Перейти до основного вмісту
Справа «Україна проти Росії (щодо Криму)»

Історичне рішення ЄСПЛ: Росію визнали винною у порушення прав людини в Криму

Європейський суд з прав людини визнав уряд Росії відповідальним за систематичні порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму. Про це йдеться в рішенні ЄСПЛ про прийнятність та суть міждержавної справи «Україна проти Росії (щодо Криму)».

Європейський суд з прав людини
Європейський суд з прав людини © Jean-Francois Badias / AP
Реклама

У рішенні ЄСПЛ вказав, що уряд України надав вичерпні докази систематичних порушень з боку представників РФ та підконтрольних їм осіб прав і свобод людини. Йдеться, зокрема, про незаконні затримання та обшуки, жорстоке поводження, переслідування представників релігійної спільноти та кримських татар, припинення діяльності українських та кримськотатарських медіа, заборону української мови в школах. 

Росію також визнали відповідальною за порушення прав українських політичних в’язнів – осіб, яких переслідує Москва за їхню проукраїнську позицію. 

«Це рішення є першим, у якому міжнародна судова інстанція визнала РФ відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав і свобод людини на тимчасово окупованій території півострова Крим. Тепер ЄСПЛ зможе перейти до розгляду індивідуальних заяв», – наголосила заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра.

Український омбудсман Дмитро Лубінець зазначив, що розгляд цієї справи почався ще у 2014 році, тоді Україна подала першу скаргу. Друга та третя були у 2015 та 2018 роках відповідно. 

«Ця перемога означає, що наша держава довела існування системних порушень прав людини на ТОТ Криму з 2014 року... Це рішення – доказ того, що РФ підло бреше про дотримання прав людини в окупованому Криму! Також це один із кроків на шляху притягнення винних до відповідальності та відновлення справедливості!», — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, 1 січня 2023 року Європейський суд з прав людини офіційно визнав, що Росія є окупантом частини Донбасу. У рішенні суду йдеться, що російські військові були присутні на Донбасі ще з квітня 2014 року і що широкомасштабне розгортання військ РФ сталося не пізніше серпня того ж року.  До справи також доєднали факт збиття Boeing рейсу МН17.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.