åbner i nyt vindue
UPDATE 28. maj 2024

Apple Hearing Study deler foreløbige data om tinnitus

Forskere fra University of Michigan offentliggør data fra en af de hidtil største undersøgelser om tinnitus
De seneste resultater fra Apple Hearing Study har fokus på tinnitus, eller opfattelsen af lyd, som andre ikke kan høre.
Apple Hearing Study deler nu nye data om tinnitus i en af de hidtil største undersøgelser på området.
Med denne undersøgelse har forskere på University of Michigan gennemgået svarene fra mere end 160.000 deltagere, som har besvaret spørgeundersøgelser og udført appbaserede evalueringer for at beskrive deres oplevelse af tinnitus. Undersøgelsen har til formål at give en bedre forståelse af kendetegnene ved tinnitus og bidrage med ny information til fremtidig forskning i mulige behandlinger.
“Omtrent 15 procent af vores deltagere oplever tinnitus hver dag,” fortæller Rick Neitzel, som er professor i miljømedicin ved University of Michigan School of Public Health. “Tinnitus er noget, der kan have stor indvirkning på et menneskes liv. De tendenser, vi bliver klogere på igennem Apple Hearing Study, om folks oplevelser med tinnitus, kan være med til at give os en bedre forståelse af de største risikogrupper. Omvendt kan de så bidrage til indsatsen for at begrænse de gener, der er forbundet med tinnitus. Apple Hearing Study giver os en mulighed, som vi ikke havde før, for at få en bedre forståelse af tinnitus på tværs af befolkningsgrupper og bistå den aktuelle videnskabelige viden, som i sidste ende kan forbedre håndtering af tinnitus.”
Tinnitus, eller opfattelsen af lyd, som andre ikke kan høre, kan ramme mange mennesker i det ene eller begge ører. Med tinnitus kan lydene antage mange former, men de beskrives almindeligvis som en hyletone, og den kan forekomme kortvarigt eller i længere perioder ad gangen. Symptomerne og oplevelsen af tinnitus kan variere meget fra person til person og kan også ændre sig for den enkelte.
Tinnitus kan have indvirkning på den generelle livskvalitet, f.eks. ved at forstyrre ens søvn, koncentration eller evne til at høre tydeligt.
For at opnå en bedre forståelse af tinnitus skal man først blive klogere på, hvem der oplever det, hvordan oplevelsen varierer fra person til person og hos den enkelte over tid, de potentielle årsager til tinnitus samt metoderne til behandling og deres mærkbare effekt.

Forekomst af tinnitus 

Undersøgelsen viste, at 77,6 procent af deltagerne har oplevet tinnitus på et tidspunkt i deres liv, og at forekomsten af tinnitus på daglig basis ofte øges med alderen. Personer i alderen 55 og opefter har tre gange så stor sandsynlighed for at høre tinnitus dagligt sammenlignet med personer i alderen 18-34. Derudover var der 2,7 procent flere mandlige deltagere end kvindelige deltagere, som meldte, at de oplevede tinnitus dagligt. Til gengæld oplyste 4,8 procent flere mænd, at de aldrig før havde oplevet tinnitus.

Håndtering af tinnitus  

I Apple Hearing Study rapporterede deltagerne, at de hovedsageligt havde forsøgt sig med tre metoder til at lindre deres eksisterende tinnitus: brug af støjmaskine (28 procent), at lytte til lyde fra naturen (23,7 procent) og meditation (12,2 procent). Færre end 2,1 procent af deltagerne valgte kognitiv adfærdsterapi til håndtering af deres tinnitus.

Årsager til tinnitus

På grund af årsagernes komplekse natur findes der ingen metoder, som kan garantere forebyggelse af tinnitus. Man kan dog mindske risikoen for at udvikle tinnitus ved at beskytte sin hørelse og tage hånd om sit stressniveau. I undersøgelsen angav deltagerne “noise trauma” (støjtraume) eller udsættelse for ekstremt høje støjniveauer som hovedårsagen til tinnitus (20,3 procent), tæt efterfulgt af stress (7,7 procent).

