Estudiants fent la prova d'accés a la universitat aquest dimarts
Estudiants fent la prova d'accés a la universitat aquest dimarts (EFE/Enric Fontcuberta)

La IA, a l'examen de català de la selectivitat: "He criticat ChatGPT, però l'utilitzo cada dia"

Aquest dijous és l'últim dia de les proves d'accés a la universitat, amb els exàmens de català, les modalitats restants i les optatives per apujar nota

Redacció/AgènciesActualitzat

Analitzar un article periodístic sobre intel·ligència artificial i els riscos que implica ha estat una de les opcions a l'examen de Llengua i Literatura Catalana de la selectivitat 2024, que acaba aquest dijous per a més de 42.500 estudiants catalans.

Els alumnes han triat majoritàriament aquesta opció, en què han hagut de demostrar l'expressió escrita i comprensió lectora d'un article sobre el tema publicat a El Nacional. En concret, es preguntava als estudiants si el ChatGPT té relació amb la IA i si consideren que molts dels continguts elaborats amb aquesta eina són fiables o falsos.

"Jo, criticant el ChatGPT a la redacció de català, quan l'utilitzo cada dia i no sé què faria si no hi fos", ha afirmat una de les alumnes a la sortida de la prova. "Dormiré molt aquests dies, ja m'ho he tret de sobre", ha dit una altra estudiant.

Una jove que vol cursar Estudis Anglesos a la UB ha dit que el de català era el seu últim examen: "Per fi... Ja m'he oblidat de la sele", ha afegit.

En general, els alumnes han trobat l'examen fàcil, i han assegurat que era molt més assumible que el de castellà. En sortir, fins i tot, un d'ells ha dit: "Crec que s'han confós a l'hora de donar-nos els exàmens de selectivitat de català i ens han donat les competències bàsiques de 4t d'ESO."

A la prova no s'hi ha inclòs cap exercici específic de fonètica, sempre temuts pels estudiants, cosa que també ha estat molt destacada pels joves en acabar l'examen. Únicament a la part final de la prova, obligatòria per a tothom, han hagut d'identificar cinc grafies.
 

Pere Calders, Mercè Rodoreda o Puig i Ferreter

En la segona opció a escollir, els estudiants havien de respondre preguntes sobre un fragment d'"El principi de la saviesa", de l'obra "Cròniques de la veritat oculta", de Pere Calders.

Com va passar a Llengua i Literatura Castellana, els alumnes han pogut esquivar les preguntes sobre les lectures obligatòries --que aquest curs han estat "La plaça del Diamant", de Mercè Rodoreda, i "Aigües encantades", de Joan Puig i Ferreter-- i contestar qüestions més competencials sobre literatura.

Aquest dijous a la tarda s'acaben els tres dies d'exàmens i el 19 de juny se sabran les notes. Aquí pots consultar tots els exàmens i les correccions de la selectivitat 2024 a mesura que es vagin publicant.

ARXIVAT A:
Educació Selectivitat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut