Kökleri antik medeniyetlere dayansa da bilimde açıklık anlayışı ve Açık Bilim hareketi, geçtiğimi... more Kökleri antik medeniyetlere dayansa da bilimde açıklık anlayışı ve Açık Bilim hareketi, geçtiğimiz yüz yıldan başlayarak güçlenmiş ve daha da görünür olmuştur. Açık Bilim, bilimi yapay örgütlenmelerden ve tekellerden kurtarma, bilimi özgürleştirme hareketidir. Bilimin özgürleşmesi ve topluma yayılması ise insan medeniyetini yeni bir döneme taşımaya adaydır. Bilim hikmettir, hikmet ise herkese açıktır. Zamanı gelmiş bir paradigma olarak Açık Bilim, yaşadığımız küresel pandemiden sonra artık bir tercih değil, gereklilik hâline gelmiştir. Açık toplum fikri başta olmak üzere açık kaynak ve açık erişim gibi dijital dünyanın yenilikçi ve kolektif iş birliği odaklı girişimleri Açık Bilimin fikirden uygulamaya geçişini güçlü bir biçimde desteklemektedir. Yeni dünyada bilim teknolojiyle, teknoloji de yaşantılarımızla bütünleşmiştir. Bilim ve teknolojinin gerçek yaşam deneyimlerine bu denli yerleşmesi de Açık Bilimi mümkün ve gerekli kılmaktadır. Bu gerçekleşirken ancak Açık Bilim anlayışıyla bilimin araç-dışı işlevlerini hayatta tutabilir ve belki hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlendirebiliriz. Bu kitapta Açık Bilim paradigması, bilimin tarihsel süreçteki dönüşümü ve günümüz dijital dünyasında ulaştığı düzey bağlamında bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Açıklık felsefesine uygun olarak kitabın kapsamı, içeriği ve örnekleri bilim alanlarıyla sınırlandırılmamış, herkesin kolayca okuyup anlayabileceği açık bir dille sunulmuştur. Bilgi, canlı ve devingendir. Size uğradığında ya onu onurlandırıp paylaşırsınız ya da sizden sessizce çekilmesini beklersiniz.
The Envisioning Report for Empowering Universities, 2018
Student support has a crucial importance in all educational settings. This vital significance has... more Student support has a crucial importance in all educational settings. This vital significance has a real meaning especially for ODL. ODL can only be achieved by independent learning and independent learning can only be achieved by the learner autonomy. Then, what kind of student support empower learner autonomy in ODL?
Claves innovadoras para la prevención del abandono en instituciones de educación abierta y a distancia: experiencias internacionales, 2016
Technology is one of the key concepts in distance education. In the past 30 years the use of ICT ... more Technology is one of the key concepts in distance education. In the past 30 years the use of ICT has fundamentally changed the practices of open and distance education. In this process, the needs of the open and distan- ce education student has changed as well. Now they need continuously accessible, faster, smart systems to integrate hyper, connectivist learning environments. In order to provide such advance support we should take advantage of current technology. Anadolu University, Open Education System hashtag-based frequently asked question system is considered one of the best examples of advanced student support tools for open and distance education students. In this chapter, use of technology in open and distance education students’ support, Anadolu University, Open Education System with general facts and figures, programs, services and rates, hashtag based frequently asked question system discussed with examples, codes and interface designs. Some important recommenda- tions are also provided for open and distance education institutions on building, affectively using and maintaining advanced student support tools for open and distance education students.
Developing Successful Strategies for Global Policies and Cyber Transparency in E-Learning, 2016
It is quite important to effectively benefit from e-learning tools and environments which have dy... more It is quite important to effectively benefit from e-learning tools and environments which have dynamic structures in order to meet the learning needs of distance learners. E-Learning provides independence of time and space, student-centered, learner-controlled, flexible learning environments and equal educational opportunities. However, this flexibility has increased learners' self-cognition, self-control and self-responsibility for learning. In order for learners to cope with these issues, it is important to use metaphorical interfaces made up of metaphors as structures that provide clues to understand a new and complex concept, system or model. In this study, three main issues are discussed. These issues are e-learning and distance education, interface designs for distance education and metaphors in interface design. In the last part of the study, the advantages and disadvantages of metaphorical interface design in distance education are discussed. Based on these discussions, some important recommendations provided. The main purpose of this study is to discuss three main issues. These issues are e-learning and distance education, interface designs for distance education and metaphors in interface design. In the last part of the study, the advantages and disadvantages of the metaphorical interface design in distance education and e-learning environments will be discussed. Based on these discussions, some important recommendations will be provided.
Gaming and Technology Addiction: Breakthroughs in Research and Practice, 2017
The complexity of the Internet has increased the requirement of learner's self-cognition, self-co... more The complexity of the Internet has increased the requirement of learner's self-cognition, self-control and self-responsibility when using Internet to learn. Thus, responsibility of e-learner to decide on the validity, reliability and meaningfulness of the information steadily increased. This situation has caused internet related issues such as problematic Internet use, Internet addiction, cognitive overload, disorientation, continuous partial attention and information pollution on the Internet. The purpose of this study is to provide practical strategies for e-learners' Internet related current issues. This study presented in three steps. At the first step, problematic Internet use and addiction, cognitive overload, disorientation, continuous partial attention and Internet information pollution was discussed as Internet related current issues of e-learners. At the second step, increase of Internet literacy, Internet search strategies, using computational knowledge engines, and benefit from Semantic Web presented as practical strategies for e-learners. At the end of study related conclusions provided.
Açık ve uzaktan öğrenme 21. yüzyıl eğitim gündemini en fazla meşgul eden alanlardan biri olarak d... more Açık ve uzaktan öğrenme 21. yüzyıl eğitim gündemini en fazla meşgul eden alanlardan biri olarak durmaktadır. Disiplinlerarası bir bilim alanı olarak açık ve uzaktan öğrenme diğer birçok alandan farklı olarak kuramdan uygulamaya değil uygulamadan kurama doğru bir gelişim süreci sergilemiştir. 1800'lü yılların başında mektupla öğretimden 21. yüzyılın ilk çeyreğinde yapay zekâ teknolojilerine kadar her teknolojik gelişme açık ve uzaktan öğrenmede kendine yer bulmuştur. Kuramsal çalışmalar, uygulamadaki bu hız ve zenginliğin hep gerisinde kalmıştır. Alanın en önemli eksikliği olarak kabul edilen kuramsal kıtlık aslında alanın kendine özgü doğasını yansıtmaktadır. Bu nedenle kitabın adında "uygulamadan kurama" ifadesi kullanılmıştır. Kitapta alanın çıkış noktası olarak görülen öğrenmenin doğası ve açıklık felsefesi ilişkili bir bütün olarak ele alınmıştır. Bununla birlikte uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi, günümüzdeki uygulamaları ve gelecek öngörülerine yer verilmiştir. Özellikle açık ve uzaktan öğrenme alanı ile ilgili kuramsal çalışmalara ve yaklaşımlara geniş yer ayrılmıştır. Açık ve uzaktan öğrenmenin gerçekleşebilmesi için vazgeçilmez olan özerklik ve kendi kendine öğrenme, alana ilişkin disiplin tartışmaları, kavramlar ve tanımlar kitapta yer verilen diğer önemli konulardır. Bu kitap temelde önemli sorularla başlamış ve daha da önemli sorularla sonlanmıştır. Kitabın son bölümü, kısa ve uzun vadede cevaplanması beklenen sorulara ayrılmıştır. Böylece alanla ilgilenen herkesin yararlanabileceği ve ilham alabileceği zenginlikte bir kaynak oluşturulmuştur.
This chapter is based on the claim that the metaphors as a new and powerful tool in different sci... more This chapter is based on the claim that the metaphors as a new and powerful tool in different sciences especially including Information Systems and a number of sociological disciplines such as linguistic, education, and sociology can be used for the implementation and sustainability of the components of meta-communication for distance education. The meta-communication aims to move the intercultural components of metaphors to the distance education and its applications. Thereby, metaphors serve to the basic mission of distance education creating cross-cultural educational environments. In order to use metaphors with the meaning put forward by this claim, restructuring of metaphors with the contemporary metaphor theory, use of metaphors in computer systems and user interfaces, the intersection of metaphors and meta-communication and finally the power of metaphors in digital meta-communication for distance education are discussed below.
Açıköğretim uygulamaları ve araştırmaları dergisi, Oct 31, 2018
MOOClar acik ve uzaktan ogrenme alaninda yogun ilgi goren platformlar arasinda yer almaktadir. Du... more MOOClar acik ve uzaktan ogrenme alaninda yogun ilgi goren platformlar arasinda yer almaktadir. Dunyanin onde gelen universiteleri MOOClarin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi icin onemli destekler saglayarak herkese acik platformlar olusturmaktadirlar. Ulkemizde de bu yonde cesitli cabalar bulunsa da MOOClarin pedagojik ve teknolojik gereksinimlerinin yeterince dikkate alinmadigi, bu yonde uygulama ve deneysel calismalarin yeterli duzeyde olmadigi soylenebilir. MOOClarin egitsel icerik acisindan en fazla kullanilan bilesenleri olan videolarin guncel animasyon teknolojileriyle desteklenmesine yonelik alanyazinda herhangi bir calismaya ulasilamamistir. Bu arastirmada, saglik bilimleri temel alanlarindan olan fizyolojinin temel konularindan birisi olan homeostais ile ilgili bir MOOC hazirlanmis ve dersi alan ogrencilerden hazirlanan bu MOOC icin degerlerlendirme yapmalari istenmistir. Arastirma, tasarim tabanli arastirma biciminde desenlemistir. Arastirmada gonullu katilim formu, uzman degerlendirme formu ve ogrenci memnuniyet anketi gelistirilmistir. Ogrenci memnuniyetlerinin egitsel videolarin ozelliklerine gore nasil degistigi yedi ozellik ile incelenmistir. Buna gore 45 Laborant ve Veteriner Saglik programi ogrencisinin MOOClar icin hazirlanan animasyon destekli videolarin en fazla animasyonlarindan ve kullanisliliklarindan memnun kaldiklari belirlenmistir. Ogrencilerden elde edilen bu bulgu da gelistirilen animasyon destekli video ders modullerinin hedeflerine ulastigini gosteren bir sonuc olarak degerlendirilmektedir.
Ahi evran üniversitesi kırşehir eğitim fakültesi dergisi, 2013
The purpose of this study was to determine the status of preservice IT teachers' technorealis... more The purpose of this study was to determine the status of preservice IT teachers' technorealism in respect to class, gender and technology using the competencies. For the purpose of study, researchers developed a questionnaire consisting of three section and 23 items. The questionnaire was developed at Anadolu University, Faculty of Education, Computer Education and Instructional Technology with 120 IT preservice teachers at 2010-2011 academic year. One-way ANOVA, independent sample t-test and descriptive statistics were used in analysis of the data obtained in this study. Research results show that IT preservice teachers have high levels of optimism against technology, but have low levels of technorealism. However, it has been found that male preservice IT teachers are more technorealis than female preservice teachers. As a result, based on preservice teachers' levels of technorealism, some practical implications and recommendations for future research are presented
Öğrenme deneyimlerinin dijitale geçmesiyle birlikte, öğrenenlerin bu ortamlarda gerçekleştirdikle... more Öğrenme deneyimlerinin dijitale geçmesiyle birlikte, öğrenenlerin bu ortamlarda gerçekleştirdikleri tüm etkileşimler izlenebilir hale gelmiştir. Bu da öğrenme analitiklerini hızla yaygınlaşmasına yol açmıştır. Öğrenme analitikleri, öğrenmenin kendisini ve öğrenme çevrelerini anlamak ve iyileştirmek için kullanılır. Öğrenenlerle ve öğrenme bağlamlarıyla ilgili verilerin toplaması, ölçülmesi, analiz edilmesi, görselleştirilmesi ve en önemlisi de analitik sonuçların öğrenme çevrelerine yansıtılması süreçleriyle ilgilenir. Öğrenme analitikleri, bireyin kendini izlemesine ve kendi performansını değerlendirmesine olanak sağladığı için öğrenenlerin öz düzenleyici öğrenmelerine de etki etmektedir. Alanyazında öğrenme analitikleri ile öz düzenleyici öğrenme ilişkisini inceleyen çalışmalar yer almaktadır. Bu araştırmada öğrenme analitiklerinin öz düzenleyici öğrenmeye etkilerini inceleyen çalışmalara yönelik bir sistematik alanyazın taraması yapılmıştır. Bu amaçla Web of Secience veri tabanı ...
Covid-19 pandemisi sürecinde İlkokul öğretmenleri uzaktan eğitime acil bir geçiş yaşamış ve çeşit... more Covid-19 pandemisi sürecinde İlkokul öğretmenleri uzaktan eğitime acil bir geçiş yaşamış ve çeşitli güçlüklerle yüzleşmişlerdir. Bu da öğretmenlerin hem uzaktan eğitime hem de yüz yüze eğitime ilişkin algılarında değişim yaratmıştır. Öğretmenlerin yüz-yüze ve uzaktan eğitim süreçlerine ilişkin algılarının karşılaştırılması her iki eğitim biçiminin ilköğretim düzeyinde avantaj ve sınırlılıklarını ortaya çıkarmak açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmada İlkokul öğretmenlerinin Covid-19 pandemi deneyimleriyle uzaktan eğitim ve yüz-yüze eğitimi nasıl karşılaştırdıklarını belirlemek amaçlanmıştır.
Eskisehir tarihi degerleri ve kulturel zenginligi ile one cikan bir Anadolu sehridir. 2012 yilind... more Eskisehir tarihi degerleri ve kulturel zenginligi ile one cikan bir Anadolu sehridir. 2012 yilinda Turk Dunyasi Kultur Baskenti unvanini Astana'dan devralan Eskisehir 2013 yilinda Turk dunyasina baskentlik yapmistir. Eskisehir ile ilgili simdiye kadar cesitli tanitim calismalari ve belgeseller hazirlanmis olsa da Eskisehir’in hem tarihsel kultur mirasini hem de yasayan kultur dinamiklerini birlikte ve derinlikli sunan genis kapsamli bir video calismasi bulunmamaktadir. Bu nedenle, gerceklestirilen bu calismada Eskisehir ilinin kulturel mirasi ve yasayan kultur ozelliklerine vurgu yapan bir video calismasinin yapilmasi amaclanmistir. Tasarim Tabanli Arastirma yonteminden faydalanilan bu calismada oncelikle Eskisehir’de yasayan farkli kesimlerden kisiler ile bir ihtiyac analizi calismasi gerceklestirilmistir. Analiz sonucunda belirlenen ihtiyaclara gore video calismasi detaylandirilmistir. Gerceklestirilen bu calisma ile Eskisehir’in tarihi kulturu ve yasayan kultur dinamiklerine ...
The Turkish Online Journal of Distance Education, 2015
This valuable study of McGettigan focus on shifting educational landscape in the ‘technical side’... more This valuable study of McGettigan focus on shifting educational landscape in the ‘technical side’ of higher education provision and changes to higher education institutions. To the Author, governments are taking a huge gamble with universities, introducing uncertainty into a stable and productive system. In more general perspective, the Book covers issues of funding, marketization, privatization and financialization of higher education. The main arguments of McGettigan in this book are; the comprehensive changes in technology, economy, society and government are inherently damaging the integrity of higher education system, and the effects of these changes are being implemented in a covert manner in order to curtail democratic debate.
