Първият завод за рециклиране на електроуреди вече работи

Новото рециклиращо предприятие разполага с две поточни линии – едната за хладилници, а другата е за електронен скрап, като телевизори, монитори.

© Красимир Юскеселиев

Новото рециклиращо предприятие разполага с две поточни линии – едната за хладилници, а другата е за електронен скрап, като телевизори, монитори.

Първият в България завод за рециклиране на електрическо и електронно оборудване в град Нови Искър близо до София работи от днес.


Инвестицията в размер на 40 млн. лв. е на компанията за събиране и оползотворяване на метали, хартия и пластмаса "Надин" ЕАД.


Заводът е изграден по  германска технология, която позволява всички дейности по рециклирането  да се осъществяват в една сграда, за разлика от подобни инсталации в Европа. Там са открити  над 150 работни места.




Новото рециклиращо предприятие разполага с две поточни линии – едната за хладилници , а другата е за електронен скрап, например телевизори и  монитори.


В завода се рециклират големи и малки домакински уреди, има съоръжения за преработка на кинескопи, система за демонтаж на малки електронни отпадъци, машина за рязане на флуоресцентни лампи, съоръжение за извличане на живак. Преработват се хладилници, перални, миялни машини, фурни, малки електроуреди, компютри, принтери и телефони, телевизори, електрически инструменти, играчки, медицински апарати.


Столичната община от една година има договор с "Надин" за събиране, сортиране и извозване на битови отпадъци, които са подходящи за рециклиране в завода, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.  Премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването, съобщи, че в Пловдив се изгражда завод за преработка и рециклиране на батерии.

Ключови думи към статията: