Vés al contingut

Matusalem

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 06:45, 16 oct 2023 amb l'última edició de CarlesVA (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Infotaula personatgeMatusalem

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge bíblic humà Modifica el valor a Wikidata
EpònimMetuixael Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraLlibre d'Henoc, Segon Llibre d'Henoc, Llibre de Moisès, Primer de les Cròniques, Evangeli segons Lluc i Gènesi 5 Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
NaixementAntic Orient Pròxim Modifica el valor a Wikidata, 3317 aC i 3074 aC Modifica el valor a Wikidata
Mort2348 aC i 2105 aC Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEdna (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareHenoc Modifica el valor a Wikidata
FillsLèmec Modifica el valor a Wikidata
Crist conduint els patriarques bíblics al Paradís, de Bartolomé Bermejo (s.XV). En primer terme Matusalem, amb imatge d'un home vell.

En el Gènesi capítol cinquè, Matusalem (hebreu: מְתוּשֶׁלַח בן-חֲנוֹךְ, Mətûšālah ben Hănōk‎; àrab: مَتُوشَلَح o مَتُوشالَح بن إدريس, Matūxālaẖ o Matūxalaẖ ibn Idrīs) és el fill del profeta Henoc i la persona més longeva de tota la iconografia mundial.

Va ser pare de Lèmec als cent vuitanta-set anys. Segons una tradició apòcrifa jueva, Lèmec va tenir un fill que va néixer amb els cabells i la pell blanca com la neu i els ulls tan clars que semblava que brillaven. Quan Matusalem va veure el nounat, va viatjar fins a la fi del món per parlar amb el seu pare Henoc, qui li va posar al nadó el nom de Noè (que significa descans o consol) i va predir que durant la seva vida es produiria un cataclisme d'àmbit mundial, el diluvi universal.

Durant els set-cents vuitanta-dos anys més que va viure va engendrar altres fills i filles amb la seva esposa Edna (font apòcrifa) fins que va morir a l'edat de nou-cents seixanta-nou anys.

Signe de vellesa

[modifica]

De tot el llinatge de descendència registrat a la Bíblia des d'Adam fins a Jesús, Matusalem és qui tingué una vida més llarga; és per això que en la cultura popular és sovint utilitzat com a exemple de vellesa.

Els intèrprets bíblics asseguren que es pot entendre al text que va morir un any després de l'arribada del Diluvi universal.[1] Els defensors del creacionisme, que propugnen una lectura literal de la Bíblia, fins i tot han intentat explicar científicament aquesta edat avançada: abans del diluvi uns núvols de vapor (dels quals sortiria l'aigua) envoltaven la Terra i protegien els seus habitants de la llum ultraviolada i dels efectes de l'envelliment, encara que no han tingut en compte els altres factors de deteriorament que existeixen a part del sol.[Referència?]

Referències

[modifica]
  1. Wheless, Joseph. Is It God's Word (en anglès). Cosimo, Inc., 2007, p. 59. ISBN 160206248X. 

Vegeu també

[modifica]

El Mite de la longevitat