Kökleri antik medeniyetlere dayansa da bilimde açıklık anlayışı ve Açık Bilim hareketi, geçtiğimi... more Kökleri antik medeniyetlere dayansa da bilimde açıklık anlayışı ve Açık Bilim hareketi, geçtiğimiz yüz yıldan başlayarak güçlenmiş ve daha da görünür olmuştur. Açık Bilim, bilimi yapay örgütlenmelerden ve tekellerden kurtarma, bilimi özgürleştirme hareketidir. Bilimin özgürleşmesi ve topluma yayılması ise insan medeniyetini yeni bir döneme taşımaya adaydır. Bilim hikmettir, hikmet ise herkese açıktır. Zamanı gelmiş bir paradigma olarak Açık Bilim, yaşadığımız küresel pandemiden sonra artık bir tercih değil, gereklilik hâline gelmiştir. Açık toplum fikri başta olmak üzere açık kaynak ve açık erişim gibi dijital dünyanın yenilikçi ve kolektif iş birliği odaklı girişimleri Açık Bilimin fikirden uygulamaya geçişini güçlü bir biçimde desteklemektedir. Yeni dünyada bilim teknolojiyle, teknoloji de yaşantılarımızla bütünleşmiştir. Bilim ve teknolojinin gerçek yaşam deneyimlerine bu denli yerleşmesi de Açık Bilimi mümkün ve gerekli kılmaktadır. Bu gerçekleşirken ancak Açık Bilim anlayışıyla bilimin araç-dışı işlevlerini hayatta tutabilir ve belki hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlendirebiliriz. Bu kitapta Açık Bilim paradigması, bilimin tarihsel süreçteki dönüşümü ve günümüz dijital dünyasında ulaştığı düzey bağlamında bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Açıklık felsefesine uygun olarak kitabın kapsamı, içeriği ve örnekleri bilim alanlarıyla sınırlandırılmamış, herkesin kolayca okuyup anlayabileceği açık bir dille sunulmuştur. Bilgi, canlı ve devingendir. Size uğradığında ya onu onurlandırıp paylaşırsınız ya da sizden sessizce çekilmesini beklersiniz.
The Envisioning Report for Empowering Universities, 2018
Student support has a crucial importance in all educational settings. This vital significance has... more Student support has a crucial importance in all educational settings. This vital significance has a real meaning especially for ODL. ODL can only be achieved by independent learning and independent learning can only be achieved by the learner autonomy. Then, what kind of student support empower learner autonomy in ODL?
Claves innovadoras para la prevención del abandono en instituciones de educación abierta y a distancia: experiencias internacionales, 2016
Technology is one of the key concepts in distance education. In the past 30 years the use of ICT ... more Technology is one of the key concepts in distance education. In the past 30 years the use of ICT has fundamentally changed the practices of open and distance education. In this process, the needs of the open and distan- ce education student has changed as well. Now they need continuously accessible, faster, smart systems to integrate hyper, connectivist learning environments. In order to provide such advance support we should take advantage of current technology. Anadolu University, Open Education System hashtag-based frequently asked question system is considered one of the best examples of advanced student support tools for open and distance education students. In this chapter, use of technology in open and distance education students’ support, Anadolu University, Open Education System with general facts and figures, programs, services and rates, hashtag based frequently asked question system discussed with examples, codes and interface designs. Some important recommenda- tions are also provided for open and distance education institutions on building, affectively using and maintaining advanced student support tools for open and distance education students.
Developing Successful Strategies for Global Policies and Cyber Transparency in E-Learning, 2016
It is quite important to effectively benefit from e-learning tools and environments which have dy... more It is quite important to effectively benefit from e-learning tools and environments which have dynamic structures in order to meet the learning needs of distance learners. E-Learning provides independence of time and space, student-centered, learner-controlled, flexible learning environments and equal educational opportunities. However, this flexibility has increased learners' self-cognition, self-control and self-responsibility for learning. In order for learners to cope with these issues, it is important to use metaphorical interfaces made up of metaphors as structures that provide clues to understand a new and complex concept, system or model. In this study, three main issues are discussed. These issues are e-learning and distance education, interface designs for distance education and metaphors in interface design. In the last part of the study, the advantages and disadvantages of metaphorical interface design in distance education are discussed. Based on these discussions, some important recommendations provided. The main purpose of this study is to discuss three main issues. These issues are e-learning and distance education, interface designs for distance education and metaphors in interface design. In the last part of the study, the advantages and disadvantages of the metaphorical interface design in distance education and e-learning environments will be discussed. Based on these discussions, some important recommendations will be provided.
Gaming and Technology Addiction: Breakthroughs in Research and Practice, 2017
The complexity of the Internet has increased the requirement of learner's self-cognition, self-co... more The complexity of the Internet has increased the requirement of learner's self-cognition, self-control and self-responsibility when using Internet to learn. Thus, responsibility of e-learner to decide on the validity, reliability and meaningfulness of the information steadily increased. This situation has caused internet related issues such as problematic Internet use, Internet addiction, cognitive overload, disorientation, continuous partial attention and information pollution on the Internet. The purpose of this study is to provide practical strategies for e-learners' Internet related current issues. This study presented in three steps. At the first step, problematic Internet use and addiction, cognitive overload, disorientation, continuous partial attention and Internet information pollution was discussed as Internet related current issues of e-learners. At the second step, increase of Internet literacy, Internet search strategies, using computational knowledge engines, and benefit from Semantic Web presented as practical strategies for e-learners. At the end of study related conclusions provided.
