Onderzoek

Deeltjesfysica

In de deeltjesfysica wordt met zeer grote detectoren naar elementaire deeltjes gekeken. Deeltjes worden versneld in een deeltjesversneller, en in botsing met elkaar gebracht. Nikhef is actief in de LHC-detectoren ALICE, ATLAS en LHCb bij CERN in Genève.

Lees verder
Research Spotlight

eEDM

Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderdeel van het Nikhef-samenwerkingsverband, koelen moleculen af en manipuleren ze om de fundamentele interacties en symmetrieën te bestuderen van het Standaard Model van de deeltjesfysica.

Lees verder
Outreach-website

Nikhef's Outreach-activiteiten

Wil je meer te weten komen over ons onderzoek? Op onze outreach-website vind je al onze outreach-activiteiten georganiseerd door Nikhef in Amsterdam voor algemeen publiek, leerlingen en docenten. Tot ziens op Nikhef!

Ga naar de Outreach site
Onderzoek

Astrodeeltjesfysica

De astrodeeltjesfysica brengt natuur- en sterrenkunde samen. In de kosmos vormen zeer sterke magnetische velden als het ware een ‘natuurlijke’ deeltjesversneller. Nikhef is actief in Auger, KM3NeT, Advanced Virgo en XENON1T.

Lees verder
Research Spotlight

ALICE: Quark-Gluon Plasma

Om mysteries rond quarks en gluonen op te lossen, probeert het ALICE-experiment quarks en gluonen bij extreem hoge temperatuur in een nieuwe aggregatietoestand te brengen. Dat is het quark-gluonplasma. De onderzoekers bestuderen dit plasma voordat de quarks afkoelen en zich weer hergroeperen in ‘normale’ materie.

Lees verder
Techniek op Nikhef

Technische afdelingen

Bij de technische afdelingen van Nikhef werken ongeveer 80 mensen. Zij ondersteunen de wetenschappelijke projecten met het ontwerp en het bouwen van (onderdelen van) detectoren, versnellers, uitlees en besturingssystemen en computer- en netwerkinfrastructuren.

Lees verder
Research Spotlight

KM3NeT: Neutrino's

Nikhef-onderzoekers doen onderzoek naar neutrino’s, ongeladen subatomaire deeltjes die dwars door de aarde heen schieten. Ze doen dat in een samenwerkingsverband bij een internationaal project genaamd KM3NeT.

Lees verder

Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Welkom op Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Onze onderzoekers doen onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.
Lees meer >>

Nieuws

prototype spiegelophanging met metalen veren en draden prototype spiegelophanging met metalen veren en draden
3 september 2024

Twee nieuwe trillingsdempingsprojecten voor Einstein Telescope

Nikhef neemt deel aan twee consortia die gaan werken aan trillingsdemping voor de Einstein Telescope. SENVIDET gaat zich richten op extreem gevoelige verplaatsings- en versnellingssensoren voor de spiegelophanging….

20 augustus 2024

Prototype DUNE detector observeert eerste neutrino’s

Een mijlpaal voor het DUNE-experiment: wetenschappers hebben op 10 juli de eerste neutrino’s gemeten met een prototype voor de detector. Dit prototype is gebouwd in een bestaande neutrinobundel…

24 juli 2024

Nikhef-onderzoek in Physical Review Letters: Zwarte gaten uit het vroege heelal ontsnappen aan detectie

Zwaartekrachtsgolven-onderzoekers Dr. Miller, Dr. Aggarwal, et al. van o.a. Nikhef hebben geen aanwijzingen gevonden voor zwarte gaten met een massa gelijk aan de aarde die zich binnen enkele…

Aankomende evenementen

17 september / 12 december 2024

Profielwerkstukken op 16 september, 18 oktober, 29 november en 12 december

Locatie: Nikhef, Amsterdam Je zit in 6 vwo, je bent heel nieuwsgierig naar subatomaire deeltjes en je moet binnenkort aan de slag met je profielwerkstuk. Dan kun je…
18 september 2024

Promotie Jordy Degens @ UvA

Jordy Degens, promovendus aan het Nikhef, verdedigt zijn proefschrift woensdag 18 september 2024 om 13.00 aan de Universiteit van Amsterdam. “Spinning tops: A search for new physics in…
20 september 2024

Promotie Aleksandra Snoch @ RUG

Aleksandra Snoch, promovenda aan het Nikhef, verdedigt haar proefschrift vrijdag 20 september 2024 om 11.00 aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Angles and B-mons – Angular analysis of B0→K0*J/ψ(→ee) decays…