Un músic de sessió és un músic disponible per a ser contractat, a diferència dels que són membres permanents d'un grup o que s'han fet famosos. Encara que el terme generalment es refereix a músics amb experiència en estils de música contemporanis com el rock, jazz, country o pop, també es pot usar per a descriure músics d'estils més tradicionals.

Infotaula ocupacióMúsic de sessió
Tipus d'ocupació
músic i sideman (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Jimmy Page, que va treballar com a músic de sessió, al Madison Square Garden en una actuació amb Led Zeppelin.

Entre els músics d'estudi més prolífics hi ha els The Wrecking Crew. Amb seu a Los Angeles, la Wrecking Crew ha gravat un innombrable nombre de cançons i àlbums des de 1960. Una de les baixistes, Carol Kaye, es diu que és la baixista més gravada de tots els temps amb 10.000 sessions que abasten quatre dècades,[1] però, és en gran part desconeguda per al públic en general.

En alguns àmbits és usual i recomanat el fet d'utilitzar músics de sessió durant les gravacions de singles o àlbums d'estudi, sense que això suposi un augment de cost, i amb una gran qualitat, gràcies al talent i professionalitat dels músics.[2]

Termes i ús

modifica

Ús modern

modifica

Encara que els termes "músic de sessió" i "músic d'estudi" s'usen indistintament, l'últim generalment es reserva per a aquells que treballen exclusivament en estudis d'enregistrament, de vegades per a un únic estudi o segell discogràfic.

La versatilitat és una de les característiques del músic de sessió. La majoria dels músics de sessió han de ser capaços de treballar en diferents equips, donant-se sovint el cas que no se'n coneixen uns als altres i procedeixen de diferents entorns.

Els músics de sessió són utilitzats en qualsevol situació en la qual es requereixen habilitats musicals a curt termini, des d'unes hores fins a molts mesos. Exemples típics de la utilització de músics de sessió són:

  • En un estudi d'enregistrament, proporcionant acompanyament per a anuncis i música de pel·lícules, i programes de televisió.
  • Per a proporcionar acompanyament instrumental o vocal a artistes o a grups consolidats, tant en l'estudi com en directe.
  • Per a actuar com a substituts temporals de membres d'un grup.
  • Per a proporcionar instruments o veus addicionals quan un grup els requereix.
  • En grups de teatre.

Músics de sessió coneguts

modifica

Alguns artistes mundialment coneguts en algun moment de la seva carrera han treballat com a músics de sessió. Alguns dels més coneguts són:

  1. La cançó "Heart of Stone", gravada entre el 21 i el 23 de juliol de 1964, inclosa en l'àlbum Metamorphosis[3]

Referències

modifica
  1. «Berklee Welcomes Legendary Studio Bassist Carol Kaye» (en anglès). BloggingMuses, 29-04-2008. Arxivat de l'original el 10 de setembre 2006. [Consulta: 12 abril 2012].
  2. «Advantages of using session musicians on your songwriting demo» (en anglès). berklee.edu. [Consulta: 12 abril 2012].
  3. The Rolling Stones. Àlbum Metamorphosis - Llibret. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Gavin Martin. «Jimmy Page: confieso que he vivido». Clarín. [Consulta: 13 abril 2012].
  5. «Chris Botti: "Vull un so sedós que et sedueixi"». El Periódico. [Consulta: 12 abril 2012].