Перейти до основного вмісту
РОЗСЛІДУВАННЯ ВІЙСЬКОВИХ ЗЛОЧИНІВ

МКС видав ордер на арешт воєначальників РФ Шойгу та Герасимова

Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт для ексміністра оборони РФ Сергія Шойгу та очільника Генштабу російської армії Валерія Герасимова. Їх підозрюють у причетності до міжнародних злочинів, що були скоєні у період з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Як стверджується, Шойгу та Герасимов несуть відповідальність за злочини проти людяності та воєнні злочини.

Ексміністр оборони РФ Сергій Шойгу та очільник Генштабу російської армії Валерій Герасимов
Ексміністр оборони РФ Сергій Шойгу та очільник Генштабу російської армії Валерій Герасимов © kremlin.ru
Реклама

За інформацією МКС, зараз є достатньо підстав вважати, що і Шойгу і Герасимов несуть відповідальність за ракетні удари по українській електричній інфраструктурі, яких війська РФ завдавали з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Протягом цього періоду російська армія завдала численних ударів по енергооб'єктах у різних місцях України.

«Кожен з них, як стверджується, несе відповідальність за воєнний злочин, що полягає у здійсненні нападів на цивільні об'єкти (стаття 8(2)(b)(ii) Римського статуту), воєнний злочин, що полягає у заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам (стаття 8(2)(b)(iv) Римського статуту), а також злочин проти людяності, що полягає у нелюдських діях, передбачений статтею 7(1)(k) Римського статуту», — йдеться у повідомленні. 

Враховуючи наявні докази, Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду вважає, що вимоги закону для видачі ордерів на арешт Шойгу та Герасимова дотримані. Зазначається, що їх видали 24 червня. 

«Зміст ордерів видано під грифом "таємно" з метою захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування. Однак, беручи до уваги, що поведінка, подібна до тієї, про яку йдеться в ордерах на арешт, і яка є порушенням міжнародного гуманітарного права, як видається, триває, Палата вважає, що поінформованість громадськості про ці ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів, передбачених статтею 58(1)(b)(iii) Римського статуту», — зауважили в МКС. 

Нагадаємо, 5 березня 2024 року, Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб за воєнні злочини, вчинені в Україні. Йдеться про командувача Дальньої авіації Повітряно-космічних сил РФ Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту Віктора Соколова. 

Як зазначається, Соколов та Кобилаш «несуть відповідальність за воєнний злочин у вигляді нападу на цивільні об’єкти і воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об’єктів, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій.

До цього, 17 березня 2023 року, Палата попереднього провадження МКС видала ордер на арешт Путіна за підозрою в незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні людей з території України в РФ.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.