Перейти до основного вмісту
Кадрові зміни

Після заяви у ДБР: Зеленський змінив командувача Об'єднаних сил ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський замінив командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Замість нього на посаду призначено бригадного генерала Андрія Гнатова.

Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський © Володимир Зеленський / Telegram
Реклама

«Я ухвалив рішення замінити командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова», — сказав Зеленський у вечірньому зверненні 24 червня.

Відповідні укази про звільнення Содоля та призначення Гнатова публіковано на сайті Офісу президента України.

Андрій Гнатов — морський піхотинець, колишній очільник штабу 36-ї окремої бригади морської піхоти та екскомандир 36-ї бригади. З 2022 року — керівник штабу та заступник командувача військ оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ.

Що відомо про Содоля

Содоль був призначений на посаду в лютому 2024 року, до цього він був командувачем морської піхоти Військово-Морських сил ЗСУ.

23 червня очільник штабу бригади Нацгвардії «Азов» Богдан Кротевич повідомив, що він звернувся до ДБР із закликом провести розслідування щодо одного з бойових генералів. За інформацією Суспільного та Української правди, ця заява стосувалася генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

«Написав листа в ДБР з закликом про відкриття розслідування на одного військового генерала, який, на моє переконання, вбив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал», — розповів Кротевич. Він додав, що цей генерал є відповідальним за «втрату областей та десятків міст та тисяч українських солдатів». 

«Ця людина починає розслідування проти командирів, які наступають і не втрачають позиції, проте проти себе він службові розслідування не ініціює. Мене це дістало, Рубікон перейдений», — зазначив начальник штабу бригади Нацгвардії «Азов». 

За день до цього, 22 червня, народна депутатка України Мар’яна Безугла звинуватила генерала Содоля у пияцтві під час прориву російських військ на Торецьк Донецької області. 

«За моєю інформацією, під час пропущеного прориву на Торецьк керівник східного фронту генерал Содоль пиячив у ресторані "Облака" в Одесі. Надсилаю відповідний запит щодо його відряджень», — написала Безугла.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.