Перейти до основного вмісту
пропозиції радників

Зброя для України в обмін на мирні перемови. План завершення війни, який пропонують Трампу

Кандидат в президенти США Дональд Трамп отримав план припинення війни в Україні від своїх радників. Згідно з ним, Україна матиме більше зброї від США, якщо почне мирні переговори з Росією. Якщо перемов не буде, то і допомоги — теж. У Трампа поки не коментують плану. Там говорять, що офіційна позиція кандидата в президенти та, яку він озвучив сам. Але автори плану говорять, що зворотний зв'язок був. 

Зброя для України в обмін на мирні перемовини. План завершення війни, який пропонують Трампу
Зброя для України в обмін на мирні перемовини. План завершення війни, який пропонують Трампу © Zelenskiy / Official / Telegram
Реклама

Генерала-лейтенанта у відставці Кіта Келлога та ексрадника ЦРУ Фреда Фляйца називають ключовими радниками Дональда Трампа. За його президентства в 2017–2021 роках вони були керівниками апарату Ради нацбезпеки. 

Свою позицію щодо припинення російської-української війни радники виклали ще у квітневому дослідженні аналітичного центру Інститут політики «Америка понад усе». Там Келлог та Фляйц обіймають керівні посади. Головні ж положення плану для Трампа, за інформацією Reuters, такі:

«Два ключових радники Дональда Трампа представили йому план припинення війни Росії в Україні, якщо він переможе на президентських виборах. План передбачає, що Україна отримає більше американської зброї, тільки якщо вступить в мирні переговори.

Водночас Сполучені Штати попередять Москву, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України з боку США».

План радників також передбачає припинення вогню на лініях зіткнення. Не йдеться і про членство України в НАТО. 

Експрезидент США Дональд Трамп
Експрезидент США Дональд Трамп © Rick Scuteri / AP

За словами Фляйца, цю стратегію Трамп почув, від нього є зворотний зв'язок. Водночас радник  «не стверджує», що кандидат в президенти погодився з планом чи з «кожним словом». За словами прессекретаря Дональда Трампа Стівена Чунга, офіційні заяви може озвучити або сам кандидат в президенти, або уповноважені особи з його офісу. 

У Кремлі говорять, що очільник Володимир Путін відкритий до переговорів. «Цінність будь-якого плану полягає в нюансах і в тому, щоб враховувати реальний стан справ на місцях», — заявив прессекретар Кремля Дмитро Пєсков в інтерв'ю Reuters.

Дослідження про війну

Ще у квітні Кіт Келлог та ексрадник ЦРУ Фред Фляйц опублікували дослідження із назвою «Америка понад усе, Росія та Україна». У ньому вони звинувачують президента США Джо Байдена в тому, що Україна опинилася у війні на виснаження. 

«Війна Росії проти України, що триває, була кризою, якої можна було уникнути і яка через некомпетентну політику адміністрації Байдена та відмову від підходу “Америка понад усе” до національної безпеки втягнула Америку в нескінченну війну. Несхильність адміністрації Байдена до ризику в озброєнні України разом із провалом дипломатії з Росією продовжили війну в Україні, яка зараз опинилася у війні на виснаження з Росією», — зазначено в дослідженні. 

Закидають також Байдену те, що він від початку представив себе як «президента-антитрампівця» і повернувся до «наївної та невдалої зовнішньої політики»: наприклад, 2021 року «відмовився від санкцій США щодо будівництва російського газогону "Північний потік 2"». А їх свого часу запровадив Дональд Трамп. 

На думку авторів дослідження, саме «ворожа політика Байдена щодо Росії зробила її ворогом Сполучених Штатів», загнала «в обійми Китаю та призвела до розвитку нової осі Росія — Китай — Іран — Північна Корея». 

«Китай і Росія сподіваються використати цю вісь, щоб кинути виклик поточному світовому порядку під керівництвом США та долару США як світовій резервній валюті. Росія використовувала цю вісь, щоб отримати ударні безпілотники з Ірану та ракети й артилерійські снаряди з Північної Кореї для своїх сил вторгнення в Україну», — пишуть Келлог та Фляйц.

