Hemicicle del Parlament de Catalunya buit
El ple d'investidura serà després de Sant Joan (Parlament/Sergio Ramos Ladevesa)

Dos mesos per investir president o anar a eleccions: el calendari que arrencarà el 26 de juny

El ple del dimecres 26 de juny, sense candidat, posa en marxa el rellotge de dos mesos per investir un president o anar a la repetició electoral

RedaccióActualitzat

Amb el nou Parlament sorgit de les eleccions del 12 de maig i la constitució de la mesa, la quinzena legislatura ja està en marxa. La primera tasca que té el nou president de la cambra catalana, Josep Rull, és proposar el candidat a la presidència de la Generalitat.

Rull ha consultat tots els grups parlamentaris i ha constatat que, ara per ara, no hi ha un candidat que tingui prou majoria.

Per això, ha convocat un ple sense candidat el 26 de juny (data en què s'havia de celebrar la segona votació del debat d'investidura). Aquest acte posarà en marxa el compte enrere per intentar acords per a una altra investidura.

Si en dos mesos no s'aconsegueix l'acord, es convocarien eleccions automàticament el 26 d'agost. Unes noves eleccions que se celebrarien durant la primera quinzena d'octubre. Previsiblement, serien el diumenge 13 d'octubre.

Durant aquests dos mesos es podrà intentar la investidura del candidat que tingui prou suports. Per ser investit president, el candidat ha d'obtenir la majoria absoluta. En cas contrari, hi ha una segona opció, amb un nou debat i una nova votació, dos dies després. Aquí n'hi ha prou amb una majoria simple per ser nomenat president de la Generalitat.

També són dos mesos els que tenen els jutges per aplicar la llei d'amnistia, que ha entrat en vigor aquest dimarts 11 de juny, un cop publicada al Butlletí Oficial de l'Estat.

Un termini que s'estén fins a mitjans d'agost. En concret, fins al dia 11.

 

Qui suma per governar?

Les eleccions el 12 de maig van deixar una incontestable victòria del PSC, amb Salvador Illa al capdavant, un Parlament sense majoria independentista i amb una forta davallada d'Esquerra.

El pactòmetre de 3Cat permet veure quines opcions de pacte hi ha.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut