Перейти до основного вмісту
ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ

Україна та ЄС розпочинають переговори про вступ. Тепер вже практичні

Україна розпочинає переговори про вступ до ЄС. Це фінішна, але зазвичай, довга пряма на шляху до членства. На якій, до того ж можуть з'явитися сотні перешкод. RFI розповідає, що таке міжурядова конференція, в чому суть переговорів про вступ і скільки вони можуть тривати.

Україна та ЄС розпочинають переговори про вступ
Україна та ЄС розпочинають переговори про вступ © Olivier Matthys / AP
Реклама

Що таке міжурядова конференція?

У Люксембурзі розпочинається міжурядова конференція Україна-ЄС — подія, яка вже на практиці відкриває офіційні переговори про приєднання. Захід стартує о 16:30 за київським часом і складатиметься з трьох частин. Про це напередодні повідомив Інтерфакс, з посиланням на неназваного європейського дипломата напередодні.  

Спершу пролунають вітальні слова. Очікується і звернення президента України Володимира Зеленського, але поки не до кінця зрозуміло, чи виступить він особисто, чи по відеозв’язку.  Потім європейська та українська делегації зроблять вступні заяви, в яких окреслять свої очікування від процесу. Завершиться міжурядова конференція виступами та зауваженнями держав-членів.  

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина та пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова. Київ, 9 листопада 2023
Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина та пані Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова. Київ, 9 листопада 2023 © RFI

Українську делегацію на переговорах очолює віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина. В команді також  керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, його заступник Ігор Жовква, віцеспікер Верховної ради Олександр Корнієнко — всього 35 членів. Серед них керівники, а здебільшого — їхні заступники, українських міністерств та відомств. Передусім фінансово-економічного сектора, а також освіти та науки, внутрішніх справ, цифровізації тощо. 

Після цього — о 19:30, ЄС розпочне  міжурядову конференцію з Кишиневом. Молдовську делегацію очолює віцепрем’єрка з питань європейської інтеграції Крістіна Герасимова. 

Президентка Молдови Мая Санду підписує наказ про початок переговорів про вступ до ЄС. Кишинів, 21 червня 2024
Президентка Молдови Мая Санду підписує наказ про початок переговорів про вступ до ЄС. Кишинів, 21 червня 2024 © Адміністрація президента Модови / AP

Початок переговорів — подія більше технічна, адже політичне рішення про це Євросоюз ухвалив ще торік у грудні. З того часу готувалися так звані переговорні рамки делегацій, які були затверджені в Києві, Кишиневі та Брюсселі наприкінці минулого тижня.  Але важливо, що переговори на практиці починаються до 1 липня — перш ніж головування в Євросоюзі переходить до Угорщини. 

Уряд Угорщини ініціював масштабне опитування громадян, зокрема і щодо ставлення до України
Уряд Угорщини ініціював масштабне опитування громадян, зокрема і щодо ставлення до України © Omar Havana / AP

Будапешт опирався євроінтеграції України ще до початку повномасштабного російського вторгнення. Але щойно в червні 2022-го Київ отримав статус кандидата в ЄС — угорський спротив лише посилився. Тамтешнього прем’єра Віктора Орбана ледь вмовили підтримати початок переговорів про вступ на грудневому саміті. Але і після цього Угорщина намагалася заблокувати чи принаймні витягнути старт міжурядової конференції. Будапешт зняв вето тоді після запевнень, що його вимоги також будуть прописані в переговорних рамках 

В чому суть переговорів?

Переговори про вступ, які формально стартують з міжурядової конференції, це не зовсім переговори в класичному розумінні. 25 червня делегації познайомляться і окреслять свої очікування. А далі почнеться процес увідповіднення законів та правил України з нормами Євросоюзу. Простір для переговорів залишається хіба що в тому, скільки часу країні-кандидату для цього знадобиться, а також в деяких фінансових питаннях.  

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент України Володимир Зеленський на мирному саміті у Швейцарії. Червень, 2024.
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент України Володимир Зеленський на мирному саміті у Швейцарії. Червень, 2024. © Michael Buholzer / АР

Є кілька десятків секторів української  економіки, політики, адміністративної та правової систем, які потребують увідповіднення з європейськими. «Угода про приєднання України до Європейського союзу містить 35 глав, щодо кожної з них буде створено делегацію», — сказав раніше заступник голови Офісу президента Ігор Жовква, якого цитує РБК-Україна. 

Критерії, яких потрібно досягти, або глави майбутньої угоди про приєднання, об‘єднані в тематичні кластери. 

Всього кластерів шість: 

  • Основи процесу вступу до ЄС
  • Внутрішній ринок
  • Конкурентоспроможність та інклюзивний ринок
  • Зелений порядок денний
  • Ресурси, сільське господарство
  • Зовнішня політика

Ще два розділи  винесені окремо за межі кластерів.

Щоб відкрити кожен новий кластер, потрібен прогрес у досягненні попередніх критеріїв. Цей прогрес фіксується у відповідних звітах Єврокомісії. Наступний очікується восени. 

Як довго все це триватиме?

Тривалість прийняття нового члена до Євросоюзу в документах ЄС не визначена. Є тільки етапи, які необхідні для вступу.

Найшвидше шлях від початку переговорів до вступу пройшли Австрія, Фінляндія та Швеція — вони впоралися за два роки. Але здебільшого переговори тривають близько семи років. Як було із групою посткомуністичних країн, які приєдналися до ЄС у 2004-му.

Феєрверк у Празі на честь приєднання Чехії до Євросоюзу. Травень, 2004
Феєрверк у Празі на честь приєднання Чехії до Євросоюзу. Травень, 2004 © Libor Hajsky / АР

Найдовше до ЄС вступає Туреччина. Принаймні формально. Анкара стала претендентом на вступ у 1987-му, але 2016-го переговори припинилися і не відновлені досі.

Перш ніж відкривати перший кластер переговорів, Єврокомісія повинна провести скринінг українських законів — перевірити їх на відповідність європейським. Зазвичай на це йде близько року, але у випадку з Україною може бути швидше. Так сказав європейський дипломат, якого цитує Інтерфакс. 

«В нас є досить хороші знання про стан правової готовності України та Молдови, тому що 2013-го року ми уклали угоди про асоціацію, угоди про глибоку та всеосяжну вільну торгівлю, які вже йдуть глибоко. Тож це може бути швидше, ніж зазвичай», — пояснив співрозмовник агентства. 

Швидкість відкриття кластерів буде залежати передусім від темпу реформ в Україні. Але і від готовності Євросоюзу до розширення теж. RFI раніше писало, що приєднання країн Західних Балкан багато в чому розтягнулося саме через брак політичної волі у Брюсселі. 

Після завершення переговорів, учасники сформують і підпишуть Угоду про вступ України до ЄС. Її мають ратифікувати Європарламент, Верховна Рада, а також національні парламенти всіх країн-членів. 

Торік прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що Україна буде готова до вступу через два роки. Подібні прогнози лунали і від інших урядовців, зокрема і від Ольги Стефанішиної. Але вона зауважила, що відлік варто починати з міжурядової зустрічі. 

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (праворуч) та президент Європейської ради Шарль Мішель. Київ, січень, 2023
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (праворуч) та президент Європейської ради Шарль Мішель. Київ, січень, 2023 © Кабінет міністрів України / kmu.gov.ua

Торік у жовтні президент Європейської ради Шарль Мішель сказав, що Україна зможе стати членом ЄС до 2030 року, якщо обидві сторони виконають свою «домашню роботу».

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.