Зустріч тодішнього очільника Білого дому Дональда Трампа та лідера КНДР Кім Чен Ина, червень 2019
Зустріч тодішнього очільника Білого дому Дональда Трампа та лідера КНДР Кім Чен Ина, червень 2019 © Reuters

Радники Трампа вважають, що Байден повсякчас у своїй риториці використовував формулювання, які в Україні сприймали чи то як гарантії безпеки, чи як запрошення в НАТО. Вони зауважують, що в Білому домі прямо не говорили про це, але плутали Київ. 

Крім того, за їх словами, у Байдена немає послідовної стратегії для завершення війни. США давали багато зброї, але «недостатньо, щоб перевести війну на користь України». Мовляв, його адміністрація «почала використовувати українську армію для ведення проксі-війни (посередницької війни. — Ред.), щоб просувати політичні цілі США щодо послаблення режиму Путіна вдома та знищення його армії». 

Натомість Келлог та Фляйц хвалять Дональда Трампа за його постачі летальної зброї Україні — протитанкові ракети Javelin, військово-морські кораблі та патрульні катери Mark VI. 

«Сильний і рішучий президент, який протистояв президентові Росії Володимирові Путіну, проводячи сувору та послідовну зовнішню політику США щодо Росії, України та НАТО, міг перешкодити Путіну віддати наказ про вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. На нашу думку, тверда та послідовна політика президента Дональда Трампа є причиною того, що Росія утримувалася від вторгнення до своїх сусідів під час його президентства, але не відчувала таких обмежень під час адміністрацій Джорджа Буша, Барака Обами та Джо Байдена», — пишуть автори дослідження.

Читайте такожПерший в історії США засуджений експрезидент: Трампа визнали винним у кримінальному злочині

А «відмовити» Путіна вторгатися вдалося, бо той, мовляв, вважав Трампа «непередбачуваним і неординарним». І це проявлялося у вчинках тодішнього президента. Наприклад, він попереджав, що знищить Північну Корею, яка загрожуватиме союзникам Штатів, а проте зустрівся із Кім Чен Ином. Наводять вони ще приклади того, як за Трампа «російські найманці групи "Вагнера", які просунулися на американські бази в Сирії» отримали «негайну та рішучу відповідь» — тодішній президент «санкціонував авіаудари по них». 

«Путін не міг бути впевненим, як Трамп відповість на російську войовничість. Ця непередбачуваність відіграла важливу роль під час президентства Трампа у перешкоджанні ворожим діям противників США», — йдеться у дослідженні. 

А модель поведінки Трампа з Путіним дуже нагадує те, як американські президенти спілкувалися із очільниками СРСР. Мовляв, тодішній господар Білого дому «шукав способи співіснувати та знизити напруженість із Путіним». 

Автори дослідження говорять, що подальше озброєння України та зміцнення її оборони може бути гарантією того, що РФ не нападе знову. Але військова допомога можлива за умови участі України в мирних переговорах із РФ. 

Читайте такожПриватна зустріч: що обговорювали Дональд Трамп та Анджей Дуда у Нью-Йорку

«Щоб переконати Путіна приєднатися до мирних переговорів, президент Байден та інші лідери НАТО повинні запропонувати відкласти членство України в НАТО на тривалий період в обмін на всеосяжну мирну угоду з гарантіями безпеки, яку можна перевірити.

Сполучені Штати могли б реалізувати обговорений кінцевий стан (російсько-української війни. — Ред.) з умовами, які відповідають інтересам США та України. Для цього можна дозволити Україні вести перемови з позиції сили, а Росії потрібно повідомити про наслідки, якщо вона не дотримається умов майбутніх перемов. Частина цього узгодженого кінцевого результату має містити положення про довгострокову архітектуру безпеки для оборони України...», — пишуть автори дослідження.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.