Перейти до основного вмісту
Ситуація в енергетичній сфері

Підготовка до зими і аварія на АЕС: в якому стані українська енергосистема

Спека минула, а разом з нею — і найскладніший літній період для української енергетичної мережі. Світло продовжують давати за графіками, проте восени ситуація зі знеструмленням може полегшитися, каже голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. Також він розказав, як енергетики готуються до наступної зими, і прокоментував скандал довкола інциденту із загорянням на Південноукраїнській АЕС.

Центральний район Києва під час вимкнення світла. Україна, червень 2024-го
Центральний район Києва під час вимкнення світла. Україна, червень 2024-го © Alex Babenko / AP
Реклама

За даними НЕК «Укренерго», в ніч проти 26 липня російські дрони вразили енергооб’єкти в Житомирській та Чернігівській областях. Без світла — 68 тисяч споживачів на Житомирщині та Київщині. Зі знеструмленням через бойові дії стикаються також жителі Харківської, Донецької, Херсонської, Миколаївської областей. Негода призвела до вимкнень у трьох населених пунктах Одещини.

Цієї п'ятниці «Укренерго» зменшило обсяг обмежень. До 15:00 та у проміжках 18:00 — 20:00, 23:00 — 24:00 передбачено одну чергу вимкнень. А з 15:00 до 18:00 і з 20:00 до 23:00 — дві. Це відбулося завдяки екстреному постачанню надлишків електроенергії з енергосистеми Польщі.

Читайте такожЖиття без світла: як Київ дає собі раду під час знеструмлень

В «Укренерго» уточнюють, що до дефіциту енергії призвели вісім російських масованих атак Росії по об’єктах енергетики з початку року. Загалом втрачено 9 ГВт виробничої потужності українських електростанцій. Енергетики пояснюють, що така потужність дорівнює споживанню влітку в пікові години таких європейських країн, як-от Нідерланди, Фінляндія або разом Словаччини, Литви, Латвії та Естонії.

Енергооператор наголошує, що експорт енергії не відбувається і не передбачається.

Наслідки російської атаки 8 травня 2024
Наслідки російської атаки 8 травня 2024 © Володимир Зеленський / Telegram

Що попереду

«Є всі причини очікувати, що найскладніший період літа уже позаду. Ми пройшли дуже складні пару тижнів, і зараз ситуація покращилася. Це пов'язано передусім з тим, що нарешті спала аномальна рекордна спека і відтак зменшилося споживання електроенергії», — заявляє Кудрицький на брифінгу в Медіацентрі Україна 26 липня. Крім того, цьому сприяє завершення ремонту певних енергогенерувальних потужностей.

Якщо минеться без нових масштабних пошкоджень електростанцій, то, прогнозують в «Укренерго», ситуація матиме тенденцію до покращення, принаймні в наступні декілька тижнів.

Енергетики активно готуються до зими, зокрема тривають ремонти на енергоблоках. «Ми прекрасно усвідомлюємо виклики наступної зими, відштовхуючись від того обсягу генерації, який пошкодив ворог за останні місяці — близько дев'яти гігаватів. Тому ремонтна кампанія триває, енергоблоки ще виходитимуть з ремонту в плановому режимі. Сподіваємося, деякі з них навіть з випередженням плану», — зазначає Кудрицький.

Українські енергетики намагаються відремонтувати якомога більше електростанцій до зими
Українські енергетики намагаються відремонтувати якомога більше електростанцій до зими © Evgeniy Maloletka / АР

За його словами, магістральна мережа наразі здатна забезпечити споживання кожного регіону хоч у літніх, хоч у зимових обсягах. Але, звісно, ситуацію можуть змінити російські обстріли.

«Ніхто не знає, що буде робити наш ворог і наскільки успішними будуть його атаки. Тому нам треба відштовхуватися від того, що ми повинні максимізувати свою готовність: готовність електростанцій, мереж, громад, забезпечення, наприклад, автономними резервними джерелами живлення об'єктів критичної інфраструктури, зокрема, в містах», — розповів голова правління «Укренерго». Він також не зволікав побутових споживачів готуватися до зимової пори, зокрема, утеплювати оселі чи купляти прилади для зберігання електроенергії.

