Les obres al voltant de l'estació de Sants afecten el trànsit privat i el transport públic (Ajuntament de Barcelona)

Barcelona prepara canvis en el trànsit al voltant de l'estació de Sants aquest estiu

Les actuacions, que han de començar pròximament, s'emmarquen en la reforma integral del principal node ferroviari de la ciutat de Barcelona

Redacció/AgènciesActualitzat

La transformació del trànsit als voltants de l'estació de Sants de Barcelona encara la recta final. Un dels canvis més importants és el que està previst que entri en funcionament aviat: quan el pas de vehicles que es fa per la banda muntanya passa a fer-se per la banda mar.

El canvi, que havia de començar aquest dilluns, encara no s'ha efectuat i des de l'ajuntament no concreten, de moment, quin dia es farà efectiu.

Quan passi, també canviarà de sentit la zona per entrar i sortir dels cotxes que es fa a la banda de la plaça dels Països Catalans; es passarà de circular en sentit mar, a fer-se en sentit muntanya. És a dir, els vehicles que vulguin deixar o recollir viatgers ho podran fer en el mateix punt, però en sentit muntanya.

Els canvis afectaran el passeig de Sant Antoni, el carrer Vallespir i l'autobús H10.

L'itinerari de la línia de bus H10 també es veurà afectat. Acaba el seu recorregut a la plaça de Joan Peiró i queda fora de servei el recorregut d'anada i tornada de passeig de Sant Antoni fins a la plaça de Sants i la parada número 3644. També s'habilitarà una parada entre els carrers dels Comtes de Bell-lloc i del Vallespir.

Futura distribució de la circulació a l'entorn de l'estació de Sants
Futura distribució de la circulació a l'entorn de l'estació de Sants (Ajuntament de Barcelona)


Afectacions a plaça Espanya

Quan comencin els treballs es farà també una nova canalització elèctrica i de telecomunicacions des del carrer de Sant Germà fins a la plaça Espanya, que reduirà a un sol carril aquest darrer tram del lateral en sentit Besòs. 

Està previst que quan comencin, i fins al 30 d'agost, quedi tallat l'accés al lateral des del tronc central de la Gran Via i el carril bici es desviarà cap a la banda muntanya de la Gran Via, pel carrer de Sant Roc i la carretera de la Bordeta.

A la mateixa plaça d'Espanya i els seus accessos, el nombre de carrils es reduirà a la meitat en diferents punts en diversos moments:

  • El del 29 de juliol al 2 d'agost, a l'avinguda del Paral·lel, que en aquest punt tindrà només un carril de circulació per sentit;
  • El del 5 al 9 d'agost, a l'altura de l'avinguda Maria Cristina i al pas pel tronc central de Gran Via.

La parada de l'Aerobús es traslladarà al lateral muntanya de la Gran Via, abans de la carretera de la Bordeta, fins al final de les obres.

El primer cap de setmana d'agost, dissabte 3 o diumenge 4, està previst que es talli la carretera de la Bordeta i es desviï el trànsit i el bus 91 pel lateral de la Gran Via en sentit Llobregat. 

A la banda de l'Eixample de la plaça d'Espanya, el cap de setmana del 3-4 d'agost es preveu que es redueixi a un carril els dos laterals de la Gran Via. Diumenge 4 es tancarà l'accés al pàrquing del centre comercial Arenas. Aquests dies també està previst que s'asfalti de nou tot l'eix del carrer de Sants i la Creu Coberta, des de l'avinguda de Madrid fins a la plaça d'Espanya, cosa que provocarà successius talls de trànsit en tots dos sentits de circulació al llarg de tot el cap de setmana.

Els dies 20 i 21 d'agost, el que es preveu és que es talli en aquest punt és el carril bus de la Gran Via, així que els autobusos circularan pel lateral en sentit Llobregat. 

En sentit Besòs, dijous 22 i divendres 23 d'agost es tallarà el tronc central de la Gran Via entre els carrers de Sant Germà i de Mèxic, i el trànsit es desvia pel lateral. 
 

Nous vials

Els treballs impulsats per l'Ajuntament ha consistit en l'adaptació d'una part del vial de vianants del costat mar de l'estació, del carrer Vallespir fins al carrer Tarragona, per convertir-lo en un vial de trànsit rodat de doble sentit de circulació tant per a cotxes com per a autobusos.

Al passeig de Sant Antoni s'ha tret la vorera i s'han fet obres per construir un nou tram de vial que connecta amb l'espai ocupat pel vial de vianants de la banda mar de l'estació.

A la part situada entre els carrers Comtes de Bell-lloc i Tarragona es fan principalment tasques per adequar l'espai com a vial de circulació.

I també s'intervé la zona de confluència de Numància, Tarragona, avinguda Roma i Provença per redirigir la mobilitat cap a la nova configuració.

Gent als accessos a l'estació de Barcelona-Sants
A partir del juliol, el gruix del trànsit es concentrarà a la banda que hi ha a tocar del parc de l'Espanya Industrial (Europa Press/Lorena Sopena)

Afectacions en el transport públic

Els canvis en la mobilitat també afectaran els recorreguts i les parades de diverses línies d'autobús. Les terminals de les línies 27 i 78 passaran de la plaça dels Països Catalans a la plaça Joan Peiró, on també encotxen els taxis.

En aquesta mateixa plaça, la línia V5 conservarà la seva parada actual, la línia H10 disposa de parada a tots dos sentits del nou vial de la banda mar i la línia 115 disposa de parada en el sentit Besòs del nou vial de la banda mar.

A més, les parades de la línia 109 s'ajustaran per continuar mantenint la connectivitat amb l'estació de Sants.


Primers passos d'una obra global

El setembre passat van començar les obres per adaptar la mobilitat, que van suposar el tret de sortida del procés de transformació de l'estació de Sants i la reurbanització de l'entorn, i es preveu que acabin aquest mes.

Els canvis aplicats a partir d'aquest juliol són necessaris perquè Adif pugui executar la primera fase de les obres de l'estació, que inclourà l'ampliació del vestíbul del costat de la plaça dels Països Catalans i la restitució de la plaça.

Simultàniament, l'Ajuntament de Barcelona està redactant el projecte de la futura estació d'autobusos i el carrer de Viriat, amb l'objectiu de tramitar-lo i licitar les obres per poder executar-les en paral·lel al desenvolupament dels treballs que ADIF faci a l'edifici. L'espai recuperat en aquesta zona es destinarà a l'ús de vianants i bicicletes.

 

ARXIVAT A:
TrànsitInfraestructuresTransport públic
Anar al contingut