Перейти до основного вмісту
Перемови?

Обмінний фонд зростає: Україна та РФ ведуть перемови про обмін полоненими

Омбудсман України Дмитро Лубінець переговорив із уповноваженою з прав людини РФ Тетяною Москальковою щодо обміну полоненими. Розмова відбулася на тлі успішного просування ЗСУ в Курській області та взяття в полон понад сотні російських військових. Зокрема, і бійців відомого підрозділу «Ахмат».

Російські військові, захоплені в полон ЗСУ на Курщині
Російські військові, захоплені в полон ЗСУ на Курщині © «Хочу жить» / Telegram
Реклама

РФ хоче обміну полоненими?

Наступ ЗСУ на Курщині та полонення російських військових, схоже, змусили РФ розглянути можливість обміну. Як розповів в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, він мав розмову щодо цього з російською омбудсвумен Тетяною Москальковою. Ініціатором спілкування була російська сторона. 

«Я дуже сподіваюся, що, попри публічні заяви російських ЗМІ, що нібито росіяни прийняли рішення призупинити якісь обміни (…) У нас зараз обмін інформацією відбувається. Я також інформую МКЧХ і ООН, що права російських військовополонених захищаються. Ми моніторимо цю ситуацію, і в будь-який час Україна готова продовжувати обмінні процеси на підставі Женевської конвенції», — наголосив український омбудсман.

За його словами, Україна визначила пріоритетні категорії для обміну. По-перше, ідеться про важкопоранених, по-друге, про українських жінок, а у третю чергу — про всіх тих, хто залишається в полоні.

Російські військові, захоплені ЗСУ 14 серпня
Російські військові, захоплені ЗСУ 14 серпня © «Хочу жить» / Telegram

«Я дуже сподіваюся, що, можливо, ця ситуація, яка склалася, поміняє позицію Російської Федерації. На мій погляд, саме росіяни постійно знаходять нові й нові аргументи, чому не проводити обміни військовополоненими. Я бачу, що ця ситуація принаймні змусила проявити ініціативу з російської сторони. Чим ця ситуація завершиться, поки ми не знаємо, але українська сторона завжди готова проводити обмінні процеси», — сказав Лубінець. Він також підкреслив, що ЗСУ діють на підставі Женевської конвенції, а всі права російських полонених забезпечені. Усіх їх доправляють у спеціально створені військові табори, а за потреби їм надають медичну допомогу. 

Заяв із боку Тетяни Москалькової щодо розмови з Дмитром Лубінцем не було. 

Російські військові в полоні 

Майже від самого початку прориву в Курській області ВСУ почала з'являтися інформація про численних російських військовополонених, зокрема строковиків. Так, за даними Українського державного проєкту з пошуку російських військових «Хочу найти», лише за 6–7 серпня на Курщині здалися близько сотні строковиків, прикордонників та мобілізованих. Та цим не обмежилося: невдовзі в офіційних українських джерелах з'явилися відеопідтвердження цього, зокрема й від українського держпроєкту, що допомагає російським військовим здаватися в полон «Хочу жить».

Окрім того, 15 серпня «Хочу жить» опублікував відео, на якому можна побачити, як у полон спецпризначенцям СБУ здається ціла рота, тобто більш як сто російських військових. Зазначається, що всі вони із 488 гвардійського мотострілецького полку ВС РФ та спецзагону «Ахмат». За даними проєкту, командири покинули своїх підлеглих, після чого ті вирішили скласти зброю.  

 

Зазначимо, «ахматівці» — це бійці, якими особливо пишається чеченський лідер Рамзан Кадиров. Те, що ЗСУ змогли їх полонити, тривалий час заперечував командир спецзагону «Ахмат» Апті Алаудінов. Він стверджував, що це — інформаційний вкид. 

«Жоден наш боєць в полон не здавався», — заявив Алаудінов 12 серпня. На додачу він висміяв ЗСУ та запропонував показати обличчя кадирівців, які потрапили в полон. Утім, уже наступного дня його риторика дещо змінилася. Апті Алаудінов записав звернення, у якому визнав, що ще на початку прориву ЗСУ захопили в полон трьох бійців підрозділу «Ахмат-Чечня» та кілька разів наголосив на тому, що цей підрозділ та спецзагін «Ахмат» — різні структури. Цікаво, що в дописі під своїм відео Алаудінов уточнив, що в полоні все ж пʼятеро бійців: троє стрільців та двоє звʼязківців. 

«Чеченець, який потрапив у полон, він уже не кадирівець. Для чеченця немає нічого більш ганебного, ніж потрапити в полон», — відхрестився від тих бійців, які вже в полоні або можуть там опинитися Алаудінов.

Як зазначає проєкт «Хочу жить», дійсно існує кілька підрозділів «Ахмат», що мало, зокрема, уберегти від втрат особисту гвардію Кадирова. 

Що говорять у РФ

РосЗМІ уникають теми полонених російських військових, натомість активно розповідають, як нібито багато українців захопили солдати армії РФ. Хоча підтверджень своїх слів вони не наводять. Про обміни не йдеться і поготів. 

Натомість у російських медіа розповідають про атаку України на прикордонне село в Білгородській області Колотилівка. Там розташований пропускний пункт, через який українці з окупованих територій потрапляють на батьківщину та на якому нерідко відбуваються обміни полоненими. Російські телеграм-канали та військкори стверджують, що ЗСУ намагаються прорватися на Білгородщину, місцевих мешканців закликають евакуюватися, в області оголошено надзвичайний стан федерального рівня.

Саме це нібито, за твердженням росЗМІ, і є причиною призупинення обмінів. У Мінреінтеграції України натомість повідомили, що роботу гуманітарного коридору «Колотилівка — Покровка» призупинено через обстріли з боку армії РФ. Ірина Верещук додала, що пункт пропуску не працюватиме щонайменше 10 днів. 

Тим часом російські телеграм-канали, покликаючись на джерела, пишуть, що уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова отримала від Кремля термінове завдання. Його суть — швидко звільнити  з полону співробітників ФСБ та бійців підрозділу «Ахмат». Утім, офіційних коментарів з боку російської влади на момент публікації матеріалу не було.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.