Перейти до основного вмісту
сучасна зброя

Зміна трендів: поряд із дронами ОПК посилено виробляє захист від них

У сучасних війнах, зокрема тій, що точиться в Україні, безпілотники є незамінною ефективною зброєю. Вони розвідують і вражають, використання їхніх можливостей замість особового складу зберігає життя бійцям. А втім, орієнтири світових виробників зброї змінюються. Зараз вони посилено працюють, щоб забезпечити захист від дронів.

Начальник штабу армії Франції генерал П’єр Шилль переконаний, що безпілотники скоро втратять бойову перевагу
Начальник штабу армії Франції генерал П’єр Шилль переконаний, що безпілотники скоро втратять бойову перевагу © Ludovic Marin / AP
Реклама

Цього тижня у Франції відбулась одна з найбільших виставок оборонної промисловості Eurosatory. 62 країни привезли понад дві тисячі експонатів, а загалом до неї приєдналися 96 держав. Спектр загроз у світі зростає — уряди приділяють більше уваги озброєнню. Водночас зростає кількість пропозицій сучасних військових інновацій. Наприклад, цього року на виставці Eurosatory компаній-виробників безпілотників стало на 71% більше. Але попит невдовзі може змінитися. 

Видання Defensenews покликається на начальника штабу французької армії генерала П'єра Шилля. Той вважає, що безпілотні літальні апарати в бою дійсно мають перевагу, але це не надовго. Уже зараз системи захисту знищують 75% дронів, і це при тому, що перші поки відстають. 

«Зараз цим користуються, це ясно. І ми маємо захищати себе. Сьогодні меч, у сенсі безпілотний літальний апарат, є потужним, більш потужним, ніж щит. Щит зростатиме», — сказав генерал.

Оборонні тренди

Серед експонатів Eurosatory цього разу можна було побачити десятки систем захисту від безпілотників, як-от:  рушниці, гармати і ракети, а також електронні засоби їх знищення. За словами Шилля, уже за два роки вся техніка у французькій оборонній програмі Scorpion  оснащуватиметься системами захисту від безпілотників. Вони водночас будуть здатні виявляти ціль і матимуть турелі, що стріляють ракетами або 40-мм гранатами. 

Дрон-розвідник Delair на виставці Еurosatory. 19 червня 2024
Дрон-розвідник Delair на виставці Еurosatory. 19 червня 2024 © Michel Euler / AP

Зараз на лінії фронту в Україні 80% руйнувань завдають дрони з видом від першої особи. А ще вісім місяців тому, нагадує генерал, таких систем взагалі не мали. Така ситуація буде неможлива і за 10 років. Наприклад, БпЛА Bayraktar, популярні на початку повномасштабного вторгнення в Україні, зараз неефективні, бо їх дуже легко знешкодити. 

Хоча нині вибір Франції на користь маневрової армії, їхня військова техніка «Грифон», «Сервал» і «Ягуарів» у рамах програми Scorpion може бути оснащена як активним, так і пасивним захистом. Проте посилення протимінного захисту означає, що вона буде важкою.

Франція посилює озброєння

У межах оборонної програми Scorpion на озброєння французької армії щороку надходить близько 120 «Грифонів», 120 «Сервалів» та понад 20 «Ягуарів». Усі вони мають сучасні інформаційні системи. Техніка, яку зараз розробляють у рамах програми, удосконалюється. Зокрема, бойові танки «Леклерки» готові ставати частиною системи спільного бою, коли ціль, виявлену однією машиною, атакує інша. Крім того, зібрані дані можливо аналізувати всередині танка, а за допомогою ШІ реально моментально виявляти загрози навколо, зокрема й безпілотники.

Видання пише, що французький вибір полягав у тому, щоб не розділяти армію на окремі частини для різних театрів воєнних дій. «Ми повинні залишатися універсальною армією», — переконаний Шилль. При цьому він хоче зберегти «войовничий аспект французької армії», де кожен солдат знає, що може бути залучений до операції.

Читайте такожДозвіл на використання західної зброї на території РФ поляризував партнерів України

Перспективи у використанні безпілотників

Щодо безпілотників, то програми їх великих закупівель, на думку генерала, недоцільні: вони можуть застаріти вже за п'ять місяців. Натомість важливо мати промислову модель, яка в разі потреби дозволить виробляти дрони у потрібних якості та кількості. Тому, аби забезпечити доступ до нових технологій, безпілотники та інше електронне обладнання в майбутньому закуповуватимуть партіями, а не в межах багаторічних програм.

Результати виставки для України

До речі, Україна теж була представлена на виставці і в результаті змогла укласти сім міжнародних угод, п'ять з них — у скарбничці Укроборонпрому.

«Українська та європейська оборонка мають чим поділитися одне з одним. Ми розраховуємо на тривалу та плідну співпрацю, що підвищить обороноздатність не лише України, а й всього Європейського Союзу, частиною якого ми зрештою станемо», — переконаний міністр стратегічних галузей промисловості Олександра Камишін.

Наприклад, Укроборонпром підписав з французьким Thales меморандум про створення в Україні спільного підприємства з ремонту та модернізації обладнання для засобів РЕБ, зв’язку, систем ППО та радарів, а також сервісного центру з обслуговуванням та випробуванням засобів РЕБ та радарів. 

А разом із Hexadrone державний концерн налагоджує виробництво безпілотного авіаційного комплексу.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.