ERC insisteix en el concert econòmic per donar suport a Illa: "La clau és en mans de Sánchez"

La secretària general d'ERC intervé davant la militància a les portes d'un consell nacional transcendental per als republicans

RedaccióActualitzat

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reiterat la condició que posen els republicans per negociar una investidura de Salvador Illa: el "finançament singular" de Catalunya, és a dir, un "concert econòmic" com el que "ja existeix al País Basc o Navarra".

Així ho ha explicat Rovira aquest dissabte des de Ginebra, en una intervenció telemàtica davant la militància abans que comencés el consell nacional del partit en què ha de definir com ratificarà un possible pacte d'investidura a president de la Generalitat.

Els republicans, que es troben dividits després dels mals resultats del 12M, consideren que un nou finançament "fora del règim comú" i que permeti a Catalunya recaptar "tots els impostos" és el "mínim exigible" de cara a les reunions que tindran lloc a partir de la setmana vinent.

"La clau és més en mans del govern espanyol i Pedro Sánchez que a les mans de Salvador Illa, probablement."

En el mateix sentit, Rovira ha posat la sobirania fiscal com un "primer pas abans d'aconseguir el referèndum", i per això ha apuntat directament al president espanyol: "El PSC ha de saber que si Sánchez no és capaç de moure fitxa en el finançament singular per a Catalunya, serà molt difícil arribar a un acord".

Illa no ha trigat a respondre les declaracions de Rovira. El candidat socialista ha assegurat que el govern espanyol reconeixerà la "singularitat de Catalunya" i ha qualificat el finançament actual com a "injust". De totes maneres, ha dit que primer s'hauria de fer la investidura i després ja vindria la millor del finançament. 


ERC se sent "molt lliure"

En plena crisi per la desfeta a les eleccions al Parlament i l'ajornament del congrés per decidir la posició del partit a Barcelona, Rovira ha afirmat que el partit se sent "molt lliure de decidir què és millor pel país". Una referència indirecta al ple d'investidura del president de la Generalitat, que Josep Rull, flamant president del Parlament, ha fixat per al 25 de juny.

Per això, ha confirmat que es reuniran amb "absolutament tothom", i ha demanat tant al PSC com a Junts que els facin arribar les propostes de govern si volen el seu suport. 

"Tothom demana que ERC es mogui, però ningú ha presentat ni una sola proposta."

A més, Rovira ha assegurat que la formació no sentirà "especial responsabilitat ni pressió" per a investir Illa o anar a una repetició electoral.

Republicans i socialistes debatran aquestes qüestions a partir de dimarts de la setmana que ve, quan està previst que obrin les negociacions de cara a la investidura. Rovira hi participarà des de Ginebra de manera telemàtica.

ERC aprova el reglament de la consulta

En el Consell Nacional, ERC ha aprovat el reglament que permetrà consultar la militància en cas que hi hagi un acord d'investidura.

Segons aquest reglament, la votació podrà ser electrònica, però es podria habilitar també punts de votació presencial.

ERC va informar el 29 de maig que en aquest Consell Nacional fixaria les bases de la consulta a la militància perquè tinguessin l'última paraula en cas d'arribar a un hipotètic acord d'investidura.
 

Jordi Solé dimiteix de l'executiva

L'eurodiputat Jordi Solé ha anunciat que abandona l'executiva d'ERC, de la qual formava part com a vicesecretari general de relacions internacionals. En una nota de premsa, Solé assegura que és "una decisió presa ja fa uns mesos" i que el partit coneixia, però que no ha formalitzat fins ara, un cop passat el darrer cicle electoral.

L'encara representant al Parlament Europeu abandona la direcció nacional amb una "profunda decepció" amb el partit per haver decidit deixar-lo fora de les llistes d'ERC a les eleccions europees del 9-J per fitxar el meteoròleg Tomàs Molina per substituir-lo com a número 2 de la candidatura.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCInvestiduraCarles PuigdemontPedro SánchezMarta RoviraParlament de CatalunyaGeneralitat de CatalunyaSalvador IllaGovern espanyolEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut