- Rødlista for arter 2021 >
- Svalbard >
- Betula nana
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Vurdering av risbjørk Betula nana L.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 24.11.2021
Arten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Risbjørk (Betula nana), som er representert på Svalbard ved rasen tundrabjørk (var. tundrarum), er en busk. Den har potensielt frøreproduksjon og helt lokal vegetativ klondannelse ved at liggende grener kan danne røtter. Under de klimaforholdene som har rådd til nå, har arten trolig svært sjelden klart å produsere modne frø. Generasjonstiden er satt til 33 år (vurderingsperiode 100 år), men dette kan være nokså illusorisk etter som vi antar at de individene som er på Svalbard i dag, kanskje har vært der i mer enn 2000 år. Habitatet er tundra med moderat snødekke og gunstig lokalklima der det tørker noe opp om sommeren og det aktive laget er ganske dypt. Den tåler heller ikke nevneverdig frostprosesser i jordsmonnet. Tundrabjørk er kun kjent fra Adventdalen og Colesdalen (Nordenskiöld Land), men det er ganske mange forekomster i disse områdene (beregnet forekomstareal er 205 km2).
Birks et al (1991) har vist at tundrabjørk har hatt en videre utbredelse på det vestlige Spitsbergen i tidligere postglasial tid. Det er trolig økt utbredelse av frostprosesser i jordsmonnet som effektivt har redusert bestanden til den nåværende, etter hvert som klimaet gradvis ble kjøligere etter den postglasiale varmetid (ca 2650 år siden).
Arten har trolig hatt svært lite frøreproduksjon på Svalbard de siste 2000 år, men har klart seg vegetativt. Globalt har arten en sirkumpolar utbredelse. Underarten subsp. nana er amfiatlantisk, med en begrenset utbredelse i vestlige Canada, og vanlig i store deler av Nord-Europa, på Grønland og i vestlige deler av Sibir. I Øst-Sibir og store deler av Nord-Amerika er det underarten subsp. exilis som overtar. Varieteten tundrarum hører til subsp. nana og er utbredt på Novaja Semlja og på det russiske fastlandet rundt Polar Ural, i tillegg til Svalbard.
Det er sannsynlig at tundrabjørk blir positivt påvirket av de pågående og forventete klimaendringene på Svalbard. Den er knyttet til stabile heityper som er lite påvirket av permafrost, og slike arealer vil trolig øke. Sjøl om reproduksjonen har vært skarve inntil nå (eller iallfall inntil nylig), vil denne trolig ta seg opp. Antall potensielt reproduktive individer er trolig større enn terskelverdi for NT (2000) under D1-kriteriet.
Tundrabjørk vurderes som livskraftig (LC).
Planten er noe vanskelig å vurdere på grunn av at en vurdering basert på fortid vil kunne være svært forskjellig fra en basert på framtid. Inntil nylig ville planten blitt vurdert ut fra D-kriteriet, og kanskje som sterkt (EN) eller kritisk truet (CR), på grunn av svært få reproduserende individer (D-kriteriet).
I et framtids-perspektiv, som er det vi anvender her og nå, vurderes den som livskraftig, bygd på forventet økt reproduktivitet og en stor og livskraftig bestand uten tegn på noen tilbakegang. Dette er en endring fra nær truet (NT) i forrige vurderingsrunde. Årsaken til endringen er en ny vurdering av antall reproduserende individer, der en også tar i betraktning et stort antall skudd (rameter) som dannes ved klonal vekst, og dessuten effekten av mulige pågående og framtidige klimaendringer.
Forklaring på kategori
Hvorfor er denne arten vurdert?
Denne arten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.
Hvilke arter vurderes?Hvorfor er ikke denne arten rødlistet?
Denne arten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.
Les om kriteriene herÅrsak til endring av kategori
Kategorien for denne arten er endret fra NT til LC siden Rødlista 2015. Endringen kommer på grunnlag av Endret (ny eller annen) kunnskap.
Vurderingsområde og artens utbredelse
Vurderingen gjelder for Svalbard, dvs. Spitsbergen og øyene omkring, samt Bjørnøya og Hopen slik det er definert i Svalbardtraktaten.
Regioner og havområder
En art er forekommende i et (historisk) fylke eller havområde hvis vesentlige deler av livssyklusen foregår der. Kjent forekomst betyr kjent eller sannsynlig nåværende forekomst. Antatt forekomst brukes om mulig forekomst (basert på eldre observasjoner eller biogeografiske antagelser). Antatt utdødd forekomst brukes når arten muligens har dødd ut lokalt, mens utdødd forekomst betyr at det er overveiende sannsynlighet for at arten har dødd ut i området. Marine arter regnes som forekommende i kystfylker om de opptrer innenfor norsk territorialfarvann ved fylket. Kartet viser den historiske fylkesinndelingen per 1. januar 2018.Geografisk distribusjon
- Kjent
- Antatt
- Ingen
- Antatt Utdødd
- Utdødd
Habitat
Artens habitat er dens viktigste leveområder. I vurderingene er det laget noen predefinerte habitat basert på inndeling etter Natur i Norge (NiN) systemet.
Samlebetegnelse på en rekke naturtyper som forekommer i arktiske områder.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T9 Mosetundra, T10 Arktisk steppe og T28 Polarørken.
