”Opriți Serbia!” – protest al studenților față de tragedia de la Novi Sad
Publicat în:
Studenții din Serbia organizează proteste în fiecare vineri la ora 11.52, ora la care plafonul Gării din Novi Sad s-a prăbușit peste călători făcând 15 victime, la începutul lunii noiembrie. Mai multe persoane au fost arestate, printre care și foști miniștri, dar societatea sârbească spune că nu toți cei vinovați sunt anchetați.
Siteul televiziunii N1 comentează protestul de vinerea trecută al studenților din mai multe facultăți ale țării, legat de accidentul care a avut loc la Gara din Novisad, pe 1 noiembrie. Plafonul gării s-a prăbușit, ucigând 15 persoane. Studenții de la mai multe facultăți au oprit cursurile vinerea trecută la ora 11.52, ora la care a avut loc accidentul, în cadrul unui protest cu sloganul Opriți Serbia. Studenților de la Facultatea de Filozofie din Novi Sad li s-au alăturat cei de la facultățile de filozofie din Belgrad, Nis și alte orașe.
Dušan Aleksić, profesor de jurnalism la Facultatea de Filosofie din Niš, a declarat pentru N1 că și-a susținut studenții în timpul protestului.
„În societatea noastră se încearcă de prea mult timp să se impună moartea empatiei, dar studenții au trecut acest examen de gândire matură. De aceea am fost fericit, așa că au tot sprijinul meu și al colegilor mei”, spune profesorul.
"Studenții și-au dat seama că această societate a metastazat profund, și-au dat seama că dacă nu reacționează, nimeni nu o va face. Pentru că… ce le va mai rămâne în viitor? ” a subliniat Aleksić.
Concedieri la Căile Ferate Muntenegrene
Căile Ferate din Muntenegru a concediat mai mulți angajați care au refuzat să semneze o clauză la contractul de muncă prin care erau obligați să nu lucreze simultan pentru companii concurente, relatează vijesti.me citând surse proprii. Concedierile au afectat traficul feroviar.
Punctul de plecare pentru aceste probleme a fost o inițiativă a ministrului transporturilor, care, la sfârșitul lunii octombrie, a cerut inspectoratului feroviar să verifice dacă angajații Căilor Ferate Muntenegrene lucrau simultan pentru compania publică și pentru societăți private. Cum un număr important de angajați ai statului lucrau și în privat, compania a vrut să modifice contractele de muncă.
Sindicatele consideră noile clauze ilegale, au făcut plângeri penale și civile și au solicitat și creșterea salariilor la compania de stat. Salariul de bază al unui conductor este de aproximativ 630 de euro și ajunge la 800 de euro cu sporuri.
„Ni s-a cerut să semnăm aceste clauze pentru ca ei să poată crește salariile persoanelor din echipa de conducere. Am refuza pentru că trebuie mărite salariile celor care chiar au nevoie”, a declarat președintele sindicatului conductorilor, Dejan Žarić.
Albania conduce în topul țărilor balcanice ai căror cetățeni cer azil în UE
Cetăţenii din Albania şi Kosovo continuă să conducă în topul balcanicilor care fac cereri de azil în Uniunea Europeană, citim în gazetatema.net.
Conform celor mai recente date de la Agenția Europeană pentru Azil (EUAA), în luna septembrie a acestui an au fost depuse 586 de cereri noi de azil din Albania, numărul albanezilor care solicită azil în UE ajungând la aproximativ 5.500 în primele nouă luni ale anului.
Cel mai mare număr de cereri de azil din partea cetățenilor albanezi continuă să fie depuse în cele două țări vecine, Italia și Grecia, dar și în Franța și Germania.
Agenția Europeană pentru Azil a declarat că până la sfârșitul lunii septembrie 2024, aproximativ 4,3 milioane de persoane au beneficiat de protecție temporară în Uniunea Europeană. Cei mai mulți vin din Ucraina. Majoritatea beneficiarilor au fost găzduiți de Germania și Polonia, dar Cehia a găzduit cei mai mulți beneficiari pe cap de locuitor, mai arată cifrele de la a spus Agenția Europeană pentru Azil.
Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:
Nevena Bajić - Serbia;
Jelena Vukadinović - Muntenegru;
Anxhela Sinanaj - Albania
Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei