti sobre una companyia o un producte no vol dir necessàriament que sigui aplicable aquest criteri.
  12. Violació dels drets d'autor evident. Pàgines de text que compleixen els següents punts (per imatges i arxius vegeu l'apartat corresponent):
    • El contingut ha estat copiat d'alguna web o d'alguna altre font (cal comprovar que no sigui al revés, una còpia de la Viquipèdia);
    • No té cap altre contingut no copiat que valgui la pena conservar (cal comprovar l'historial);
    • El contingut va ésser incorporat per un únic usuari; i
    • No hi ha cap constància creïble que sigui de domini públic, de llicència lliure o que sigui aplicable el dret de citació.
    En cas de marcar una pàgina amb aquest criteri, es pot avisar a l'usuari per si vol formalitzar una autorització. La supressió de la pàgina pot demorar-se un temps prudencial (entre una setmana i un mes) segons la resposta i mentre durin els tràmits.

Articles

[modifica]

Casos particulars per articles, aplicables també als portals. Si no és aplicable cap d'aquests criteris vegeu Viquipèdia:Esborrar pàgines.

  1. Sense context. Articles molt curts sense prou context que identifiqui el subjecte de l'article de forma que no sigui possible ampliar-lo o millorar-lo. Noteu que context és diferent de contingut.
  2. Sense contingut significatiu. Qualsevol article (excepte pàgines de desambiguació) que consti només d'enllaços externs, categories, seccions d'estil vegeu també, una definició òbvia del títol, comentaris telegràfics i/o imatges. Tanmateix, un article molt curt pot ser un esborrany vàlid si té context i alguna informació útil.
  3. No és en català i ja existeix en un altre projecte de Wikimedia. Si l'article no existeix en un altre projecte, useu la plantilla {{traduïu}}. Si al cap d'un mes no ha sigut possible traduir-lo, es podrà esborrar.
  4. Mogut a un altre projecte (importació). Qualsevol article que s'ha mogut a un altre projecte (p.ex. Viccionari o Viquitext) ja que només consistia en una definició de diccionari, o en un contingut propi d'altres projectes, o bé durant la discussió d'esborrar pàgines es va prendre la decisió de moure'l. L'article no s'esborrarà fins que s'hagi mogut correctament i se n'hagi registrat l'autoria.
  5. No significatiu. Articles sobre persones, organitzacions o webs, sense cap descripció mínima que expliqui la seva significació o contribució. Això és diferent de qüestions com els criteris de notabilitat, la verificabilitat o la citació de referències. En cas que pugui ser controvertit cal seguir el procés d'esborrar pàgines.
    {{sr-a5}}, {{sr-no significatiu}}
  6. Una sola frase. Una única frase no és bagatge suficient de contingut, redacció o admissibilitat per formar part d'una enciclopèdia, independentment del nombre d'octets. No assoleix el llindar de text expositiu d'un esborrany i amb l'existència de Wikidata es pot fraccionar en declaracions sistematitzades i referenciades. Cal avisar i encoratjar el seu creador perquè l'ampliï mínimament (idealment, més de 1.500 octets) i es pugui mantenir. Si al cap d'una setmana no ha sigut possible ampliar-lo, es podrà esborrar.
    {{sr-a6}}, {{sr-una sola frase}}
  7. Cap referència. Un article sense absolutament cap referència, independentment de la llargada, vulnera la notabilitat, verificabilitat i especialment la citació de referències, a banda del punt de vista neutral. Cal assegurar que la creació o traducció de noves entrades respecta un llindar de viabilitat del contingut i de la tasca bibliogràfica prèvia. L'article es podrà esborrar sempre quan passi una setmana després de l'avís al creador i aquest no hi aporti cap font vàlida als passatges clau.
    {{sr-a7}}, {{sr-cap referència}}

Redireccions

[modifica]

Cal comprovar abans si es pot modificar la redirecció, si hi enllaça res o si té historial.

