Перейти до основного вмісту
новий уряд

Влада у правих політсил Нідерландів. До чого готуватися країні та Євросоюзу?

Нідерланди ще на крок ближче до формування нового уряду, до якого ввійдуть праві сили. Чотири партії нарешті сформували коаліційну угоду. Серед них — ультраправі, праві популісти. І тільки в одній політсилі є центристи. Очолює коаліцію ультраправа Партія свободи (PVV). Її лідера Ґерта Вілдерса називають «нідерландським Трампом». Правда, крісло прем'єр-міністра йому не світить через антиєвропейські та антиісламістські погляди та риторику. 

Влада у правих політсил Нідерландів. До чого готуватися країні та Євросоюзу?
Влада у правих політсил Нідерландів. До чого готуватися країні та Євросоюзу? © Reuters
Реклама

Нову коаліцію в парламенті Нідерландів сформували ультраправа Партія свободи (PVV), правоцентристська Народна партія за свободу та демократію (VVD), праві популісти Рух фермерів і громадян (BBB). Але вони не змогли домовитися і створити коаліцію більшості, яка б на пост прем'єр-міністра висунула лідера політсили-переможниці. За цим сценарієм на крісло прем'єра претендував би Ґерт Вілдерс із PVV. За інформацією Euractive, поки ж один із можливих кандидатів на голову уряду — колишній міністр освіти та внутрішніх справ Рональд Пластерк.

Загалом же нова коаліція хоче створити технократичний уряд, де крісла розділять між собою політики та позаполітичні діячі у пропорції 50/50. Поки коаліційну угоду вивчають парламентські фракції партій, праві політики радіють: їм вдалося не просто перемогти на виборах, а й потрапити у владу. А от опозиціонери дуже занепокоєні такими подіями. 

«Це тривожний день. Зараз ми маємо радикальну праву партію під керівництвом Вілдерса, яка опинилася в центрі влади в Нідерландах», — цитує Euractive лідера опозиції парламенту Нідерландів Франса Тіммерманса.

Лідери партій нової коаліції — Ґерт Вілдерс (PVV), Ділан Єшілґез (VVD), Керолайн ван дер Плас (BBB) ​​і Пітер Омцігт (NSC), 16 травня 2024
Лідери партій нової коаліції — Ґерт Вілдерс (PVV), Ділан Єшілґез (VVD), Керолайн ван дер Плас (BBB) ​​і Пітер Омцігт (NSC), 16 травня 2024 © Koen Van Weel / ANP / AFP

Що хоче коаліція

В угоді політсили обіцяють нідерландцям знизити податки з 2025 року, збільшити будівництво і видатки на сферу охорони здоров'я, розвивати сільське господарство та рибальство, боротися зі злочинністю. Також у Нідерландах нова влада планує запровадити суворіші міграційні правила, посилити депортацію. 

У контексті міжнародної безпеки коаліція декларує, що «політична та військова співпраця з НАТО має першочергове значення», а Нідерланди залишаються «конструктивним партнером ЄС». 

«Нідерланди продовжують підтримувати Україну політично, військово, фінансово і морально проти російської агресії. Нідерланди продовжують брати участь у збільшенні потенціалу НАТО на території країн-членів Альянсу, а також у НАТО на території країн-членів Альянсу та в міжнародних місіях. Нідерланди разом з іншими постраждалими країнами продовжуватимуть робити все можливе для встановлення істини справедливості і притягнення до відповідальності винних у збитті літака МН17», — зазначено в угоді. 

Також документом передбачені видатки на оборону не менше ніж 2% ВВП, чого вимагає норма НАТО. 

Читайте такожСьома безпекова угода для України від Нідерландів: трибунал для РФ, відбудова і допомога на 2 млрд євро

Чому ЄС варто непокоїтися

Свого часу реноме чинного прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте у ЄС звучало як «містер “Ні”». Так його називали через те, що він був категоричним противником спільних закупівель у ЄС. Але із представником нового уряду Нідерландів Унії буде ще важче. Адже тон багато в чому буде задавати Ґерт Вілдерс, хоч він суттєво стишив свою антиісламістську та антиєвропейську риторику. 

Як пише Politico, проблемою для ЄС можуть стати міграційні плани Нідерландів, бо там хочуть запровадити «найсуворішу політику надання притулку за всю історію». Для цього можуть ухвалити тимчасовий кризовий закон і відмовитися від деяких міграційних правил ЄС. 

Новий уряд Нідерландів може чинити спротив і розширенню ЄС. Ця країна і раніше просувала політику руху до Унії не з геополітичних міркувань, а виключно через внутрішні реформи. І саме це може завадити швидкому вступу у Євросоюз, наприклад, України. 

Очільник уряду Нідерландів Марк Рютте, Україна, Харків, 1 березня 2024
Очільник уряду Нідерландів Марк Рютте, Україна, Харків, 1 березня 2024 © Офіс Президента України

«Євроскептицизм і фіскальна ощадливість Вілдерса зв’яжуть руки новому прем’єр-міністрові Нідерландів і нідерландським дипломатам в ЄС... Вони навряд чи матимуть таку ж гнучкість, як при прем’єр-міністрові Марку Рютте, що йде у відставку, наприклад, щодо спільних запозичень на оборону чи розширення майбутнього бюджету ЄС», — припускає Politico. 

Політсили, що формуватимуть уряд у Нідерландах, зараз не надто переймаються зеленим курсом Євросоюзу та проблемами глобального потепління. У погодженому документі йдеться про те, що коаліція дотримується кліматичних угод. Але водночас вона згодна скасувати «низку кліматичних заходів», включно із запланованим підвищенням податку на викиди двуокису вуглецю. Коаліція також планує розширення видобутку газу в Північному морі. 

Politico не виключає, що новий уряд Нідерландів більш критично ставитиметься до угод про вільну торгівлю, за нової влади може постраждати імідж країни як «цифрового лідера у Європі». 

«У своєму списку з 10 пріоритетів партійні лідери не згадали цифрове чи технологічне лідерство; кілька нових пропозицій щодо технологічної політики підтримують ширші питання, такі як національна безпека та розвиток економіки. Спостерігачі за технологіями хвилюються не тому, що правий популістський уряд змінить позицію Нідерландів щодо технологій, а те, що він взагалі не надто зацікавлений у технологіях», — припускає Politico.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.