Açık ve uzaktan öğrenme 21. yüzyıl eğitim gündemini en fazla meşgul eden alanlardan biri olarak d... more Açık ve uzaktan öğrenme 21. yüzyıl eğitim gündemini en fazla meşgul eden alanlardan biri olarak durmaktadır. Disiplinlerarası bir bilim alanı olarak açık ve uzaktan öğrenme diğer birçok alandan farklı olarak kuramdan uygulamaya değil uygulamadan kurama doğru bir gelişim süreci sergilemiştir. 1800'lü yılların başında mektupla öğretimden 21. yüzyılın ilk çeyreğinde yapay zekâ teknolojilerine kadar her teknolojik gelişme açık ve uzaktan öğrenmede kendine yer bulmuştur. Kuramsal çalışmalar, uygulamadaki bu hız ve zenginliğin hep gerisinde kalmıştır. Alanın en önemli eksikliği olarak kabul edilen kuramsal kıtlık aslında alanın kendine özgü doğasını yansıtmaktadır. Bu nedenle kitabın adında "uygulamadan kurama" ifadesi kullanılmıştır. Kitapta alanın çıkış noktası olarak görülen öğrenmenin doğası ve açıklık felsefesi ilişkili bir bütün olarak ele alınmıştır. Bununla birlikte uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi, günümüzdeki uygulamaları ve gelecek öngörülerine yer verilmiştir. Özellikle açık ve uzaktan öğrenme alanı ile ilgili kuramsal çalışmalara ve yaklaşımlara geniş yer ayrılmıştır. Açık ve uzaktan öğrenmenin gerçekleşebilmesi için vazgeçilmez olan özerklik ve kendi kendine öğrenme, alana ilişkin disiplin tartışmaları, kavramlar ve tanımlar kitapta yer verilen diğer önemli konulardır. Bu kitap temelde önemli sorularla başlamış ve daha da önemli sorularla sonlanmıştır. Kitabın son bölümü, kısa ve uzun vadede cevaplanması beklenen sorulara ayrılmıştır. Böylece alanla ilgilenen herkesin yararlanabileceği ve ilham alabileceği zenginlikte bir kaynak oluşturulmuştur.
This chapter is based on the claim that the metaphors as a new and powerful tool in different sci... more This chapter is based on the claim that the metaphors as a new and powerful tool in different sciences especially including Information Systems and a number of sociological disciplines such as linguistic, education, and sociology can be used for the implementation and sustainability of the components of meta-communication for distance education. The meta-communication aims to move the intercultural components of metaphors to the distance education and its applications. Thereby, metaphors serve to the basic mission of distance education creating cross-cultural educational environments. In order to use metaphors with the meaning put forward by this claim, restructuring of metaphors with the contemporary metaphor theory, use of metaphors in computer systems and user interfaces, the intersection of metaphors and meta-communication and finally the power of metaphors in digital meta-communication for distance education are discussed below.
Açıköğretim uygulamaları ve araştırmaları dergisi, Oct 31, 2018
MOOClar acik ve uzaktan ogrenme alaninda yogun ilgi goren platformlar arasinda yer almaktadir. Du... more MOOClar acik ve uzaktan ogrenme alaninda yogun ilgi goren platformlar arasinda yer almaktadir. Dunyanin onde gelen universiteleri MOOClarin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi icin onemli destekler saglayarak herkese acik platformlar olusturmaktadirlar. Ulkemizde de bu yonde cesitli cabalar bulunsa da MOOClarin pedagojik ve teknolojik gereksinimlerinin yeterince dikkate alinmadigi, bu yonde uygulama ve deneysel calismalarin yeterli duzeyde olmadigi soylenebilir. MOOClarin egitsel icerik acisindan en fazla kullanilan bilesenleri olan videolarin guncel animasyon teknolojileriyle desteklenmesine yonelik alanyazinda herhangi bir calismaya ulasilamamistir. Bu arastirmada, saglik bilimleri temel alanlarindan olan fizyolojinin temel konularindan birisi olan homeostais ile ilgili bir MOOC hazirlanmis ve dersi alan ogrencilerden hazirlanan bu MOOC icin degerlerlendirme yapmalari istenmistir. Arastirma, tasarim tabanli arastirma biciminde desenlemistir. Arastirmada gonullu katilim formu, uzman degerlendirme formu ve ogrenci memnuniyet anketi gelistirilmistir. Ogrenci memnuniyetlerinin egitsel videolarin ozelliklerine gore nasil degistigi yedi ozellik ile incelenmistir. Buna gore 45 Laborant ve Veteriner Saglik programi ogrencisinin MOOClar icin hazirlanan animasyon destekli videolarin en fazla animasyonlarindan ve kullanisliliklarindan memnun kaldiklari belirlenmistir. Ogrencilerden elde edilen bu bulgu da gelistirilen animasyon destekli video ders modullerinin hedeflerine ulastigini gosteren bir sonuc olarak degerlendirilmektedir.
