Investering i solkraft gir større reduksjon i klimagasser per krone enn alle andre energialternativ. Globalt kan utbygging av solkraft potensielt bidra til reduksjon i utslipp av over 4 milliarder tonn CO₂ årlig innen 2030.
Utbygging og drift av solkraft er mer skånsomt enn andre energialternativ. Det kreves ingen endringer i landskapet, større veier eller grunnarbeid, og anlegget kan demonteres uten spor.
Under Arendalsuka 2023, ble avtalen om det nye, norske solkraftselskapet Geisli Energi AS signert. Bak selskapet står et av landets største og eldste industrikonsern og en av Norges største grunneiere med over 200 års historie.
(Foto: Hans Kristian Torbjørnsen)
Solkraftverk ruver ikke, bråker ikke, slår ikke ihjel fugler og dyr. Tvert imot kan dyr og planter leve godt mellom solpaneler. Forsøk i Europa har vist at beiting i et solkraftverk-område holder vegetasjonen nede og bidrar til naturmangfold samtidig som solpaneler gir dyrene ly og skygge for regn og sol. Solkraftverk er i hovedsak solcellepaneler som festes i bakken på påler uten behov for å endre landskap eller bygge store installasjoner. Når panelene når sin fulle alder kan de nappes opp og naturen restitueres til slik det var før utbyggingen. Det gjør solkraft til den mest skånsomme kraftutbyggingen.
Vi gjør grundig naturkartlegging, tar hensyn til artsmangfold, dyrevelferd og viktige biotoper, minimerer fotavtrykket gjennom små inngrep og skånsomme installasjoner.
Strøm for elektrifisering av industri er et knapphetsgode fordi nettkapasiteten er for lav i mange områder i Norge. Vi prioriterer å bygge solkraft på grå arealer og randsoner nær industriområder som kan bruke energien til å elektrifisere produksjon eller skape ny, grønn industri tett på våre utbygginger.
Vi ønsker åpenhet rundt våre prosjekter slik at politikere, lokalbefolkning, naturvernorganisasjoner og naboer blir med på laget for å skape mer fornybar energi på en naturvennlig måte. Derfor vil vi aktivt jobbe for dialog med bererørte interessenter og lytter og besvarer motstemmer så langt det lar seg gjøre.
Det grønne skiftet krever elektrifisering av industri og samferdsel, og utfasing av fossil energi. Energikommisjonens rapport sier at at potensialet for solenergi i Norge er stort, og regjeringens ambisjon er utbygging av 5-10 TWh det neste ti-året.
Geisli Energi vil være en langsiktig eier av solkraftverk og selv prosjektere, bygge og drifte anleggene fra A til Å. Naboer, kommuner og samfunnet eller vil forholde seg til ett ansvarlig selskap i hele kraftverkets levetid.
Geisli Energi eies av tradisjonsrike, norske eiere som kjenner det norske samfunnet og kulturen. Vi produserer strøm for et norsk marked og skaper inntekter til fellesskapet. Les mer om våre eiere ved å klikke på "våre eiere" i menyen.