Accesaţi conţinutul principal
RFI 360

Puterea cuvântului, de pe mica scenă de spoken-word până la marea scena a muzicii, la JAZZx Festival

Publicat în:

Jordan Rakei, GoGoPenguin, Roberto Fonseca, MonoNeon sau Matteo Mancuso au fost capetele de afiș pentru ediția 2024, JAZZx Festival de la Timișoara, eveniment ajuns la a 12 ediție. Un eveniment care și-a propus să aducă împreună comunitățile muzicale din vestul țării, invitând pe scenă artiști care inovează, oameni care experimentează, pentru lărgirea perspectivei artistice.

În perioada 5-7 iulie, orașul nostru a găzduit unul dintre evenimentele de referință ale scenei contemporane de jazz din Europa, festivalul emblematic al Timișoarei: JAZZx, ediția 12.
În perioada 5-7 iulie, orașul nostru a găzduit unul dintre evenimentele de referință ale scenei contemporane de jazz din Europa, festivalul emblematic al Timișoarei: JAZZx, ediția 12. © JAZZx
Publicitate

Până la Piață Libertății, marea scena a JAZZx, evenimentele de peste zi m-au purtat pe străzile orașului descoperind la Kunsthalle Bega o expoziție de Andrei Arion sau la Casa Isho, unde Marius Bercea a prezentat 'This Side of Paradise'. Pomenesc aici și de 'Future Days', expoziția Facultății de Arhitectura și Urbanism din Timișoara, toate incluse în programul JAZZx de anul acesta.

În inima comunității Faber, la Ambasada, prin sesiuni de Masterclass, muzicienii străini invitați la Timișoara și-au împărtășit din experiența lor tuturor celor interesați. Am văzut ușurința cu care omul care a cântat într-o vreme cu Buena Vista Social Club, Roberto Fonseca, a trecut prin compoziții de Gillespie utilizând ritmurile sud-americane, argumentând ușurința cu care face asta printr-o replică scurtă, 'din fericire, m-am născut în Cuba!'.

Secvență din sesiunea masterclass susținută de Roberto Fonseca la JAZZx 2024

Roberto Fonseca este unul dintre marii ambasadori ai muzicii cubaneze, cu un amestec elegant de vechi și nou. Deși principala sa pasiune rămâne jazz-ul, stilul pianistului este la fel de divers ca populația din Havana: blues, funk, hip-hop, afro-jazz. O multitudine de influențe se revarsă de la clapele sale. Firesc, s-a dansat printre scaunele din Piața Libertății când Fonseca a cântat la scena mare, iar daca asta nu a fost suficient, cine a dorit mai mult, s-a putut retrage la Comenduirea Garnizoanei care a găzduit Jam Session-urile nocturne cu artiștii invitați la JAZZx.

Printre cei care au făcut noapte albă improvizând, au fost și artiștii invitați la scena matinală de Spoken-Word, sub brandul deja cunoscut de Strada Fără Nume. O micuță scena ce nu s-a lăsat închisă nici măcar în vremuri de pandemie. 

''Tocmai am susținut un show împreună, un show de spoken-word, poezie și muzica, totul improvizat. Nu e nimic planificat, deci nu știm ce urmează să se întâmple, până când nu se întâmplă, și asta face ca totul să fie viu și distractiv, interactiv cu audiența. Este a patra sau a cincea oară când participam la acest festival, de asemenea, am fost invitat să facilitez un curs pentru poezie și muzică aici, pentru a împărtăși din experiența și priceperea noastră în Marea Britanie, lucrând aici cu tineri poeți români, din Moldova de asemenea, anul acesta avem participanți și din Franța și Marea Britanie. Este vorba despre a ajuta și împărtăși din experiența artistică acumulată, cum facem asta, care este nivelul aici în România, similaritățile, care sunt diferențele. Suntem toți artiști și cu cât împărtășim din experiență, cu atât putem învață mai multe împreună.'' spune Chris Redmond.

Chris Redmond este un scriitor și interpret care lucrează cu cuvinte vorbite, în muzică și teatru. Poezia sa a fost prezentată la BBC Radio 1, BBC Radio 4, XFM și SKY Arts. Artist consacrat pe scena poeziei spectacolului din Marea Britanie, cântă în locații, de la cafenele și pub-uri până la Southbank Centre din Londra, Soho Theatre și cele mai mari festivaluri din Marea Britanie – Glastonbury, Latitude și The Big Chill. Chris este fondatorul și gazda „Tongue Fu”, responsabil de evenimentele Spoken-Word la JAZZx Timișoara.

Chris Redmond este scriitor și interpret, lucrează cu cuvinte vorbite, prin muzică și teatru.