Ahi evran üniversitesi kırşehir eğitim fakültesi dergisi, 2013
The purpose of this study was to determine the status of preservice IT teachers' technorealis... more The purpose of this study was to determine the status of preservice IT teachers' technorealism in respect to class, gender and technology using the competencies. For the purpose of study, researchers developed a questionnaire consisting of three section and 23 items. The questionnaire was developed at Anadolu University, Faculty of Education, Computer Education and Instructional Technology with 120 IT preservice teachers at 2010-2011 academic year. One-way ANOVA, independent sample t-test and descriptive statistics were used in analysis of the data obtained in this study. Research results show that IT preservice teachers have high levels of optimism against technology, but have low levels of technorealism. However, it has been found that male preservice IT teachers are more technorealis than female preservice teachers. As a result, based on preservice teachers' levels of technorealism, some practical implications and recommendations for future research are presented
Öğrenme deneyimlerinin dijitale geçmesiyle birlikte, öğrenenlerin bu ortamlarda gerçekleştirdikle... more Öğrenme deneyimlerinin dijitale geçmesiyle birlikte, öğrenenlerin bu ortamlarda gerçekleştirdikleri tüm etkileşimler izlenebilir hale gelmiştir. Bu da öğrenme analitiklerini hızla yaygınlaşmasına yol açmıştır. Öğrenme analitikleri, öğrenmenin kendisini ve öğrenme çevrelerini anlamak ve iyileştirmek için kullanılır. Öğrenenlerle ve öğrenme bağlamlarıyla ilgili verilerin toplaması, ölçülmesi, analiz edilmesi, görselleştirilmesi ve en önemlisi de analitik sonuçların öğrenme çevrelerine yansıtılması süreçleriyle ilgilenir. Öğrenme analitikleri, bireyin kendini izlemesine ve kendi performansını değerlendirmesine olanak sağladığı için öğrenenlerin öz düzenleyici öğrenmelerine de etki etmektedir. Alanyazında öğrenme analitikleri ile öz düzenleyici öğrenme ilişkisini inceleyen çalışmalar yer almaktadır. Bu araştırmada öğrenme analitiklerinin öz düzenleyici öğrenmeye etkilerini inceleyen çalışmalara yönelik bir sistematik alanyazın taraması yapılmıştır. Bu amaçla Web of Secience veri tabanı ...
Covid-19 pandemisi sürecinde İlkokul öğretmenleri uzaktan eğitime acil bir geçiş yaşamış ve çeşit... more Covid-19 pandemisi sürecinde İlkokul öğretmenleri uzaktan eğitime acil bir geçiş yaşamış ve çeşitli güçlüklerle yüzleşmişlerdir. Bu da öğretmenlerin hem uzaktan eğitime hem de yüz yüze eğitime ilişkin algılarında değişim yaratmıştır. Öğretmenlerin yüz-yüze ve uzaktan eğitim süreçlerine ilişkin algılarının karşılaştırılması her iki eğitim biçiminin ilköğretim düzeyinde avantaj ve sınırlılıklarını ortaya çıkarmak açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmada İlkokul öğretmenlerinin Covid-19 pandemi deneyimleriyle uzaktan eğitim ve yüz-yüze eğitimi nasıl karşılaştırdıklarını belirlemek amaçlanmıştır.
Eskisehir tarihi degerleri ve kulturel zenginligi ile one cikan bir Anadolu sehridir. 2012 yilind... more Eskisehir tarihi degerleri ve kulturel zenginligi ile one cikan bir Anadolu sehridir. 2012 yilinda Turk Dunyasi Kultur Baskenti unvanini Astana'dan devralan Eskisehir 2013 yilinda Turk dunyasina baskentlik yapmistir. Eskisehir ile ilgili simdiye kadar cesitli tanitim calismalari ve belgeseller hazirlanmis olsa da Eskisehir’in hem tarihsel kultur mirasini hem de yasayan kultur dinamiklerini birlikte ve derinlikli sunan genis kapsamli bir video calismasi bulunmamaktadir. Bu nedenle, gerceklestirilen bu calismada Eskisehir ilinin kulturel mirasi ve yasayan kultur ozelliklerine vurgu yapan bir video calismasinin yapilmasi amaclanmistir. Tasarim Tabanli Arastirma yonteminden faydalanilan bu calismada oncelikle Eskisehir’de yasayan farkli kesimlerden kisiler ile bir ihtiyac analizi calismasi gerceklestirilmistir. Analiz sonucunda belirlenen ihtiyaclara gore video calismasi detaylandirilmistir. Gerceklestirilen bu calisma ile Eskisehir’in tarihi kulturu ve yasayan kultur dinamiklerine ...
The Turkish Online Journal of Distance Education, 2015
This valuable study of McGettigan focus on shifting educational landscape in the ‘technical side’... more This valuable study of McGettigan focus on shifting educational landscape in the ‘technical side’ of higher education provision and changes to higher education institutions. To the Author, governments are taking a huge gamble with universities, introducing uncertainty into a stable and productive system. In more general perspective, the Book covers issues of funding, marketization, privatization and financialization of higher education. The main arguments of McGettigan in this book are; the comprehensive changes in technology, economy, society and government are inherently damaging the integrity of higher education system, and the effects of these changes are being implemented in a covert manner in order to curtail democratic debate.
Bilisim teknolojileri destekli uzaktan egitimin yayginlasmasi basta egitimde firsat esitligi, dez... more Bilisim teknolojileri destekli uzaktan egitimin yayginlasmasi basta egitimde firsat esitligi, dezavantajli bireylerin egitime erisiminin kolaylasmasi, zaman ve mekân sinirliliklarinin ortadan kalkmasi gibi onemli firsatlar dogurabilir. Ancak toplumdaki sosyo-ekonomik farkliliklardan kaynakli olarak ogrenenlerin teknolojiye erisim duzeyleri arasindaki fark hala onemli bir problem olarak durmaktadir. Covid-19 ile olusan sosyal izolasyon kosullarinin neden oldugu uzaktan egitime kontrolsuz ve hazirliksiz gecisin dijital ucurum tehlikesinin derinlesmesine neden oldugu tartisilmaktadir. Bu arastirmanin amaci, tum egitim kademelerinde uzaktan egitime gecildigi Covid-19 Pandemisi surecindeki dijital ucurum tehlikesini butuncul bir tek durum olarak analiz etmektir. Bu arastirma bir durum calismasi olarak tasarlanmistir. Gercek durum olarak Covid-19 surecinde Dunya’da ve Turkiye’deki dijital ucurum verileri alanyazindaki ilgili arastirma ve raporlarla birlikte analiz edilmistir. Ulasilan son...
