Перейти до основного вмісту
продовольча безпека

Екстремальні спека та дощі. Невтішний прогноз для врожаю у світі

Посушливе літо у регіоні Чорного моря та дощі на заході США загрожують врожаю у світі. Проблеми можуть бути із посівами кукурудзи, соняшнику та сої. Погода покращиться в Індії та Китаї, що може врятувати продовольчу пропозицію. 

Екстремальні спека та дощі. Невтішний прогноз для врожаю у світі
Екстремальні спека та дощі. Невтішний прогноз для врожаю у світі © Xihao Jiang / Reuters
Реклама

Цьогоріч погоду в різних частинах світу називають екстремальною. Так із рекордними високими температурами стикнувся Чорноморський регіон. За словами метеоролога американської компанії Maxar Кріса Хайда, «прогноз погоди в Чорноморському регіоні — це великий червоний прапор».

«Сухість і дощі нижче норми, що очікуються в липні і серпні, ймовірно, знищать ключові посіви кукурудзи і соняшнику в регіоні», — цитує Хайда Reuters. 

На півдні та сході України була спекотна та суха погода у травні і на початку червня. Тоді випало 20-50% опадів від норми.  Посуха вплинула на ріст озимих та ярих культур «у деяких районах Харківської та Донецької областей». А північні регіони України постраждали від граду. Зокрема, у Житомирській області пошкоджені кукурудза, соняшник та соя. 

Спека в РФ теж зашкодила врожаю. Як пише Reuters, йдеться про постраждале збіжжя на півдні, Уралі, у Західному Сибіру та на Забайкаллі. 

Читайте такожЗагроза голоду? Як агресія Росії вплинула на світову продовольчу безпеку

Сполучені Штати страждають і від спеки, і від надмірних дощів. «У США, провідному експортері продовольства, сильна спека охопила частину східного узбережжя, що змусило уряд знизити у понеділок відсоток кукурудзи і сої з оцінкою "добре" і "відмінно"», — пише Reuters. 

За словами Хайда, на середньому заході США спека може змінитися великими дощами. А це може спровокувати повені там, де вирощують кукурудзу та сою. Почалися проблеми в штаті Айова, який називають «найбільшим виробником» кукурудзи в США. Там рівень води в річках піднявся вище, ніж було у 1993 році, коли показники били всі рекорди. 

Водночас у Китаї та Індії, за прогнозами, погода може стабілізуватися. Там теж були «сюрпризи»: наприклад, дощі під час мусонів в Індії були на п'яту частину нижчі норми. За словами місцевих метеорологів, мусон «набирає необхідні імпульси для просування на північні рівнини». В Індії очікують зливи найближчими тижнями. 

«У північних та східних регіонах Китаю, де вирощують кукурудзу та сою, було сухо і це викликало занепокоєння, — сказав Хайд. — Але в липні-вересні очікується нормальна або трохи вища за норму кількість опадів, що буде сприятливо для посівів».

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.