Op de voorgrond, aan weerszijden van een balustrade, vrouwelijke en mannelijke figuren, de plattegrond van Amsterdam bekijkend (links), naar het wapen van Amsterdam wijzend (in het midden); een der vrouwelijke figuren draagt het model van een koggeschip; rechts balen, naar links toe jongens met een hond, in het midden op de grond zwaard en gepluimde helm. Geheel links een anker, een ton en een visser, en een levensgroot beeld van Neptunus op sokkel; op achtergrond het IJ met schepen en stadsprofiel. Omlijsting van draperieën.
De 17de-eeuwse welvaart werd door tijdgenoten beschouwd als een goddelijke beschikking. De allegorische figuren op de voorgrond kijken uit over de haven van Amsterdam.
De scheepvaart is hier voorgesteld als een instrument in Gods hand. Links waakt de zeegod Neptunus met zijn drietand over de schippers. In het midden staat het wapen van Amsterdam, waarboven de stedenmaagd het symbool van de stad houdt: een koggeschip. Daarvoor ligt een gepluimde helm, de eenheid van de stad verbeeldend.
Tentoonstellingstekst
Gezicht op het IJ met Amsterdam in het verschiet. Op de voorgrond staat centraal het wapen van Amsterdam met de keizerskroon. Daarboven het model van een schip, dat door een vrouw wordt vastgehouden. Links een groepje mensen rondom een kaart met de plattegrond van Amsterdam; links van hen een visser. Daarnaast een anker en het beeld van Neptunus. Geheel rechts een man, bezig met enkele balen goederen. Vermoedelijk is dit een ontwerpschets voor een groter schilderij of voor een prent.
Ludolf Bakhuysen, afkomstig uit Emden, vestigde zich omstreeks 1650 in Amsterdam. Hij specialiseerde zich in zeegezichten en scheepsportretten. Na het vertrek van Willem van de Velde de Oude en de Jonge naar Engeland, was hij de belangrijkste marineschilder in Amsterdam.
Tentoonstellingstekst
De 17de-eeuwse welvaart werd door tijdgenoten beschouwd als een goddelijke beschikking. De allegorische figuren op de voorgrond kijken uit over de haven.
Tentoonstellingstekst
Amsterdam is trots op zijn welvaart, die door God gegeven is. Dat is, kort gezegd, de boodschap van dit schilderij, dat bol staat van de symbolen die verwijzen naar Amsterdam, de bloeiende handel en de zeevaart. De vrouw met het scheepsmodel is de Stedenmaagd. De gepluimde helm verbeeldt de eenheid van de stad, waarvan we het wapenschild tegen de balustrade zien.