Bror Hjorth (1894-1968) växte upp ett par mil norr om Uppsala. Han fick en sin konstnärliga utbildning i Paris, där han levde och arbetade under hela 1920-talet. Han utbildade sig till skulptör, men kom med tiden att bli lika mycket en målare. Han tog intryck av både äldre och samtida konst och inspirerades hela livet av folkkonst. Särarten i Bror Hjorths konst bestäms just av föreningen av modernistisk skolning med folklig tradition.
Med sitt robusta formspråk och sina starka färger förmedlar Bror Hjorths konst livsglädje. Kärleksmotiv, folktrons näck och huldra och spelmansmotiv är vanliga i hans konst. Han utförde också många verk med religiösa motiv, bl a den stora Laestadiustriptyken för Jukkasjärvi kyrka. Bror Hjorths största skulptur Näckens polska invigdes 1967 utanför tågstationen i Uppsala.
Sitt publika genombrott fick Bror Hjorth i mitten av 1930-talet då hans flera skulpturer censurerades på en av hans utställningar eftersom de ansåg vara för erotiskt utmanande.
I mitten av 1940-talet byggde Bror och hans första hustru Tove det hus som idag är museet Bror Hjorths Hus. Där bodde och arbetade Bror Hjorth under de sista tjugofem åren av sitt liv, först tillsammans med Tove, sonen Ole och flyktingpojken Tommy och sedan tillsammans med sin andra hustrun Margareta.
1894
22 april 1894
Bror Hjorth föds i Marma i norra Uppland.
1900
1900
Familjen, med pappa Emil, mamma Lotten och storebror Gösta, flyttar till Dalboda ett par mil norr om Uppsala. En målarmästare på orten blir Brors förste lärare.
1914
1914
Efter studentexamen i Uppsala studerar Bror en kort tid vid Althins och Gunnar Hallströms målarskolor. Där träffar han bland annat Gideon Börje och Eric Hallström.
1915
1915
Bror insjuknar i tuberkulos och vårdas omväxlande på sanatorium och i hemmet. Den fyra år långa sjukdomstiden sätter spår i hans hälsa och han blir nästintill döv. Trots hörselnedsättningen börjar han spela fiol och det livslånga intresset för folkmusik väcks. Bror läser mycket och diskuterar litteratur med Stina Aronson.
1921
1921
Efter kortare studier i skulptur på Konstakademien i Köpenhamn kommer Bror Hjorth till Paris. Under fyra år är han skulpturelev hos Antoine Bourdelle på Academie de la Grande Chaumière. Bror tar starka intryck av sin lärare, men inspireras också av egyptisk skulptur och assyrisk reliefkonst, samt av skulptörer som Constantin Brancusi och Ossip Zadkine och målare som Paul Gauguin och Eugène Delacroix. I kubismen finner han ett sätt att komponera former för att skapa rytm och volym.
1927
1927
Efter en misslyckad kärleksaffär med en studiekamrat, skildrad i bland annat Ängeln och det levande liket (1923), gifter han sig med danskan Tove Friis. De två beskrivs av som sin omgivning som relativt olika personlighetstyper. Tove trivdes i sociala sammanhang och hade ett häftigt humör. Bror var lugn och godmodig, men kunde vara klumpigt rättfram och trivdes bäst på tu-man-hand.
1928
1928
Bror tilldelas Ester Lindahlstipendiet och reser till Italien. Där hänförs han framför allt av naturen och folklivet, men också av Michelangelos arbeten i Florens och Rom. Under slutet av 1920-talet är Bror med i flera grupputställningar och har också en separatutställning i Stockholm.
1930
1930
Efter att Bror haft en separatutställning i Paris och inför sonen Oles förestående födelse flyttar Bror och Tove hem till Sverige. De bosätter sig först i Brors föräldrahem, men skaffar sig efter några månader en bostad i Stockholm. Under början av 1930-talet driver Bror en skulpturskola tillsammans med Nils Möllerberg.
1932
1932
Försäljningsföreningen och galleriet Färg och Form grundas, med Bror Hjorth som dess första ordförande. I Färg och Form ingår från början tretton konstnärer, däribland Sven X-et Erixson, Gideon Börje, Hilding Linnqvist, Eric Hallström, Albin Amelin och Vera Nilsson.
1935
1935
Brors separatutställning på galleri Färg och Form blir en skandalsuccé efter att en nazistsympatiserande grosshandlare polisanmält två skulpturer som ”sedlighetssårande”. Bror kallas till polisförhör och hotas av åtal om han inte avlägsnar fyra av sina kärleksgrupper. Så sker, men socklarna lämnas kvar tomma i protest. Den statliga censuren upprör kollegor och andra, som skyndar till konstnärens försvar i den följande pressdebatten. Mängder av besökare kommer för att se utställningen.
1943
1943
Efter att ha bott några år på Sturegatan i Uppsala flyttar familjen Hjorth in i sitt nybyggda hus på Norbyvägen. Huset bekostas av Bror själv, som dittills har varit beroende av ekonomiskt stöd från sin far. Efter att främst ha arbetat med skulptur under 1930-talet, gör Bror under 1940-talet många målningar av modeller i hemmet.
1948
1948
Den första retrospektiva utställningen över Brors konstnärskap görs av Statens Museum for Kunst i Köpenhamn. Trots fin kritik är Bror missnöjd med vad han åstadkommit. I synnerhet gäller det de senare årens verk.
1949
1949
Efter att ha varit efterfrågad av eleverna vid flera tillfällen blir Bror Hjorth professor i teckning på Konstakademien i Stockholm. Tjänsten innehar han i tio år.
1952
1952
Äktenskapet med Tove Friis slutar i skilsmässa.
1956
1956
Bror gifter om sig med en av sina modeller, Margareta Adde. Hon är 37 år yngre än honom. De lever ihop fram till hans död. Under två år undervisar Bror i skulptur vid en konstskola i Uppsala.
1958
1958
Den tredelade altartavlan för Jukkasjärvi kyrka kommer på plats till kyrkans 350-årsjubileum. Liksom flera av Bror Hjorths kyrkliga uppdrag föregås invigningen av protester. Kyrkans präster står dock på konstnärens sida. Under 1950- och 60-talen arbetar Bror med flera större
offentliga uppdrag, däribland altarmålningen Intåget i Jerusalem (1963) för Salabacke kyrka i Uppsala och reliefen Kärleken, freden och arbetet (1963) för ABF-huset i Stockholm.
1967
1967
Sexton år efter att arbetet påbörjats invigs slutligen den stora skulpturen Näckens polska framför järnvägsstationen i Uppsala. Självbiografin Mitt liv i konsten publiceras och Moderna Museet i Stockholm arrangerar en stor retrospektiv utställning.
1968
1968
Bror Hjorth dör i Uppsala den 21 maj till följd av akut njurbäcken och njurinflammation, elakartad tumör i levern och lungtuberkulos. Han begravs i sina föräldrars grav i Björklinge i närheten av sin uppväxtort.
Ta del av allt som händer i huset
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev
Verksamheten bedrivs med ekonomiskt bidrag från Uppsala kommuns kulturnämnd