Перейти до основного вмісту
Організована злочинність

Гучний арешт: у США затримали очільника одного з найбільших наркокартелів світу

У Техасі заарештували очільника мексиканського наркокартелю «Сіналоа» Ісмаеля Самбаду (Ель Майо) та одного з чотирьох синів його партнера Хоакіна Гусмана (Ель Чапо). Затримання відбулося в аеропорту: прямо на злітній смузі наркоділків чекали агенти ФБР.  Про арешт заявили у міністерстві юстиції США. Ель Майо ховався від правоохоронців чотири десятки років.

Ел Майо
Ел Майо © Proseco
Реклама

76-річного Ісмаеля Самбаду і Гусмана Лопеса, якому близько 30 років, затримали в районі міста Ель-Пасо на заході Техасу. Наркобарони летіли на приватному літаку, пише Reuters.

Працівник аеропорту Санта-Тереза, розташованого неподалік Ель-Пасо, бачив, як літак Beechcraft King Air приземлився. Він розповів, що двох людей, які вийшли з літака, «спокійно взяли під варту».

Ель Майо протягом як мінімум трьох років підтримував контакти з федеральною владою США, обговорюючи умови своєї потенційної здачі, повідомляє The New York Times. Видання інформує, що сідаючи у літак, він не знав, що вирушає до США — Гусман Лопес заманив його туди, пообіцявши організувати огляд об'єктів нерухомості.

The Wall Street Journal же зазначає, що обидва лідери угруповання не знали про справжній напрямок польоту, а Ель Майо думав, що летить інспектувати таємні злітно-посадкові смуги у Мексиці. 

Операція готувалась кілька місяців спільно ФБР та Міністерством США з внутрішньої безпеки, пише видання.   

Самбаді та Гусману Лопесу у Сполучених Штатах висунули звинувачення у виробництві та незаконному транспортуванні великих партій наркотиків — зокрема, фентанілу, який є однією з основних причин смерті американців віком від 18 до 45 років. 

«Фентаніл — найбільш смертоносна наркозагроза, з якою колись стикалася наша країна, і міністерство юстиції не заспокоїться, поки кожен лідер, член і спільник картелю, відповідальний за отруєння наших спільнот, не буде притягнутий до відповідальності», — йдеться у заяві генпрокурора Сполучених Штатів Мерріка Гарланда.

Всього Ель Майо організував понад 80 операцій з наркотрафіку, повідомляє El Financiero. Також наркобарону закидають змову з метою вбивства, відмивання грошей і ряд інших злочинів. Ісмаель Самбада здійснював кримінальну діяльність близько 40 років і це його перше затримання. 

За даними Держдепартаменту США, Самбада є власником кількох легальних підприємств у Мексиці, включаючи молочну ферму, компанію, що займається автобусними перевезеннями, та готель.

Фото Ель Майо після арешту
Фото Ель Майо після арешту © El Financiero

Гусман Лопес постане перед федеральним окружним судом Чикаго найближчими днями. Коли й де судитимуть Ісмаеля Самбаду, невідомо.

Наркокартель «Сіналоа»

Картель «Сіналоа» почав діяти у 80-х роках минулого сторіччя в однойменному регіоні на південному заході Мексики. Його створили й очолили Ель Майо та його партнер Ель Чапо. Картель є найбільшим постачальником фентанілу в США та одним з найвпливовіших організованих злочинних угруповань у Мексиці. Всього картель постачає наркотики до 50 країн: мексиканські медіа називають угруповання однією з найбільших кримінальних імперій у світі.

Партнера Ель Майо — Ель Чапо, двічі затримували в Мексиці, та обидва рази він втікав з-під арешту. У 2017-му його екстрадували до США і там засудили до довічного терміну. За Ель Майо, що залишався на свободі, влада США призначила нагороду в 15 мільйонів доларів, за сина Ель Чапо  — Хоакіна Гусмана Лопеса — п'ять мільйонів доларів.

Регіон Сіналоа, де почав діяти наркокартель
Регіон Сіналоа, де почав діяти наркокартель © El Financiero

У січні 2023 року у Мексиці заарештували ще одного сина Ель Чапо — Овідіо Гусмана Лопеса. Під час затримання виникли заворушення, мародери розгромили понад два десятки магазинів, підпалили понад 200 авто, блокували вулиці. Члени наркокартелю обстрілювали літаки, щоб завадити транспортуванню Овідіо Гусмана Лопеса. Тоді у перестрілках загинули семеро співробітників правоохоронних органів, 21 людину поранили.

Двоє із чотирьох синів Ель Чапо, яких також підозрюють у наркоторгівлі, залишаються на волі.

Reuters зазначає, що Ель Майо є наркоторгівцем «старої школи», тож віддавав перевагу діям у тіні. А сини Ель Чапо, навпаки, люблять привертати до себе увагу за допомогою скандалів та перестрілок. Незадовго до арешту Ісмаель Самбада вступив у конфлікт з синами Ель Чапо, які прагнули мати більше влади в картелі. 

Експерти не виключають, що арешт двох наркобаронів спричинить заворушення у кількох регіонах Мексики та США: адже попередні затримання спричиняли конфлікти між наркоугрупованнями через перерозподіл «спадщини». 

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.