Bimetàl·lic
Un objecte bimetàl·lic és una peça metàl·lica composta per dos metalls diferents junts de manera ferma.[1] Ans al contrari de l'aliatge, que és una barreja de a nivell molecular, els objectes bimetàl·lics consisteixen en dues capes de diversos metalls.
Com ambdós metalls tenen una dilatació tèrmica diferent, una peça dreta a una temperatura donada, pot corbar-se a una temperatura diferent: en variar la temperatura tendeix a flexionar cap al costat de menor coeficient d'expansió. Aquest moviment mecànic s'utilitza en instruments de mesura com termòstats bimetàl·lics, o antigament en bombetes d'incandescència intermitents i termòmetres de làmina bimetàl·lica.[2]
També s'utilitza en tallacircuits mecànics, on el corrent que circula pel mateix bimetall l'escalfa i fa que s'obri al circuit limitant el corrent màxim. Moltes applicacions mecàniques de sensors bimetàl·lics s'han reemplaçat per sistemes magnetotèrmics o amb sensors electrònics, que permeten una precisó i una regulació millores.
S'utilitza també en catalitzadors bimetàl·lics. Altres objectes bimetàl·lics comuns, com ara llaunes cobertes d'acer. Per disminuir el cost i evitar que la gent les fongui pel seu metall, les monedes es componen sovint d'un metall barat cobert amb un metall més costós.
Referències
modifica- ↑ «Bimetàl·lic». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
- ↑ «bimetàl·lic -a». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
Vegeu també
modifica- Monedes bimetàl·liques, fetes de dues metalls
- Bimetal·lisme, sistema monetari que accepta la doble unitat monetària d'or i d'argent