  1. Redirecció trencada a una pàgina esborrada o no existent. També són redireccions trencades les redireccions a la pròpia pàgina i els bucles de redireccions entre pàgines que es redirigeixen mútuament.
  2. Redirecció entre diferents espais de noms, des de l'espai principal d'articles als altres espais de noms. Si la redirecció és el resultat d'un reanomenament, es pot esperar un cert temps perquè l'usuari pugui trobar la nova pàgina. El cas de les dreceres es consideren pseudoespais admesos (p.ex. VP:).
  3. Redirecció improbable provocada per una errada de teclat o un títol totalment inapropiat. Tanmateix, pot ser útil una redirecció des d'una errada freqüent, un títol possible o un nom en una altra llengua.

Imatges i fitxers

[modifica]

Per imatges, o fitxers multimèdia, que no compleixin els requisits de supressió ràpida, o siguin controvertides, useu Viquipèdia:Imatges discutides.

  1. Imatge duplicada. Qualsevol imatge o fitxer que sigui una còpia redundant, en el mateix format i la mateixa o menor resolució. Aquest no és el cas d'imatges duplicades a Commons (vegeu més avall).
  2. Fitxer buit o erroni. Abans d'esborrar aquests tipus d'imatges, cal comprovar que realment el programari MediaWiki no el pot llegir intentant una previsualització a diferents mides. Considereu avisar a l'usuari perquè pugui solucionar el problema i carregar-la de nou.
  3. Sense informació de llicència. Les imatges d'origen desconegut, o sense cap llicència d'ús es podran esborrar al cap de set dies d'informar a l'usuari. Comproveu si es pot arreglar amb la informació existent o amb el resum d'edició.
  4. Llicència no acceptada. Imatges amb una llicència no acceptada segons la política d'imatges.
  5. Sense justificació d'exempció de material no lliure. Les imatges no lliures sense una justificació d'exempció es podran esborrar al cap de set dies d'avisar a l'usuari. Aquest criteri no és aplicable si existeix una justificació però és discutida.
  6. No lliure amb justificació invàlida. Les imatges no lliures amb una justificació incoherent, o les imatges no lliures substituïbles per una equivalent amb llicència lliure (existent o amb possibilitat de fer-la), s'esborraran al cap de set dies d'avisar a l'usuari.
  7. Imatges no lliures que no s'usen. Les imatges que tinguin una llicència marcada com a no lliure, i que no s'usin en cap article, es podran esborrar al cap de set dies de l'avís. Es podrà fer una excepció raonable si l'usuari manifesta la previsió d'usar-la en breu en un futur article.
  8. Disponible a Commons. Les imatges que tinguin una còpia idèntica a Wikimedia Commons s'esborraran si compleixen els següents requisits:
    • L'origen i la llicència de la imatge estan correctament identificats, i no hi ha cap dubte de que sigui una llicència acceptada a Commons.
    • Tota la informació de la pàgina de descripció és a Commons, inclòs la identificació de la càrrega inicial i l'usuari local. Qualsevol altra informació no rellevant per altres projectes es pot transferir a la pàgina de discussió.
    • La imatge ha estat marcada amb {{AraCommons}} com a mínim durant set dies perquè els usuaris de Commons i l'usuari que la va carregar ho hagin pogut comprovar.
    • Si el nom de la imatge a Commons és diferent del nom local, tots els enllaços s'han d'haver actualitzat.
    • Les imatges sensibles (p.ex. de la Portada) es poden carregar provisionalment de Commons a la Viquipèdia i esborrar un cop s'hagin deixat d'usar per aquest propòsit.
    Aquest criteri inclou pàgines locals de descripció d'imatges que són a Commons que o bé estiguin buides, o siguin irrellevants o es puguin transferir a la pàgina de descripció de Commons o a la pàgina local de discussió.
  9. Violació dels drets d'autor evident. Si la imatge ha estat copiada d'un web, o altres fonts, que no té una llicència compatible amb la Viquipèdia, i l'usuari no ha aportat cap evidència raonable de que es pugui usar a la Viquipèdia. Si la situació legal no és evident o es discutida, cal traslladar-la a Viquipèdia:Imatges discutides.

