Accesaţi conţinutul principal
Economia reală

Primul „meci” Powell-Trump: 1-0

Publicat în:

Rezerva Federală americană a redus dobânda de politică monetară. Președintele Fed a arătat că deficitele economiei americane sunt nesustenabile și așteaptă măsuri. Este „o castană fierbinte” aruncată către Donald Trump.

Jerome Powell este președintele Rezervei Federale
Jerome Powell este președintele Rezervei Federale REUTERS - KEVIN LAMARQUE
Publicitate

Ieri, Rezerva Federală americană a decis scăderea dobânzii cu 25 de puncte de bază în intervalul 4,50%-4,75%. Scăderea dobânzii-cheie era de așteptat, analiștii aveau această prognoză, dar contextul în care a fost luată decizia a fost unul special. Este vorba, bineînțeles, de alegerile americane, iar Fed a făcut gestul de a amâna cu o zi decizia privind dobânda de politică monetară tocmai pentru ca hotărârea Rezervei federale americane să nu se suprapună cu momentul scrutinului electoral.

A fost singurul compromis pe care l-au făcut guvernatorii băncilor centrale regionale. Scăderea dobânzii, în ton cu așteptările, arată că zona de business nu a luat în seamă proaspăta alegere a președintelui SUA, confirmată chiar ieri.

Desigur, economia rămâne economie, iar banca centrală rămâne bancă centrală. Bancherii Fed au ținut cont de evoluțiile din economia americană și nu de alegerea lui Donald Trump, în sensul că ar fi putut să decidă o pauză de reducere a dobânzii cheie până la clarificarea politicii economice a proaspătului câștigător în alegerile prezidențiale.

Dimpotrivă, Fed și-a urmat calea fiind atentă la indicatorii macroeconomici americani și nu a avut nicio tresărire în fața politicii. De altfel, la conferința de presă, președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că nu va demisiona, chiar dacă, după ce se va instala la Casa Albă, președintele Donald Trump i-o va cere. De asemenea, Powell a afirmat că legea nu îi permite lui Trump să îl destituie.

Jerome Powell este văzut de președintele ales ca o „oaie neagră”, pentru că în primul mandat al lui Donald Trump, președintele SUA a făcut presiuni publice clare asupra lui Jerome Powell, care era și atunci președintele Rezervei Federale. Powell nu a privit cu ochi buni cererile care au venit din partea lui Trump pentru scăderea dobânzii. A fost, de altfel, o intervenție greu de imaginat, pentru că regula pentru președinții americani este să nu interfereze cu instituțiile publice economice și deci nici cu Fed.

Doar că în anul 2019, Trump a încălcat regula de mai multe ori și i-a cerut președintelui Fed în funcțiune să scadă dobânda cheie pentru a devaloriza dolarul, considerat la o cotă prea ridicată față de principalele valute, un nivel care îi dezavantaja pe exportatorii americani.

Comunicatul Fed scoate în evidență evoluțiile pozitive ale economiei americane: o creștere anuală cu 2,8%, o inflație în scădere, tot mai aproape de 2%, și o piață a muncii stabilă, cu o rată a șomajului de numai 4,1%. Toate aceste cifre arată o economie dinamică, în creștere și chiar cu perspective bune. Doar că Rezerva Federală rămâne atentă față de riscurile care există totuși în economie.

Să spunem că Fed, spre deosebire de alte bănci centrale, are două obiective de atins și anume atât gradul de ocupare al forței de muncă, dar și stabilitatea prețurilor.

Jerome Powell și-a respectat statutul și a atins în conferința de presă câteva teme care cu siguranță nu vor fi pe placul președintelui ales. Powell vorbește deficitele mari ale economiei și despre politica fiscală pe care o consideră nesustenabilă. În cele din urmă, a spus Jerome Powell, deficitul bugetar și cel comercial sunt o amenințare la adresa economiei. Desigur, viitoarea administrație Trump poate să folosească această afirmație tocmai pentru a susține măsurile previzibile care se vor lua pentru reducerea deficitului de balanță comercială.

Indicatorii statistici ne arată o economie americană în plină formă, cu excepția deficitelor gemene. Dar, este clar că dinamica de creștere nu a fost distribuită în mod egal către cetățenii americani. Acest lucru este dovedit de nemulțumirile legate de nivelul de trai al unei părți a publicului american. Sunt lucruri pe care viitoarea administrație Trump promite să le rezolve. Să vedem dacă va reuși.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Vedeţi celelalte episoade
Pagina nu a fost găsită

Conținutul pe care încercaţi să-l accesaţi nu există sau nu mai este disponibil.