Перейти до основного вмісту
Засідання Ради ЄС

14-й пакет санкцій та гарантії безпеки: яких рішень очікувати Україні від ЄС

У понеділок у Люксембурзі відбудеться засідання Ради ЄС з питань закордонних справ. Міністри обговорять результати Саміту миру у Швейцарії, ухвалять 14-й пакет санкцій та можуть підписати гарантії безпеки з Україною. Деталі повідомив високопосадовець ЄС на умовах анонімності — передає кореспондентка RFI у Брюсселі.

14-й пакет санкцій та гарантії безпеки: яких рішень очікувати Україні від ЄС до кінця червня
14-й пакет санкцій та гарантії безпеки: яких рішень очікувати Україні від ЄС до кінця червня © Генеральна дирекція з комунікацій ЄС
Реклама

Гарантії безпеки від ЄС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба доєднається до своїх колег в онлайн-режимі. Він ознайомить союзників із ситуацією на полі бою, а також перелічить потреби української сторони.

У понеділок міністри обговорять гарантії безпеки, які ЄС напрацьовує на двосторонньому рівні з Києвом. Наразі невідомо, чи вдасться підписати документ вже у понеділок. За словами високопоставленого дипломата ЄС, текст угоди знаходиться на фінальній стадії. У Брюсселі поставили мету — підписати ці гарантії до кінця місяця. Не виключено, що це може статися під час зустрічі європейських лідерів 27 — 28 червня.

«Важко сказати (коли саме підпишуть угоду. — Ред.). Є ще кілька речей, які потрібно узгодити і незрозуміло, чи це буде до Європейської Ради. Водночас, якщо це станеться під час засідання Євроради — я не здивуюсь», — поділився деталями високопосадовець.

Саміт миру став успішним

Крім того, під час зустрічі у понеділок держави-члени ЄС обміняються думками щодо результатів Саміту миру, який відбувся у Швейцарії. Співрозмовник вважає, що «саміт був успішним». Адже понад 100 країн та міжнародних організацій мали нагоду висловити свої позиції щодо подальшого миру.

«Основна мета саміту полягала в тому, щоб показати Україні, що більшість міжнародної спільноти підтримує рішення, яке буде засноване на міжнародному праві й статуті ООН. Це буде єдиною можливою основою для тривалого миру в Україні», — сказав високопоставлений дипломат.

Читайте такожВідгомін Саміту. Чому не всі підтримали швейцарське комюніке, а РФ доведеться зважати на нього

В кулуарах вважають, що перший саміт миру став «хорошою платформою» для майбутнього мирного процесу, до якого долучатимуть і Росію. Однак, в ЄС наразі не бачать ознак того, що у Москві дійсно готові припинити війну. Зокрема, Брюссель насторожено поставився до чергових ультиматумів очільника Кремля Володимира Путіна, які той зробив напередодні Саміту миру. Нагадаємо, він говорив про повну окупацію чотирьох українських областей та нейтральний статус в Україні.

«Отже, за цих умов, зрозуміло, що він не хоче цього (миру. — Ред.) Він (Путін. — Ред.) хоче продовжувати війну і готується до цього», — сказав дипломат.

Водночас очікується, що сторони обговорять і зустріч Путіна та Кім Чен Ина. В Євросоюзі занепокоєнні зближенням Росії та КНДР. Крім того, представники Брюсселя наразі не знають деталей угод, які Путін підписав з північнокорейським лідером цього тижня.

«Вони підписали низку угод, які абсолютно не є прозорими. Ми не знаємо точних деталей», — сказав співрозмовник.

Путін і Кім підписали пакт про стратегічне партнерство Росії та КНДР. Пхеньян, 19 червня 2024
Путін і Кім підписали пакт про стратегічне партнерство Росії та КНДР. Пхеньян, 19 червня 2024 © Kristina Kormilitsyna / via Reuters

У Євросоюзі кажуть, що раніше після зустрічі Путіна та Кім Чен Ина, КНДР почали постачання мільйона боєприпасів до РФ. В ЄС точно не знають, що пообіцяв російський президент в обмін на це, але припускають, що йшлося про ракетно-ядерні технології.

14-й пакет санкцій та обмеження проти Білорусі

14-й пакет санкцій проти Росії вже погодили на рівні послів при ЄС. Очікується, що офіційно нові обмеження ухвалять у понеділок, під час засідання Ради ЄС. Раніше джерела RFI повідомляли, що новий пакет націлений на понад 100 нових фізичних та юридичних осіб. І тепер загальна кількість підсанкційних людей та компаній — понад 2200. Крім того, плануються й обмежувальні заходи щодо імпорту російського зрідженого газу.

Високопосадовець ЄС вважає, що після затвердження нового пакету «важливо продовжувати шукати шляхи боротьби з обходом санкцій».

«Обхід санкцій — це те, що дозволяє російській військовій промисловості продовжувати функціонувати. Крім того, я вважаю необхідно ухвалити новий пакет санкцій проти Білорусі, над яким ми працюємо прямо зараз», — сказав високопоставлений дипломат ЄС.

Втім, санкційні обмеження проти Білорусі лише почали напрацьовувати, тому фінального рішення у понеділок очікувати не варто.

Головування Угорщини в Раді ЄС

У Євросоюзі також активно обговорюють головування Угорщини в Раді ЄС, яке розпочнеться 1 липня та триватиме шість місяців. Наразі Будапешт все ще блокує виділення коштів для військової допомоги в рамках Європейського фонду миру. Крім того, навіть попри попередні домовленості, Угорщина не підтримує створення Фонду допомоги Україні. Будапешт не мав би робити власні внески до цього Фонду, однак його створення все ще потребує одноголосної підтримки з боку усіх держав-членів ЄС.

«Угорщина досі блокує. Я сподіваюся, що ми зможемо ухвалити рішення упродовж бельгійського головування. Я знаю, що бельгійське головування наполегливо над цим працює. Політична угода вже була досягнута кілька місяців тому, і я все ще сподіваюся, що ми фіналізуємо це», — поділився високопосадовець ЄС.

Читайте також«Зробимо Європу великою знову»: Угорщина представила пріоритети свого головування в Раді ЄС

Одним із дипломатів сподівається, що угорське головування в Раді ЄС може стати успішним, якщо Будапешт захоче підвищити «почуття національної гордості» всередині суспільства. За словами співрозмовника, навряд чи це можна зробити, якщо створювати хаос та бути деструктивним.

«Я все ще вважаю, що під час головування Угорщини ми також будемо рухатися у важливих питаннях, можливо, не за усіма. Але я думаю, що тенденції будуть продовжуватися», — пояснив дипломат.

На запитання, чи є у держав-членів ЄС план як вгамувати Будапешт, співрозмовник зазначив, що якщо б він і був, його деталями зараз краще не ділитися. В ЄС також нагадують, що зовнішня політика не залежить від країни, яка головує в Раді ЄС. Вона підпорядковується Верховному представнику Євросоюзу з питань зовнішньої політики.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.