Астрономија: Како ретроградни Меркур утиче на нас

Меркур је планета најближа Сунцу и најмања у Сунчевом систему

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије, Меркур је планета најближа Сунцу и најмања у Сунчевом систему
  • Аутор, Мари-Хозе Ал Ази
  • Функција, ББЦ

Три или четири пута годишње, планета Меркур постаје популарна на друштвеним мрежама.

И то не због новог научног открића или предстојеће свемирске мисије, већ зато што они који верују у астрологију повезују планету са несрећом у периоду ретроградног кретања.

Меркур је планета најближа Сунцу и најмања у Сунчевом систему, а „ретроградни Меркур" је астрономски феномен када изгледа да се планета креће у супротном смеру од њене природне путање, супротно смеру кретања других планета у Сунчев систем.

Овај феномен се дешава свим планетама, јер све круже око Сунца различитим брзинама.

Током ових ретроградних периода, чини се, посматрано са наше планете, да се Меркур креће уназад, што је илузија.

Ово привидно кретање уназад је зато што Земља и Меркур круже око Сунца различитим брзинама.

Меркур завршава орбиту брже од Земље и када je „престигне", чини нам се као да се креће у супротном смеру, иако заправо само наставља његово уобичајено кружење око Сунца.

Ово се може упоредити са aутомобилом који на путу претиче други, када се чини да се спорији аутомобил креће уназад у односу на возило које га претиче.

Неки астролози сматрају да је овај астрономски догађај, који се посматра хиљадама година, време несреће и неспоразума које има велики утицај на наш свакодневни живот.

Меркур је ретроградан три или четири пута годишње око три недеље у исто време - укупно три месеца годишње.

У 2024. години, Меркур је ретроградан у следећим периодима гледано из Уједињеног Краљевства (УК) (постоје разлике од неколико сати у различитим деловима света):

  • Од 1. априла до 25. априла
  • Од 5. августа до 28. августа
  • Од 25. новембра до 15. децембра

„Иако су астрономија и астрологија можда биле ближе повезане у прошлости, општи научни консензус тренутно је да астрономски феномени као што је ретроградност немају никакав предвидљив утицај на животе људи", каже Дара Пател, стручњакиња за свемир у Националном свемирском центру у Лестеру, у Великој Британији.

Али упркос недостатку научних доказа, сујеверја везано за овај астрономски феномен и уопште астрологију и даље окупирају пажњу људи.

Меркур

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије, Меркур завршава орбиту брже од Земље и када je „престигне", чини нам се као да се креће у супротном смеру, иако заправо само наставља његово уобичајено кружење око Сунца

Док астрономија проучава небеска тела и физичке, хемијске и математичке појаве да пружи научне доказе о свемиру, астрологија испитује наводне утицаје хороскопских знакова, планета и небеских тела на људе.

Астрологија је настала у древним цивилизацијама на подручју Месопотамије, у трећем миленијуму пре нове ере, одакле се преселила у Индију.

Данашњи облик почела је да добија током хеленистичке ере, од 4. до 1. века пре нове ере.

Астрологија је ушла у исламску културу као део грчке традиције, а затим се вратила у европску културу кроз заинтересованост становништва за учење арапског језика у средњем веку, наводи Енциклопедија Британика.

Астрологија и хороскоп су класификовани као псеудонаука, а њихови следбеници верују да планете, њихов положај и њихово кретање имају непосредан утицај на наш свакодневни живот, осећања, мисли, нашу будућност, и судбине.

У раним цивилизацијама било је неопходно покушати разумети одређене природне феномене да би могли да се предвиде временски услови, време падавина, влажност, температуре, ветар, и сунчева светлост.

У то време, то је била вештина преживљавања.

Грци су повезивали Меркур са њиховим богом Хермесом, богом среће, плодности, музике, и лукавости.

У римској митологији, Меркур је бог трговине и путовања, гласник богова, као и водич душа у подземни свет.

Presentational grey line

ББЦ на српском је од сада и на Јутјубу, пратите нас ОВДЕ.

Vaš uređaj možda ne podržava prikazivanje ovog banera.

Grey line

'Пристрасност потврђивања'

Не постоје научни докази да привидно ретроградно кретање било које планете уопште утиче на нас.

Према теоријама когнитивне психологије, људско веровање у астрологију и хороскопске знакове потиче од „пристрасности потврђивања", што је једна од уобичајених пристрасности људског ума.

То је склоност људи да верују и памте информације које су у складу са њиховим, већ постојећим веровањима и да их тумаче селективно и пристрасно, без чврстих научних доказа.

Зејнаб Аџами, клиничка психолошкиња која је тренутно на хуманитарној мисији у Украјини где ради на менталном здрављу становништва, каже за ББЦ да „људи имају тенденцију да верују у ствари које им смањују напетост и због којих се осећају пријатно, и које не захтевају од мозга да стално анализира и поново процењује идеје или ситуације".

„Астрологија нуди брзо и једноставно објашњење свега што људима може да се догоди без потребе да испитују или истражују праве могуће разлоге и вишеструке слојеве њихових проблема", додаје она.

Упркос недостатку научних доказа, многи људи у астрологији проналазе надахнуће, забаву или неку врсту духовне утехе.

„Многи људи сматрају да је астрологија чиста глупост и заблуда", каже за ББЦ Миреј Хамал, специјалисткиња за реики методе лечења из Бејрута.

Реики је популарна комплементарна метода лечења и врста енергетске терапије, иако нема научних доказа о учинцима.

Хамал сматра да људи који верују у утицај ретроградног Меркура треба током тог периода да избегавају велике куповине, да доносе важне одлуке и организују животне догађаје.

„Важно је разумети и бити свестан утицаја планета и изабрати оно што одговара нашим уверењима, али истовремено пазити да то не постане опсесија", каже она.

Presentational grey line

Погледајте како је било Америци током помрачења Сунца

Потпис испод видеа, Помрачење Сунца: Мркли мрак усред дана у Северној Америци
Presentational grey line

Пратите нас на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Јутјубу и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на [email protected]