Перейти до основного вмісту
допомога ветеранам

В Україні налагоджують систему психологічної підтримки ветеранів

Зараз в Україні понад 1 млн 200 тисяч ветеранів та ветеранок війни. Ще майже стільки військових продовжують захищати Україну. Одне з важливих завдань держави — забезпечити їх безперешкодну інтеграцію в цивільне життя. Для цього, зокрема, розбудовують систему психологічної підтримки для ветеранів та їхніх рідних.

Центр соціально-психологічної реабілітації в Бородянці
Центр соціально-психологічної реабілітації в Бородянці © Мінветеранів / Facebook
Реклама

В.о. директора Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Ігор Костріков звертає увагу на те, що колишні бійці часто соромляться просити про допомогу. Залучити їх до цього, на думку чиновника, можливо в поєднанні з іншими заходами, зокрема, коли вони відновлюються або відпочивають.  

«Під час, наприклад, підготовки тих же збірних команд для участі в міжнародних спортивних змаганнях з ними починають працювати психологи. І людина розуміє, що це нормально звертатися до психолога, нормально говорити про наявні проблеми», — каже Костріков.

Структура підтримки ветеранів

Поки для ветеранів та членів їхніх сімей в Україні працюють п'ять центрів соціально-психологічної реабілітації: Іванківський, Києво-Святошинський, а також у Славутичі, Коростені та Бородянці. Там людей і морально підтримають, і нададуть їм важливу інформацію. Проте  географія центрів обмежена, що не дозволяє задовольнити всіх потреб ветеранів. 

Тому в Україні перезапустили трирівневу систему надання психологічної допомоги. Старт цьому минулого грудня дала постанова Кабміну №1270. Її новації, зокрема, — можливість залучити до надання психологічної допомоги підопічним Мінветеранів не лише державних фахівців, але і юридичних осіб та ФОПів, а також поява Реєстру суб'єктів надання послуг психологічної допомоги.

На першому із трьох рівнів системи її забезпечують в громадах коштом місцевих бюджетів. Йдеться передусім про соціальну адаптацію, забезпечення психічного здоров'я та психосоціального благополуччя. Тут працюють фахівці із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб або соціальні працівники. 

Заняття з арттерапії в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни
Заняття з арттерапії в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни © КЗ «Будинок ветеранів» / Facebook

На другому — ветеранам, членам їхніх сімей, родинам загиблих бійців та учасникам революції гідності коштом Мінветеранів психологічну допомогу та консультування надають сертифіковані спеціалісти з офіційного реєстру. Працюють вони очно та дистанційно, індивідуально чи з групами.

Третій рівень передбачає комплексну роботу мультидисциплінарної команди, що охоплює і психологічну, і психотерапевтичну, і медикаментозну допомогу. 

У міністерстві запевняють, що до відбору фахівців другого та третього рівнів мають особливі вимоги: вища освіта в психології, зокрема медичній, психотерапії, психіатрії або психофізіології, а також не менше ніж два роки практичного досвіду, наявність атестації тощо. Тут все фінансує держава, залежно від обсягу і виду робіт. А для ветеранів, членів їх сімей або родин загиблих ця допомога безплатна.

Читайте такожНова робота або власна справа: варіанти для ветеранів війни

Натепер державний Реєстр має 23 суб'єкти надання послуг психологічної допомоги. Вони задовольняють потреби ветеранів в 11 регіонах та в Києві. Отже, Міністерство запрошує фахівців долучатися до цієї роботи.

«Зараз Міністерство у справах ветеранів України активно докладає зусиль для того, аби наш Реєстр наповнювався суб'єктами надання послуг та максимально сприяє тому, аби наші послуги були представлені в усіх регіонах України та в усіх територіальних громадах, куди повертаються наші ветерани та ветеранки», — зауважив чиновник.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.