The unprecedented adoption of OpenAI's ChatGPT, marked by reaching 100 million daily users in ear... more The unprecedented adoption of OpenAI's ChatGPT, marked by reaching 100 million daily users in early 2023, highlights the growing interest in AI for educational improvement. This research aims to analyze the initial public reception and educational impacts of ChatGPT, using social network analysis of the 100 most influential tweets. Using the ForceAtlas2 algorithm and thematic content analysis, the study explores the appeal of ChatGPT and its prospects as an educational tool. The findings underscore ChatGPT's potential to revolutionize teaching methods, facilitate personalized learning, and bridge gaps in access to quality education. In addition, the analysis sheds light on ChatGPT's role in promoting critical thinking and interactive learning, its utility in creating educational content, and its ability to enhance teacher-student interactions. These findings point to a shift toward AI-enhanced education and argue for the integration of ChatGPT and similar technologies into learning environments. The discussion argues for empirical research on the educational impact of ChatGPT and urges a cautious approach to its adoption. It highlights the need for frameworks that harness the power of ChatGPT while addressing ethical and practical challenges. Finally, this study describes the initial reception of ChatGPT and highlights its transformative potential in education. It calls for strategic AI integration to optimize educational processes, and emphasizes the importance of continued research to navigate the evolving role of AI in learning.
The purpose of this research is to reveal which paradigm/research method has dominated the 500 ar... more The purpose of this research is to reveal which paradigm/research method has dominated the 500 articles that have the highest citation in the last ten years in the field of education and examine whether the dominant paradigms impact the citations. The research was designed as a conversion mixed methods research, which does not highly used in the literature. During the research process, the articles were obtained from the Web of Science Core Collection, Social Science Citation Index-SSCI. To analyze the data obtained, independent researchers coded different articles on an Excel worksheet. Following the intercoder reliability process, two themes and eight sub-themes were identified. As a result of the research, it was found that the most preferred methodological paradigms were respectively quantitative, mixed methods and qualitative. One-way ANOVA test results showed that mixed-method and quantitative articles had higher usage statistics than qualitative articles. Moreover, the most p...
This article uses student feedback to examine the perspective of participants in the short learni... more This article uses student feedback to examine the perspective of participants in the short learning programme (SLP) pilot Digitally Competent Educators (DCE). This SLP was targeted at the continuous professional development and lifelong learning for educators at various levels and several education areas. Student feedback was collected in 2020 using anonymous surveys at the end of each course. This implies that respondents were those participants who completed the course. Feedback, used on further development of the SLP, focused on the content and implementation of the course modules. The SLP followed the design guidelines produced inside the E-SLP project and was based on the Digital Competence Framework for Educators (DigCompEdu) published by European Commission's Joint Research Ce ntre (2017). This SLP combined six competence areas of DigCompEdu and aimed to develop and foster educators digital competences in teaching and learning. DCE was developed from 2019 to 2020 in colla...
Turkish Online Journal of Distance Education, 2022
The learning preferences of the learners are of prime importance in the planning of distance educ... more The learning preferences of the learners are of prime importance in the planning of distance education systems and the design of learning environments. Learning technique and learning material preferences are considered as the two most common and referable learning preferences to understand the learning preferences profile of distance education students. This research investigates the learning preferences of distance education students. Data was collected from 3390 distance education students from Anadolu University, considered as one of the mega universities in the world. Neurol Network Analyze conducted to profile learning preferences of distance education students. For this purpose, Multilayer Perception Model was applied as an artificial neural network analysis model in the analysis of data. The age of students was found as the most important independent variable on the prediction of material preferences and learning technique preferences of distance education students. The full...