Samlebetegnelse for områder over eller nord for tregrensa.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T3 Fjellhei, leside og tundra, T7 Snøleie, T19 Oppfrysingsmark, T22 Fjellgrashei og grastundra og T26 Breforland og snøavsmeltingsområde.
Samlebetegnelse på områder uten jorddekke og områder under tregrensa hvor jorda er for grunn til at det kan vokse skog.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T1 Nakent berg, T2 Åpen grunnlendt mark, T5 Grotte og overheng, T13 Rasmark, T14 Rabbe, T15 Fosse-eng, T16 Rasmarkhei og -eng, T17 Aktiv skredmark, T20 Isinnfrysingsmark, T25 Historisk skredmark og T27 Blokkmark.
Skogarealer, med unntak av treplantasjer, semi-naturlig eng som er tresatt og skog som påvirkes av flom.
Ensbetydende med NiN 2.0 hovedtypen T4 Fastmarksskogsmark.
Samlebetegnelse på naturtyper i ferskvann.
Omfatter alle typene under NiN 2.0 hovedtypegruppene L Ferskvannsbunnsystemer og F Limniske vannmasser.
Samlebetegnelse på området mellom laveste normale fjæremål og høyeste normale flomål, eller øvre grense for regelmessig påvirkning av bølgeslag eller sjøsprøyt.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T6 Strandberg og " T11 Saltanrikingsmark i fjæresonen.
Samlebetegnelse på områder som jevnlig blir satt under vann ved flom, først og fremst langs større elver og langs innsjøer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T30 Flomskogsmark, T18 Åpen flomfastmark og T23 Ferskvannsdriftvoll i NiN 2.0
Snø- og issystemer omfatter økosystemer i og på varig snø og is, inkludert polarisen
Omfatter begge hovedtypene under NIN 2.0 hovedtypegruppe I Snø- og issystemer .
Samlebetegnelse på en rekke kysttilknyttede fastmarkssystemer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T8 Fuglefjell-eng og fugletopp, T12 Strandeng, T21 Sanddynemark, T24 Driftvoll og T29 Grus- og steindominert strand og strandlinje.
Samlebetegnelse på naturtyper i saltvann, inklusive brakkvann.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppene M Saltvannsbunnsystemer og H Marine vannmasser.
Samlebetegnelse på åpne eller spredt tresatte fastmarkssystemer som er formet og betinget av tradisjonell hevd.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T31 Boreal hei, T32 Semi-naturlig eng, T33 Semi-naturlig strandeng og T34 Kystlynghei.
Samlebetegnelse på fastmarksområder med ny eller sterkt endret overflate, hvor mennesker har fjernet jorda eller forandret størsteparten av den opprinnelige landoverflata.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T35 Sterkt endret fastmark med løsmassedekke, T36 Ny fastmark på tidligere våtmark og ferskvannsbunn, T37 Ny fastmark på sterkt modifiserte og syntetiske substrater, rask suksesjon, T38 Treplantasje, T39 Sterkt endret og ny fastmark i langsom suksesjon, T40 Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng, T41 Oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng, T42 Sterkt endret, hyppig bearbeidet fastmark med intensivt hevdpreg, T43 Sterkt endret, varig fastmark med intensivt hevdpreg, T44 Åker og T45 Oppdyrket varig eng.
Samlebetegnelse på myr, kilder og andre økosystmer på mer eller mindre vannmettet mark.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppen V Våtmarkssystemer.
Detaljer
Populasjonsandel
En art er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.
Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:
- > 90 % av maksimum populasjonsstørrelse etter år 1900 i samme område
- < 1 % av europeisk populasjonsstørrelse
- < 1 % av global populasjonsstørrelse
Generasjonstid
Artens generasjonstid er satt til 33 år.
Generasjonstid er gjennomsnittsalder for alle reproduserende individ, dvs. foreldre til alle avkom i populasjonen. Om generasjonstiden hos en populasjon har blitt endret som følge av høsting eller lignende skal den naturlige generasjonslengden før høsting benyttes. Generasjonstid og generasjonslengde brukes synonymt.
Referanser
- Alsos IG, Eidesen PB, Ehrich D, Skrede I, Westergaard K, Jacobsen GH, Landvik JY, Taberlet P, Brochmann C (2007). Frequent long-distance plant colonization in the changing Arctic. Science 316: 1606-1609.
- Alsos, I.G., Engelskjøn, T. & Brochmann, C. (2002). Conservation genetics and population history of Betula nana, Vaccinium uliginosum, and Campanula rotundifolia in the arctic archipelago of Svalbard. Arct. Antarct. Alp. Res. 34: 408-418.
- Birks, H.H. (1991). Holocene vegetational history and climatic changes in west Spitsbergen - plant macrofossils from Skardtjørna, an Arctic lake. The Holocene 1: 209-218.
- Engelskjøn, T., Alsos, I.G. & Lund, L. (2003). Twenty of the most thermophilous vascular plant species in Svalbard and their conservation status. Polar Research 22: 317-339.
Sitering
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av risbjørk Betula nana for Svalbard. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/24411. Nedlastet 15.11.2024
Utvikling
- 2021: LC livskraftig
- 2015: NT nær truet
- 2010: NT nær truet