Читайте такожЖиття без світла: як Київ дає собі раду під час знеструмлень

«Якщо винести за дужки обстріли, кліматичні або погодні аномалії, які ми спостерігали нещодавно, то ситуація буде поступово поліпшуватися. Нові генеруючі потужності планово виходитимуть з ремонту. У вересні та жовтні у нас є досить хороші шанси або пройти цей період з мінімальними вимкненнями, або зовсім без них. Ці осінні місяці, очікується, будуть набагато легшими, ніж, наприклад, липень, який був поки що найтяжчим місяцем літа і так, напевно, і буде», — вважає Кудрицький.

Чи була аварія на ПАЕС?

Днями у мережі поширювалася суперечлива інформація про ситуацію на Південноукраїнській АЕС. Так, 18 липня директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко написав, що протягом двох днів на АЕС згоріли два трансформатори струму, що нібито спричинило вимкнення від мережі одного з атомних реакторів. Імовірною причиною експерт уважає сильну спеку.

Міністр енергетики Герман Галущенко заяву про аварію на цьому об'єкті назвав російським фейком. Утім нардеп Ярослав Железняк звернувся із запитом до «Укренерго», де поінформували про «позаштатну подію» 15 липня, через яку пошкоджень зазнали трансформатори струму.

Та Міненерго знову наголосило, що інформація є вкидом від РФ, а «безвідповідальних політиків» звинуватило в спекуляціях і поширенні маніпуляцій. «Жодного відключення силового трансформатора, про яке йшлося в розповсюдженому фейку, на станції не було, — запевняли у міністерстві. — Якби така подія сталась, це унеможливило б видачу електроенергії й дійсно призвело б до необхідності зупинити атомний блок». У відомстві додають, що пошкодження іншого обладнання не впливає на роботу блока і передбачає лише кількагодинний вплив на можливість видачі.

На Південноукраїнський АЕС 17 годин простоював реактор
На Південноукраїнський АЕС 17 годин простоював реактор © Південноукраїнський енергокомплекс / Facebook

Натомість Міжнародна агенція з атомної енергетики (МАГАТЕ) 26 липня повідомила: минулого тижня на Південноукраїнській АЕС тимчасово зупинив роботу другий блок. Це сталося після того, як спрацював електричний захист через «проблему з трансформатором у відкритому розподільчому пункті 330 кВ, розташованому за межами майданчика АЕС». Унаслідок короткого замикання, за даними МАГАТЕ, сталося пошкодження керамічного ізолятора, це призвело до витоку масла, яке загорілося внаслідок електричної дуги. Реактор знову почав подавати електроенергію через 17 годин, а повної потужності досягнув більш ніж через добу після зупинки.

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький не береться озвучувати деталі події. «Під час дії воєнного стану і постійних атак ворога ми не можемо публічно коментувати ситуацію на конкретних енергооб'єктах», — зазначив він на брифінгу, звернувши увагу на наявну офіційну інформацію з цього питання та заяву МАГАТЕ.

Імпорт електроенергії

Імпорт став важливим фактором української енергобезпеки, — наголошують в «Укренерго». Передовсім цьому сприяє об'єднання української і європейської енергосистем, яке відбулося у березні 2022-го. Кудрицький заявляє про безпрецедентні обсяги імпорту з європейського напрямку — 1,7 ГВт.

«Заповнення оцього імпортного коридору з Європи в Україну — також важливе завдання. Нещодавня лібералізація цін на оптовому ринку електроенергії, яку здійснив національний регулятор, дала потужний поштовх для того, щоб імпорт заходив в українську енергосистему. На жаль, під час аномальної спеки ціни в Європі злетіли знову до небес, на якийсь час імпорт знову зменшився», — розповідає голова правління «Укренерго».

Він зауважує, що імпорт відіграє значну роль в покритті енергобалансу, поки Україна не відновить пошкоджені генеруючі потужності та не розгорне ту децентралізовану нову генерацію.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.