Categories

[modifica]
  1. Categoria buida. S'esborrarà si continua buida al cap de set dies de l'avís. No és aplicable mentre estigui obert el procés de discussió, ni tampoc si la categoria ha quedat buida en aplicació d'algun dels següents criteris.
  2. Categoria massa curta. Segons les normes de categorització no haurien d'existir categories amb menys de cinc articles a curt termini. La categoria s'esborrarà si no s'ha complert el requisit al cap de set dies de l'avís i un mes de la seva creació, previ trasllat dels articles a les categories superiors. Com a norma d'estil pot tenir algunes excepcions per necessitats estructurals acceptades en la pàgina de discussió.
  3. Categoria traslladada. S'esborrarà immediatament en els següents casos:
    1. Correccions d'errades de teclat i errades ortogràfiques, excepte variacions dialectals.
    2. Correccions de majúscules o minúscules, segons les convencions per anomenar pàgines.
    3. Canvis del singular al plural, o al revés si fos el cas.
    4. Correccions semàntiques, traduccions al català o conversió d'inicials.
    5. En general, un canvi del nom de la categoria prèvia discussió i consens.
    Nota: una categoria es pot reanomenar. Amb aquesta operació deixa una redirecció, però no trasllada les pàgines. Es considera la categoria traslladada quan només tingui la redirecció.
  4. Categoria buida creada per plantilles, en el cas de categories que només s'omplen amb pàgines que tenen una determinada plantilla, i aquesta ha estat modificada o esborrada. Normalment el programari fa aquestes actualitzacions en diferit i és possible que la categoria no quedi buida immediatament en funció de la cua de treballs. La categoria no s'esborrarà fins que no s'hagi comprovat que ha quedat buida.

Per casos discutits cal seguir el procés d'esborrar pàgines.

Pàgines d'usuari

[modifica]
  1. A petició de l'usuari. Pàgines d'usuari, o subpàgines, a petició del propi usuari.
  2. Pàgina d'usuari no registrat. Pàgina creada amb un nom d'usuari no registrat, que no consta a Especial:Listusers.
  3. Contingut no lliure. Galeries d'imatges en l'espai de noms d'usuari que consisteixin majoritàriament en imatges no lliures, o bé en text amb drets d'autor.

Plantilles

[modifica]

Per posar qualsevol avís a una plantilla cal incloure'l entre les marques <noinclude></noinclude> perquè no quedi afegit a totes les pàgines que usen la plantilla.

  1. Plantilles de l'espai "Plantilla:" que expressen un punt de vista no neutral. Vegeu Viquipèdia:Etiquetes d'usuari per les plantilles usades en pàgines d'usuari. Una alternativa per usar etiquetes d'usuari que la Viquipèdia no pugui assumir com a recomanació és crear-les com a subpàgina d'usuari (vegeu la discussió sobre aquest punt). En qualsevol cas és aplicable el criteri general 10 sobre difamacions.
  2. Plantilles que representen incorrectament una política existent. Per exemple, una plantilla de supressió ràpida segons un criteri no expressat en aquesta pàgina, o una plantilla de bolets contrària a l'avís d'exempció de responsabilitat mèdica.
  3. Plantilles que no s'usen de cap forma útil i que són o bé duplicats insubstancials d'una altra plantilla, o bé variacions d'una altra plantilla que pot proporcionar la mateixa funcionalitat. S'esborraran al cap de set dies de l'avís.

Criteris insuficients

[modifica]

Els següents punts no són criteris suficients, per ells mateixos, per justificar una supressió ràpida.

  • Motius derivats d'allò que la Viquipèdia no és: La Viquipèdia no és un diccionari, una col·lecció de fotos, un directori d'Internet, etc.
  • Rumors, fantasies i falses alarmes (hoax). Un contingut d'aquestes característiques ha de ser discutit i analitzat. En canvi, la desinformació descarada i òbvia està prevista en el criteri general G3 sobre vandalisme.
  • Recerca original. No és sempre fàcil determinar si un article incompleix la política de precaució sobre els treballs inèdits o simplement falten referències.
  • Neologismes. Llevat que sigui òbviament ridícul, cal comprovar si un terme nou especialitzat és prou acceptat pels especialistes.
  • Admissibilitat. Llevat que l'article no expliqui res significatiu sobre el subjecte (criteri A5), cal analitzar el criteris de notabilitat específics.
  • A petició de l'autor. No està garantida la supressió si no és de bona fe, si és una reacció de frustració, o un intent de revocar les seves contribucions sota CC-BY-SA. Tanmateix, es pot atendre una petició de supressió de les pròpies pàgines d'usuari (criteri U1), o d'altres pàgines sempre que sigui de bona fe (criteri G7) i no quedin suprimides les contribucions substancials d'altres editors (que no siguin edicions menors o de manteniment).
  • Microesborrany. No és prou motiu, però en canvi es pot considerar si no té suficient context (criteri A1) o contingut significatiu (criteri A2).
  • Contingut copiat. Si el mateix contingut, o amb petites modificacions, es troba aquí i en algun altre lloc, considereu la possibilitat que l'original sigui el de la Viquipèdia i l'altre ens hagi copiat. També pot passar que el mateix autor ho hagi escrit als dos llocs, o que l'original sigui de domini públic.

