Перейти до основного вмісту
МІНІТУРНЕ ОРБАНА

Орбан у Німеччині: футбольний матч, аварія та ностальгія за Меркель

На віп-трибуні штутгартського стадіону із шарфом уболівальника затятий футбольний фанат та угорський прем'єр Віктор Орбан спостерігав за грою на полі. Матч між Угорщиною та Німеччиною завершився рахунком 2:0 на користь останніх. Поруч із Орбаном сидів канцлер Олаф Шольц. Уже за два дні, 21 червня, політики офіційно зустрілися в Берліні «за зачиненими дверима». А втім, без традиційних для державних візитів формальностей — військової варти та пресконференції. 

Віктор Орбан та Олаф Шольц на трибуні стадіону у Штутгарті під час матчу між Угорщиною та Німеччиною, 19 червня 2024
Віктор Орбан та Олаф Шольц на трибуні стадіону у Штутгарті під час матчу між Угорщиною та Німеччиною, 19 червня 2024 © Kai Pfaffenbach / Reuters
Реклама

«Німеччина вже не та»

«Вона не така смачна, як раніше, вона не пахне так, як раніше. Уся ця Німеччина вже не та Німеччина, яку наші бабусі, та дідусі, та батьки давали нам за приклад», — про це, як передають німецькі ЗМІ, 61-річний Орбан сказав в інтерв'ю угорській радіостанції Kossuth під час свого візиту.  

Орбан розкритикував міграційну політику Німеччини та заявив, що в країні тепер виникло «специфічне культурне середовище». Раніше, за словами угорського прем'єра, країна була взірцем добре організованої роботи та порядку. А зараз це «барвистий мультикультурний світ», у якому «мігранти більше не гості». 

«Ліві уряди надають громадянство, возз'єднання сімей тощо сотням тисяч людей у ​​рамах прискореного процесу», — заявив Орбан.

Німецький канцлер Олаф Шольц очікує угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана в канцелярії Берліна, 21 червня 2024
Німецький канцлер Олаф Шольц очікує угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана в канцелярії Берліна, 21 червня 2024 © Liesa Johannssen / Reuters

У Берліні угорський прем'єр надав німецькому канцлеру програму головування Угорщини у ЄС, що розпочнеться 1 липня, — пише Frankfurter Allgemeine. Будапешт головуватиме у Євросоюзі шість місяців. Цей термін Орбан планує присвятити розв'язанню проблем міграції.  

Читайте також«Зробимо Європу великою знову»: Угорщина представила пріоритети свого головування в Раді ЄС

Трамп — «людина миру», а Меркель «не допустила б війни» 

«У нас зараз не було б війни, якби Ангела Меркель усе ще була канцлером», — певен угорський прем'єр. За словами Орбана, вона зробила би те саме, що було після російської окупації Криму: «ізолювала б конфлікт, а не інтернаціоналізувала». 

Прем'єр Угорщини говорить, що його непокоять військові настрої, які «процвітають» у Німеччині. Його засмутив той факт, що після закінчення Другої світової війни в ​​Німеччині знову запанувала «військова атмосфера» і замовкли критики конфронтаційного курсу з Росією. «Думка про те, що Німеччина може вплутатися у війну, була немислима три роки тому», — сказав Орбан. 

Водночас угорський прем'єр «впевнений на 101%» у ймовірно новому президентові США Дональді Трампі. За словами Орбана, Європі потрібні політики на кшталт Трампа, які «струснуть систему». «Президент США — єдина людина у всесвіті, яка могла зробити два вирішальні дзвінки Києву та Москві», — заявив Орбан. 

Зрозуміло, що напад Росії на Україну «цілком неприйнятний» і порушує принципи міжнародних відносин, — наголосив він. Втім, заявив, що його не цікавлять інтереси України або Росії, а лише припинення вогню та війни. А ось питання щодо долі окупованих територій Орбан залишив відкритим. 

На шляху до Італії: футбольна перемога та дорожня аварія

Свій візит до Німеччини угорський політик завершив там само, де і розпочав: на штутгартському стадіоні. Цього разу результати матчу його порадували. Угорщина перемогла Шотландію на футбольному полі з рахунком 1:0. 

Віктор Орбан на чемпіонаті Європи з футболу. Угорський прем'єр є затятим футбольним фанатом
Віктор Орбан на чемпіонаті Європи з футболу. Угорський прем'єр є затятим футбольним фанатом © t-online

Наступного дня угорський прем'єр попрямував в аеропорт. Як пише t-online, поліційний кортеж, що його супроводжував, потрапив в аварію. Ймовірно, 69-річний водій не помітив перехрестя при повороті, яке було закрито для супроводу, та врізався в мотоцикл 61-річного поліціянта. Його автівку відкинуло сильним ударом на інший мотоцикл під управлінням 27-річного поліціянта. Він серйозно травмувався, а його старший колега помер у лікарні. 

Орбан зміг продовжити свій шлях без затримок. Літак з угорським прем'єром на борту приземлився в Римі, де його урочисто зустріли. 

Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у Римі, 24 червня 2024
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у Римі, 24 червня 2024 © Guglielmo Mangiapane / Reuters

Віктор Орбан проінформував італійську прем'єрку про майбутню програму головування Угорщини в Раді ЄС. Політики провели спільну пресконференцію. Мелоні назвала Будапешт важливим для Італії партнером ЄС та союзником по НАТО. Вона розділяє програму Угорщини та рада внесенню до неї таких питань, як боротьба з нелегальною міграцією, посилення конкурентоспроможності Європи та розв'язання проблем зниження народжуваності в ній. Втім, за словами Мелоні, Італія не завжди поділяє позиції Угорщини щодо України.  

Наступною європейською столицею в мінітурне Орбана стане Париж. Угорський прем'єр відвідає французьку столицю 26 червня. 

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.