Перейти до основного вмісту
Психологічне розвантаження

(ВІДЕО) Смачний тур Одещиною — проєкт для підтримки жінок військовополонених

Одеса, Україна – Гастротур як спосіб психологічного розвантаження — такий проєкт запровадили на Одещині для жінок, які пройшли полон, чекають на повернення з нього близьких або втратили рідних у катівнях Кремля. Організаторки — дві Оксани, Гурська та Левкова, кажуть, що так хочуть повернути українкам смак до життя. Для цього вони зібрали 100 тисяч гривень та спланували поїздку областю для 14 жінок: три дні їх знайомили з особливостями місцевої кухні та частували вишуканими стравами.

Гастротур для рідних військових, полеглих або тих, що потрапили в російський полон. Одеса, 21 червня 2024
Гастротур для рідних військових, полеглих або тих, що потрапили в російський полон. Одеса, 21 червня 2024 © Дмитро Долматов / RFI
Реклама

Гроші на тур збирали творчо й винахідливо, зокрема продавали книжки. Поетеса Оксана Гурська випустила збірку віршів «Люди зі сталі» після повномасштабного російського вторгнення. Її кохана людина зараз перебуває в полоні.

«Я переїхала до Канади, коли почалося повномасштабне вторгнення. Випадково зустріла у Ванкувері керівників організації Maple Hope Foundation, які запропонували мені надрукувати мою книгу. Я повернулась до України, додали ще вірші інших жінок, які пов’язані з "Азовом" і з захисниками Маріуполя. Я продавала її на різних заходах. За два роки це було 128 заходів, які я організувала і провела», — розповідає Оксана.

Поетеса Оксана Гурська зі збіркою віршів «Люди зі сталі». Одеса, 21 червня 2024
Поетеса Оксана Гурська зі збіркою віршів «Люди зі сталі». Одеса, 21 червня 2024 © Дмитро Долматов / RFI

Також частину коштів вдалося зібрати завдяки донатам та продажу риби.

«Цього разу нам допомогла дунайка (чорноморський оселедець. — Ред.), як це не курйозно звучить. Є легендарна рибка, яку люблять у місті Вилкове на Одещині в березні, квітні й травні. Я допомагала вилковським рибалкам її рекламувати на свою авдиторію у майже 13 тисяч підписників. І назбирали набагато швидше гроші», — каже Оксана Левкова, організаторка гастротуру.

Учасниці гастротуру під час екскурсії Одесою
Учасниці гастротуру під час екскурсії Одесою © Дмитро Долматов / RFI

Учасниці туру подивились Одесу, відвідали устричну ферму та інші місцеві гастролокації. До кінця оксамитового сезону планують організувати щонайменше ще дві такі подорожі.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.