Strada Fără Nume este un proiect desfășurat în cadrul Festivalului JAZZx, proiect care susține cercetarea artistică și dezvoltarea abilităților artiștilor prin activități de coproducție, cooperare, interdisciplinaritate și schimb de experiență în domeniul muzical și literar, precum și de mediere și incluziune culturală. Ateliere “Spoken Word”: dezvoltarea abilităților de lectură publică ale tinerilor poeți români prin organizarea de ateliere educaționale interdisciplinare, spectacole și jam sessions cu poeți români, poeți și mentori din Europa. În cadrul atelierelor educaționale, poeți tineri din diferite orașe din România au fost selectați prin  apel deschis la nivel național, să petreacă o săptămână în Timișoara, unde împreună au putut crea și dezvolta spectacole de tipul „spoken word” în regim de co-producție. 

La numai 27 de ani, Matteo Mancuso este un chitarist ce surprinde prin tehnica sa de interpretare, capabil să implementeze din sunete si metode de chitară clasică pe un instrument electric. De altfel, Matteo face ceea ce a văzut acasă. Tatăl sau Vincenzo Mancuso l-a crescut pe muzică de chitară clasică.

"Pentru mine, jazz-ul și rock-ul au multe elemente în comun, și mereu mi-a plăcut paleta de culori, armoniile sofisticate a jazz-ului, dar în același timp, cântând la chitara electrică, îmi place sunetul distors și puterea rock-ului. Așa că am vrut să amestec cele doua genuri, și sigur este ceva ce se numește jazz fusion, lucru pe care mulți muzicieni îl cântă cu mult înaintea mea, dar asta este genul muzical care îmi place, caut să amestec din ceea ce am auzit în trecut. Familia m-a ajutat mult pentru a ajunge unde sunt astăzi, și asta în mare parte pentru că am cântat mult împreună, și nu a fost deloc forțat, nu a venit cu lecții obligatorii, mereu a fost distractiv pentru mine, și mereu am spus că tatăl meu a fost foarte bun în a mă face să râd, să mă distrez cu instrumentul, și nu m-a forțat să învăț din elementele muzicii, toate chestiile plictisitoare, cele de studiu, au venit mai tărziu, aici cred că este secretul, asta a funcționat, cel puțin în cazul meu." spune Matteo Mancuso.

În 2023 a lansat albumul “The Journey”, care a atras atenția la esența diverselor sale influențe muzicale. “Matteo este evoluția chitarei fusion, tehnica să uluitoare este o încântare de urmărit. El este dovada că spiritul evolutiv al chitariștilor este ferm intact” spune Steve Vai. Matteo este unul din artiștii care își recunoaște influențele, și mai mult, dă înapoi din ceea ce a descoperit prin muzică, Matteo fiind printre artiștii care au susținut ore de masterclass la Timișoara.

Secvență din sesiunea masterclass susținută de Matteo Mancuso la JAZZx 2024

JAZZx este un proiect visat și produs de Centrul Cultural PLAI pentru comunități diverse, într-un parteneriat public-privat și efort comun de a accesibiliza forme artistice de calitate care ne aduc împreună.

Început în 2006 cu scopul de a organiza festivalul PLAI - festival de worldmusic, comunități și diversitate în toate formele ei, Centrul Cultural PLAI a luat de-a lungul timpului diferite forme și formate, toate cu scopul de a oferi soluții comunitare și de a genera sinergii și impact de durată. Pe lângă producția de evenimente comunitare și croite pentru parteneri, PLAI a dezvoltat și AMBASADA, proaspăt aniversând 9 ani de existență. Ea a devenit foarte repede locul de întâlnire, conectare și dezvoltare a comunităților de 'doers' din țară - primul centru cultural independent din România parte din Trans Europe Halles - rețea europeană de astfel de spații. 

JAZZx este despre puterea individului care face ca și în 2024 Timișoara să continue să fie o capitală culturală vibrantă și armonică în care jazz-ul, prin diferitele sale influențe să promoveze libertățile și toleranța. Este despre puterea creației prin artă, muzică, până la puterea cuvântului, Strada Fără Nume este unul din proiectele educaționale care s-a dezvoltat organic din scena de SpokenWord @JAZZx, în același spirit în care scenele festivalului susțin talent local și la început de drum, recunoscând valoarea cuvântului scris și magia colaborărilor din arte, acolo unde poezia și improvizația muzicală crează povești ce mișcă suflete.

"Poezia poate capta dispoziția a ceva și îl poate condensa și distila într-o cu totul altă formă, și când îl comunicam printr-un performance are efect imediat. Poeții scriu repede pentru că nu facem o nuvelă, așa că putem fi destul de prezenți, gata să răspundem, asta poate fi parte dintr-un show de improvizație. Deci este o oportunitate pentru dialog și reflexie creativă legat de tot ce se întâmplă în lume, asta ne ajută să navigăm prin prezent." mai spune Chris Redmond.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Vedeţi celelalte episoade
Pagina nu a fost găsită

Conținutul pe care încercaţi să-l accesaţi nu există sau nu mai este disponibil.