Перейти до основного вмісту
атаки РФ

Чому російські дрони летять на територію Білорусі та Румунії?

У липні російські ударні безпілотники були чотири рази зафіксовані над територією Білорусі. І перебували вони там тривалий час, бо деякі їхні маршрути становили 350 км. Завести туди БпЛА могла як помилка навігації, так і спеціально обраний маршрут. А от у румунському небі вони можуть з’являтися, щоб тиснути на партнерів України. Про причини польотів російських БпЛА над Білоруссю та в небі Румунії дізнавалася українська редакція RFI. 

Чому російські дрони летять на територію Білорусі та Румунії?
Чому російські дрони летять на територію Білорусі та Румунії? © focus.ua
Реклама

Про БпЛА в білоруському небі повідомляли як Повітряні сили України, так і моніторингова група «Беларускі Гаюн». Безпілотники опинялися там під час російських атак. Одна із таких сталася 13 липня, коли на Україну летіло п'ять ударних дронів.

«Чотири ворожі БпЛА збито підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони у Донецькій та Харківській областях. П’ятий — вийшов з повітряного простору України у напрямку Гомельської області Білорусі», — повідомив 13 липня командувач Повітряних сил України Микола Олещук. 

Загалом же із чотирьох відомих безпілотників два поверталися на територію України. За інформацією «Беларуского Гаюна», 16 липня один апарат кілька годин блукав у Гомельській області, де впав і вибухнув. Потрапив він туди із Чернігівщини.

«Щобільше, нам достеменно відомо, що під час падіння стався вибух дрона-камікадзе, що прямо підтверджує — "Шахеди", які залітають на територію Білорусі, ніякі не "навчальні" чи "розвідувальні", а реальні з боєкомплектом на борту. І призначалися вони для атаки по території України», — пише «Беларускі Гаюн». 

Ударний БпЛА Росії
Ударний БпЛА Росії © Reuters

За даними видання, на прильоти БпЛА в Білорусі реагували по-різному: 11 липня підіймали авіацію відразу, 13 липня — тільки через дві години. А вже 16 липня білоруська військова авіація не підіймалася в повітря. 

Офіційних коментарів ні росіяни, ні білоруси з цього приводу не надавали. А українські експерти мають кілька версій, чому російські БпЛА прокладають свої маршрути через територію Білорусі. 

За словами співзасновника, виконавчого директора Українського центру безпеки та співпраці Дмитра Жмайла, принаймні в кількох випадках очевидно, що безпілотники були небажаними гостями в Білорусі. Адже військові країни підіймали винищувачі, а їхня протиповітряна оборона «намагалася давити системами РЕБ». Але через власну недосвідченість робили це не надто успішно. 

«Основних версій три. Почну з найбільш малоймовірної, але якої нам би хотілося. Можливо, Україна отримала більш потужні РЕБи для того, щоб послаблювати сигнал. На жаль, це найменше ймовірна версія, тому що немає інформації щодо того, що ми маємо тепер таку перевагу. Власне, сама версія: ми подавили РЕБом, вони збилися з курсу, бо дуже часто “шахеди” ідуть по навігації», — говорить Дмитро Жмайло.

Читайте такожРосія бреше про стан своєї економіки — вісім міністрів фінансів із ЄС

Друга версія, яка є робочою: глобальні проблеми росіян із системами навігації через санкції та їхні спроби боротися з цим експериментально. За словами Дмитра Жмайла, зараз у Татарстані працює потужна лабораторія, де зібрали спеціалістів, переважно молодь. І саме вони експериментують із системами навігації, намагаються удосконалювати їх.

«Є інформація, що вони, мовляв, можуть тепер “шахеди” не тільки запрограмувати по маршрутах, щоб вони летіли, а й тримати над ними керування на відстані до 70 кілометрів. Але тоді вони стають більш вразливими до систем української радіоелектронної боротьби. На деяких зразках "шахедів" навіть були вмонтовані українські сім-карти для того, щоб підтримувати зв'язок і навігацію. На деякі моделі ставлять навіть фотокамери для того, щоб вони могли вести розвідувальну роботу», — пояснює Дмитро Жмайло. 

Як він припускає, безпілотники могли залетіти на територію Білорусі, щоб на безпечнішій території передати зібрані розвідувальні дані. Та ймовірніше, що «зальоти” на білоруську територію трапляються через невідтестоване та недосконале обладнання, через яке БпЛА збивається з курсу». 

У третій версії, говорить Дмитро Жмайло, йдеться про прагнення росіян заплутати українську систему ППО та засоби зв’язку, РЕБи. Саме тому дрони можуть летіти таким маршрутом: прикордоння з Чернігівською областю — повітряний простір Білорусі — повернення в український через Київщину. 

Чи знають білоруси, що росіяни знову можуть використовувати їхній повітряний простір, невідомо.

Іранські БпЛА Shahed-136
Іранські БпЛА Shahed-136 © militarytimes.com

Російські безпілотники в Румунії 

Цього тижня російські безпілотники залітали на територію Румунії. Певний час місцева влада не визнавала цього факту, але потім повідомила, що прецедент був. І сталося це 24 та 25 липня. Станом на ранок 26 липня на території все ще знаходили залишки дронів, — йдеться в повідомленні Міноборони Румунії. 

Шукають уламки дронів поблизу села Плаут регіону Тульча. «Нагадуємо, що на першій із трьох локацій у четвер, 25 липня, виявили залишки російського безпілотника типу “Герань-2” (так росіяни називають “шахеди”, які виготовляють у себе. — Ред.). За останню добу з’явилися повідомлення про два нових райони ураження, що розташовані на румунському березі Дунаю, біля міста Периправа», — повідомили в оборонному відомстві.

Там пояснюють, що місця, де знаходять уламки безпілотників — без забудови та інфраструктури. А про події Румунія в режимі реального часу інформує союзників. 

Читайте також«Ми повинні перемогти», — головне з інтервʼю Олександра Сирського для The Guardian

Дмитро Жмайло говорить, що російські безпілотники могли опинитися в румунському небі з різних причин. Перша — відносно дешева та недосконала зброя банально збилася з курсу. Але, ймовірно, так росіяни випробовують нерви партнерів України і демонструють право сильного. А ці події використовують для власної пропаганди: мовляв, їхня зброя вже на території НАТО. І роблять це саме в Румунії, бо та стала найнадійнішим сусідом України.

Що робити з російськими ракетами та дронами європейцям? Задіяти системи ППО країн-сусідок України, які захищатимуть від російських ракет і дронів не тільки власну територію, а й частину української.

«Це просто ще раз хочуть показати недієздатність європейських інституцій, недієздатність інституцій Північноатлантичного альянсу… На жаль, наші партнери не витримують жодної динаміки цієї війни. І всі рішення, які ми маємо і по F-16, і по ударах вглиб РФ, дуже й дуже запізнілі... На жаль, на цьому моменті часу нам ще дуже-дуже багато роботи треба зробити, як було з танками “Леопард”, зенітними системами “Гепард”... Це таке саме складне, велике питання, яке треба вирішити, і ми його обов'язково вирішимо. Але, знову ж таки, питання лише, коли», — говорить Дмитро Жмайло. 

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.