The learner-controlled structure of hypermedia is considered to be one of the most important stre... more The learner-controlled structure of hypermedia is considered to be one of the most important strengths provided for education. However, this flexibility provided by hypermedia for learners brings about such navigation problems as disorientation, cognitive overload, distraction and loss of time. In this respect, in order for learners to cope with these problems, it is important to use metaphorical interfaces made up of metaphors as structures that provide clues to understand a new and complex concept, system or model. Thus, in the study, the purpose was to determine the effects of metaphorical interfaces on Information Technologies teacher candidates’ navigation performances in educational hypermedia. This study gathering qualitative and quantitative data was designed as a mixed method research. For the qualitative dimension of the study, phenomenology was used, while the post-test control group model, one of real experimental models, was used for the quantitative dimension of the study. The participants of the study were 76 2nd grade and 4th grade Information Technologies teacher candidates attending the department of Computer and Instructional Technologies at the Education Faculty of Anadolu University in the Spring Term of the academic year of 2011-2012. In order to collect the data, the observation technique, focus-group interviews and the Hypermedia Navigation Performance Scale developed within the scope of the study – whose internal coefficient was found as α=.90 – were applied. For the analysis of the quantitative data collected in v the study, independent two-sample t test, one-way ANOVA and two-way ANOVA as wellassuchdescriptivestatisticsaspercentages(%),meanscores( ),frequencies(f) were used. As for the analysis of the qualitative data obtained, descriptive content analysis and thematic analysis were run. As a result of the analyses of the data obtained in the study, it was seen that the metaphorical interfaces had a high level of significant influence on the teacher candidates’ navigation performances (η2=.16). The 2nd grade and 4th grade Information Technology teacher candidates carrying out the tasks in educational hypermedia which had a metaphorical interface demonstrated a higher level of performance than the teacher candidates carrying out the assigned tasks via a non-metaphorical interface. It was also revealed that such independent variables as experience, Internet use frequency and Internet efficacy did not have enough influence on the Information Technologies teacher candidates’ navigation performances in educational hypermedia. In addition, it was also found out that the 2nd grade Information Technologies teacher candidates took fewer actions regarding the media and reflected a weak navigation style by keeping the ways of navigation short, while the 4th grade Information Technologies teacher candidates reflected a tiring navigation style by taking more actions regarding the media in a longer period of time. Depending on another result obtained in the study, it could be stated that the Information Technology teacher candidates’ navigational performance in educational hyper environment was influenced by the design, content structure, quality and reliability of that environment and that such variables as speed, correctness, effort, motivation and satisfaction were all perceived as a whole. Moreover, it was also revealed that the Information Technology teacher candidates faced such problems as cognitive overload and disorientation due to the lack of guidance and the complexity of the educational hypermedia which the Information Technology teacher candidates frequently used. It was also seen that this situation could be a result of the fact that Information Technology teacher candidates gave up trying to reach the information desired. Depending on the results obtained in the study, several suggestions were put forward for future research and related applications.
Uploads
Books by Mehmet Firat
Zamanı gelmiş bir paradigma olarak Açık Bilim, yaşadığımız küresel pandemiden sonra artık bir tercih değil, gereklilik hâline gelmiştir. Açık toplum fikri başta olmak üzere açık kaynak ve açık erişim gibi dijital dünyanın yenilikçi ve kolektif iş birliği odaklı girişimleri Açık Bilimin fikirden uygulamaya geçişini güçlü bir biçimde desteklemektedir.
Yeni dünyada bilim teknolojiyle, teknoloji de yaşantılarımızla bütünleşmiştir. Bilim ve teknolojinin gerçek yaşam deneyimlerine bu denli yerleşmesi de Açık Bilimi mümkün ve gerekli kılmaktadır. Bu gerçekleşirken ancak Açık Bilim anlayışıyla bilimin araç-dışı işlevlerini hayatta tutabilir ve belki hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlendirebiliriz.
Bu kitapta Açık Bilim paradigması, bilimin tarihsel süreçteki dönüşümü ve günümüz dijital dünyasında ulaştığı düzey bağlamında bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Açıklık felsefesine uygun olarak kitabın kapsamı, içeriği ve örnekleri bilim alanlarıyla sınırlandırılmamış, herkesin kolayca okuyup anlayabileceği açık bir dille sunulmuştur.
Bilgi, canlı ve devingendir. Size uğradığında ya onu onurlandırıp paylaşırsınız ya da sizden sessizce çekilmesini beklersiniz.
Papers by Mehmet Firat
Zamanı gelmiş bir paradigma olarak Açık Bilim, yaşadığımız küresel pandemiden sonra artık bir tercih değil, gereklilik hâline gelmiştir. Açık toplum fikri başta olmak üzere açık kaynak ve açık erişim gibi dijital dünyanın yenilikçi ve kolektif iş birliği odaklı girişimleri Açık Bilimin fikirden uygulamaya geçişini güçlü bir biçimde desteklemektedir.
Yeni dünyada bilim teknolojiyle, teknoloji de yaşantılarımızla bütünleşmiştir. Bilim ve teknolojinin gerçek yaşam deneyimlerine bu denli yerleşmesi de Açık Bilimi mümkün ve gerekli kılmaktadır. Bu gerçekleşirken ancak Açık Bilim anlayışıyla bilimin araç-dışı işlevlerini hayatta tutabilir ve belki hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlendirebiliriz.
Bu kitapta Açık Bilim paradigması, bilimin tarihsel süreçteki dönüşümü ve günümüz dijital dünyasında ulaştığı düzey bağlamında bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Açıklık felsefesine uygun olarak kitabın kapsamı, içeriği ve örnekleri bilim alanlarıyla sınırlandırılmamış, herkesin kolayca okuyup anlayabileceği açık bir dille sunulmuştur.
Bilgi, canlı ve devingendir. Size uğradığında ya onu onurlandırıp paylaşırsınız ya da sizden sessizce çekilmesini beklersiniz.
educational content, and its ability to enhance teacher-student interactions. These findings point to a shift toward AI-enhanced
education and argue for the integration of ChatGPT and similar technologies into learning environments. The discussion argues for empirical research on the educational impact of ChatGPT and urges a cautious approach to its adoption. It highlights the need for frameworks that harness the power of ChatGPT while addressing ethical and practical challenges. Finally, this study describes the initial reception of ChatGPT and highlights its transformative potential in education. It calls for strategic AI integration to optimize educational processes, and emphasizes the importance of continued research to navigate the evolving role of AI in learning.