Víctor Alexandre ens presenta “Els amants de la rambla del Celler”

•11 Mai 2019 • Feu un comentari

“El metall m’ha pres les persones que més he estimat. De vegades ho ha fet en forma de bala; d’altres, en forma de via fèrria.” Així comença Els amants de la rambla del Celler, darrera novel·la de Víctor Alexandre, pròxim convidat de les presentacions literàries organitzades pel Centre de la Cultura Catalana.

Els amants de la rambla del Celler ens parla de les extorsions actuals de l’assetjament immobiliari, les greus conseqüències dels abusos sexuals a menors i de la inferiorització de la dona al llarg de la història.

Els amants de la rambla del Celler comença amb el pas diari, sempre a les cinc de la tarda, d’un matrimoni nonagenari, en Joan i la Maria, per davant de la finestra de l’estudi d’un escriptor. És un fet aparentment banal, intranscendent, però que esdevé immediatament el punt de partida de tres històries que es desenvolupen en tres escenaris diferents: Sant Cugat del Vallès, els barris barcelonins de Gràcia, Poble-sec i Sarrià i el barri de Saint-Germain-des-Prés de París.

Els amants de la rambla del Celler ens mostra els dos extrems oposats de la condició humana, la cruesa i la tendresa, reflexionant sobre la recerca de la felicitat i la indefugible connexió entre el nostre present individual i les decisions que hem pres en el passat.

A la novel·la hi apareixen personatges reals com Ferran Soldevila i Rosa Leveroni, Josep Bailina, Joan Miró, J.V. Foix, Yves Montand, Simone Signoret, Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Jacques Prévert i Simone de Beauvoir.

La portada del llibre és el quadre Interior del Moulin de la Galette, pintat per Ramon Casas el 1891, que té també un paper en el desenvolupament de la novel·la.

Vine a conèixer més detalls sobre la novel·la de la mà del seu autor el pròxim dijous 16 de maig de 2019 a les 20h a la Biblioteca Comunal d’Escaldes-Engordany.

 

T’hi esperem!!!

Aquest maig, dijous literaris

•28 Abril 2019 • Feu un comentari

Prenent el relleu a Sant Jordi, aquest maig ve carregat de presentacions literàries pels amants de la lectura de la mà del Centre de la Cultura Catalana.


ANDORRA + POMPEU FABRA

 

Andorra i Pompeu Fabra

Recull del cicle de conferències sobre Pompeu Fabra realitzada pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports amb la col·laboració del Centre de la Cultura Catalana.

Dijous 9 de maig de 2019

Hora: 19:30h

Lloc: Centre d’autoaprenentatge de català d’Escaldes-Engordany

 

 

 


Els amants de la rambla del celler

Víctor Alexandre retorna al món de la novel·la amb aquesta obra basada en una de les històries dels seus articles.

La Maria, a qui tothom diu Marieta, i en Joan han travessat un segle sencer de guerra, opressió, silencis, vexacions… però han trobat temps i fortalesa per estimar la família, el teatre, l’òpera, el cinema, aquesta vida que, justament quan arriba a l’últim tram, sembla voler-los eliminar abans d’hora.

Dijous 16 de maig de 2019

Hora: 20h

Lloc: Biblioteca d’Escaldes-Engordany

 


L’abecé de Pompeu Fabra

David Paloma i Mònica Montserrat ens endinsen en els moments clau, llocs, anèctodes i grans fites del filòleg clau en la normalització de la llengua catalana, Pompeu Fabra.

 

Dijous 23 de maig de 2019

Hora: 19:30h

Lloc: Biblioteca d’Escaldes-Engordany

 


Us hi esperem!!!

Recordant Pompeu Fabra per Sant Jordi

•28 Abril 2019 • Feu un comentari

Aquest any, el llibre de Sant Jordi del Centre de la Cultura Catalana recopila les ponències realitzades pel filòleg Joan Ramon Maria, el col·leccionista fabrià Robert Basart, el filòleg Jaume Salvanyà i el comissari de l’any Fabra Jordi Ginebra en motiu de l’any Fabra el passat setembre al Comú d’Escaldes-Engordany.

Si no vas poder assistir-hi, ara tens una oportunitat de descobrir i endissar-te en el món de Pompeu Fabra!

ANDORRA + POMPEU FABRA

Amb pròleg de Jordi Mir, editor de l’Obra completa de Pompeu Fabra.

 

Bon Sant Jordi!!!!

 

 

CICLE DE CONFERÈNCIES AL VOLTANT DE POMPEU FABRA

•14 Setembre 2018 • Feu un comentari

Pompeu Fabra

Pompeu Fabra i Poch, nascut el 20 de febrer de 1868, és conegut per la seva important tasca en l’estudi i correcció de la llengua catalana, promovent les normes ortogràfiques, la gramàtica en què es basa la llengua catalana d’avui en dia i publicant el primer Diccionari general de la llengua catalana.

En aquest esforç en la normalització de l’ús de la llengua catalana, Pompeu Fabra va viatjar al Principat d’ Andorra prop de la seva mort, per tal de poder redactar el seu testament en català.

Es per això, que, per commemorar el 150è aniversari del seu naixement i amb motiu de la celebració de l’Any Pompeu Fabra 2018, el ministeri de Cultura, Joventut i Esports d’Andorra organitza, amb la col·laboració del Centre de la Cultura Catalana, una sessió de conferències sobre la figura del més il·lustre lingüista i gramàtic català, el proper dimarts 18 de setembre.

https://www.cultura.ad/altres-activitats/any-pompeu-fabra

Conferències Pompeu Fabra 18 de setembre de 2018:


18 hores Joan Ramon Marina A la recerca de les recomanacions lingüístiques arribades a Andorra de la mà de Pompeu Fabra.
18.45 hores Robert Basart Fabra i Andorra.
19.45 hores Jaume Salvanyà El tractament de la llengua col·loquial: de Fabra als nostres dies.
20.30 hores Jordi Ginebra Pompeu Fabra: ciència i compromís.

 

T’ESPEREM!

Els termes de la ciberseguretat, en el nou diccionari del TERMCAT

•7 Desembre 2017 • Feu un comentari

04/12/2017

© Imatge original de fons:  Петр Степанов© Imatge original de fons:  Петр Степанов

El TERMCAT publica la Terminologia de la ciberseguretat, que ha elaborat amb el suport del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i d’experts de l’àmbit, i que conté més de 250 termes catalans, amb definicions, equivalents en castellà, francès i anglès, i notes explicatives.

S’hi recullen termes relacionats amb els atacs (atac de denegació de servei, atac de força bruta, programari maliciós), els mitjans tècnics de seguretat (biometria, equip bastió, prova de penetració), els comportaments socials vinculats amb aquest àmbit (ciberassetjament, enginyeria social, hacking ètic), els atributs de la seguretat (autenticitat, confidencialitat, resiliència) i també les tecnologies que tenen una incidència rellevant en les estratègies de ciberseguretat (criptomoneda, forat de seguretat, web fosc).

Atès que l’àmbit de la ciberseguretat és clau en la societat digital, aquest projecte pretén oferir un conjunt de terminologia obert a l’actualització que faciliti la comunicació en català en aquest sector i que ajudi a la comprensió i la divulgació dels conceptes més rellevants. En aquesta línia, i com a complement al diccionari, s’ofereix una infografia amb els termes bàsics i també una enquesta en què es convida els experts de l’àmbit a valorar les alternatives catalanes més adequades i amb més probabilitats d’implantació per a un grup de manlleus de l’anglès que presenten problemes denominatius i que requereixen un estudi més aprofundit.

El recull s’afegeix a la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 120 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.

Teniu disponible aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.

http://www.termcat.cat/ca/Actualitat/Noticies/1053/

JA TENIM ELS GUANYADORS DE LA XVª EDICIÓ DEL PREMI CARLES SABATER A LA MILLOR CANÇÓ EN CATALÀ.

•19 Juny 2017 • Feu un comentari

PREMI CARLES SABATER 2017

Ens plau comunicar-vos que ja tenim els guanyadors de la XVª edició del Premi Carles Sabater a la millor cançó en català.

Havent-se reunit el jurat format pels musics andorrans Lluís Cartes i Oriol Vilella, els músics catalans Antoni Tolmos, Pol Cruells i Ramon Aragall i, el representant del Centre de la Cultura Catalana d’Andorra, el senyor Xavier Escribano i havent triat entre més de 130 cançons candidates, proposades per gairebé 40 artistes, el jurat ha decidit que els guanyadors són:

En 1er lloc: Frans Cuspinera, amb la cançó Jo soc d’un paisatge.

En 2n lloc: Anna d’Ivori, amb la cançó Recordar com oblidar.

 

El primer guanyador rebrà 2.000€ i farà una actuació al cicle Colors de Música que es celebra a l’estiu a Escaldes-Engordany.

La segona guanyadora rebrà 1.000€ i farà una actuació al cicle Colors de Música que es celebra l’estiu a Escaldes-Engordany.

 

El Centre de la Cultura Catalana d’Andorra està molt satisfet amb la bona rebuda que ha tingut la convocatòria i l’alta participació de músics que han enviat les seves creacions.

El Premi Carles Sabater ja s’ha convertit en un concurs de llarg recorregut i que ha guardonat a musics com Lluís Cartes, Anna Roig i l’Ombre de ton Chien, Anímic, Projecte Bu o Sapo.

Volem agrair a tots la vostra participació i animar-vos a presentar les vostres cançons a la propera edició.

 

S’ha reunit el jurat del Premi Carles Sabater

•11 Juny 2017 • Feu un comentari

Avui, després d’escoltar totes i cadascuna de les maquetes presentades en aquesta edició, s’ha reunit a Andorra la Vella, el jurat del Premi Carles Sabater.

Aviat tindreu notícies.

IMG_6596

El Centre de la Cultura Catalana ha presentat “Um pam de llengua”

•5 Mai 2017 • Feu un comentari

Avui, amb la presència de Pau Vidal, el Centre de la Cultura Catalana ha presentat a la Biblioteca d’Escaldes-Engordany aquesta publicació.

Gràcies al Pau, a la Biblioteca i als assistents.

FELIÇ SANT JORDI

•22 Abril 2017 • Feu un comentari

Us desitgem una bona diada de Sant Jordi!

Aquest Sant Jordi, us presentem Un pam de llengua, llibre elaborat pel Centre de Cultura Catalana amb la col·laboració d’InfoMigjorn. Una selecció  d’articles publicats per autors destacats del panorama literari català del 2016.

El 5 de maig en farem la seva presentació a la biblioteca d’Escales-Engordany a les 19h. Amb en Pau Vidal!

T’hi esperem!

Rafel Nadal – la senyora Stendhal

•9 Març 2017 • Feu un comentari

Avui ens ha acompanyat el Rafel Nadal, a la Biblioteca d’Escaldes-Engordany.

Gràcies al Rafel, a tots els assistents i a la Biblioteca.