Plantilles de supressió ràpida

[modifica]

Per alertar als administradors que una pàgina compleix algun dels criteris de supressió ràpida, podeu posar una de les següents plantilles al principi de la pàgina. Intenteu explicar el motiu de forma que sigui entès per qualsevol usuari, i millor si es fa referència al criteri aplicable. El termini especificat de set dies és orientatiu. Es tracta d'un temps raonable que pot ser flexible en cada cas segons la valoració d'un administrador.

La inclusió d'aquestes plantilles en pàgines haurien de categoritzar els articles en les corresponents categories ocultes:

Plantilla Alternatives Criteri Ús Actuació
General:
{{supressió|motiu}} {{destrucció}}
{{speedydelete}}
Tots els que siguin destrucció immediata Plantilla general per qualsevol dels criteris que impliqui una supressió immediata. Substituïu motiu per una explicació comprensible. Segons el criteri aplicable.
{{subst:DD|motiu}} Tots els que siguin destrucció diferida Plantilla general per qualsevol dels criteris que impliqui una supressió diferida. Substituïu motiu per una explicació comprensible. Sets dies des de l'avís, segons el criteri aplicable.
{{copyright|url|data}} {{copyvio}} VP:CSR#G12, VP:CSR#I9 Violació dels drets d'autor evident. Proporcioneu l'url, o la font d'origen, i la data de l'avís o la signatura ~~~~. Immediat en casos flagrants (p.ex. còpia de la GEC). Entre una setmana i un mes en funció de la resposta de l'usuari.
Articles:
{{No significatiu}} VP:CSR#A5 Articles sobre persones, organitzacions o webs, sense cap descripció mínima que expliqui la seva significació o contribució. Set dies des de l'avís.
Imatges:
{{Origen desconegut|data}}
{{Llicència desconeguda|data}}
{{OD}}
{{LD}}
{{Unverified}}
VP:CSR#I3 Imatge sense informació de llicència o sense origen verificable. Afegiu la data de l'avís, o la signatura ~~~~, i aviseu a l'usuari. Set dies des de l'avís a l'usuari.
{{Justificació desconeguda|data}} {{JD}} VP:CSR#I5 Sense justificació d'exempció de material no lliure. Afegiu la data de l'avís, o la signatura ~~~~, i aviseu a l'usuari. Set dies des de l'avís a l'usuari per imatges carregades després del 23 de març del 2007. Les anteriors pot dependre de la localització de l'usuari.
{{No lliure substituïble}} {{NLS}} VP:CSR#I6 Imatge no lliure amb una justificació invàlida ja que és substituïble per una lliure. Set dies des de l'avís.
{{AraCommons}}
{{AraCommons|nom nou}}
{{NowCommons}} VP:CSR#I8 Disponible a Commons. Si el nom no és el mateix, afegiu el nom nou. Set dies des de l'avís, prèvies comprovacions explicades més amunt.
Categories:
{{5 articles-categorització}} VP:CSR#C2 Categoria massa curta, amb menys de cinc articles i sense consens per considerar-la una excepció. S'esborrarà al cap de set dies de l'avís i un mes de la seva creació, previ trasllat dels articles.
{{Moure|nom nou}} VP:CSR#C3 Categoria traslladada. Afegiu el nom nou de la nova categoria, i assegureu-vos de que no és un canvi controvertit. S'esborrarà un cop hagi quedat buida.