Beskrivelse af tinnitus

Størstedelen af deltagerne oplever tinnitus i kortvarige perioder – til sammenligning meldte 14,7 procent om konstant tinnitus. Tallene tyder på, at varigheden af tinnitus øges betydeligt med alderen: 35,8 procent af deltagerne i alderen 55 og derover oplever konstant tinnitus. Blandt de mandlige deltagere er der næsten 6,8 procent flere, som oplever konstant tinnitus, end blandt de kvindelige deltagere.
Hvad angår graden af tinnitus, oplevede størstedelen den som svag, mens 34,4 procent betegnede den som tydelig sammenlignet med 8,8 procent, der opfattede den som meget høj eller ultrahøj. 10 procent af deltagerne oplyste, at tinnitus havde forstyrret deres evne til at høre tydeligt i moderat grad eller fuldstændigt.
I tillæg til spørgsmålene i undersøgelsen tog deltagerne med tinnitus også en appbaseret lydtest for bedre at beskrive deres oplevelse af tinnitus. Her skulle de matche tinnituslydenes type og kvalitet med lydene i testen.
Størstedelen af deltagerne beskrev deres form for tinnitus som enten en klar tone (78,5 procent) eller hvid støj (17,4 procent). Af dem, der beskrev en klar tone, angav 90,8 procent en tonehøjde på 4 kHz eller højere, hvilket svarer til tonerne i fuglesang. I denne gruppe, der beskrev en klar tone, var der desuden 83,5 procent, som klassificerede deres form for tinnitus som en enkelt tone, og 16,5 procent, der klassificerede den som lyden af en kedel med kogende vand – dvs. en høj fløjten.
Blandt de deltagere, der mente, at deres form for tinnitus lød som hvid støj, blev den af 57,7 procent klassificeret som en statisk tone, mens 21,7 procent sammenlignede den med lyden af en fårekylling, 11,2 procent betegnede den som en elektrisk tone og 9,4 procent klassificerede den som en pulserende tone.
Apple Hearing Study er en af tre skelsættende folkesundhedsundersøgelser i appen Forskning på iPhone. Den startede i 2019 og er stadig i gang.
Apple Hearing Study, som udføres i samarbejde med University of Michigan, fremmer forståelsen af støjeksponering og dens indvirkning på hørelsen. Forskerne har allerede indsamlet ca. 400 millioner timers målte lydniveauer fra omgivelserne, som suppleres af livsstilsundersøgelser for at analysere, hvordan støjeksponering påvirker hørelsen, stress og hørelsesrelaterede aspekter af sundheden. Data fra undersøgelsen vil også blive delt med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for at bidrage til deres Make Listening Safe-initiativ.

Sådan kan Apples produkter hjælpe

Apples teknologi byder på en række funktioner, der understøtter god høresundhed med et enkelt tryk.
Støj-appen: Med Støj-appen kan Apple Watch-brugere slå notifikationer til, som advarer dem, når lydniveauet i deres omgivelser kan være skadeligt for deres hørelse. Appen Sundhed på iPhone holder styr på brugernes historik over de lydniveauer, de udsættes for, og giver dem besked, hvis lydniveauet i deres hovedtelefoner eller omgivelser overstiger det anbefalede lydniveau i Verdenssundhedsorganisationens standarder.
iPhone 15 Pro viser lydniveauet i omgivelserne i løbet af en uge samt teksten “OK” under “Exposure”, og Apple Watch Series 9 viser lydniveauet i omgivelserne i decibel samt teksten “OK”.
Støj-appen på Apple Watch kan give brugerne besked, når lydniveauet i deres omgivelser kan være skadeligt for deres hørelse, og appen Sundhed på iPhone holder styr på brugernes historik over de lydniveauer, de udsættes for.
Nedsættelse af lyd i omgivelserne: Apple Watch-brugere kan se, når lydniveauet fra deres omgivelser sænkes, mens de bruger AirPods Pro og AirPods Max.
Aktiv støjreduktion og Reducering af høj lyd: Aktiv støjreduktion bruger mikrofonen til at registrere lyde udefra, som AirPods Pro så modvirker med støjdæmpning, der fjerner lydene udefra, før brugerne hører dem. Hvis man i stedet ønsker at kunne høre lydene udefra, kan Reducering af høj lyd med AirPods Pro (2. generation) hjælpe med at reducere høje lyde og samtidig levere nøjagtig lydgengivelse af det, man lytter til.
Formindsk høj lyd: Brugerne kan også indstille en lydstyrkegrænse for hovedtelefoner ved at gå til Indstillinger og trykke på Lyde & haptisk feedback (på iPhone 7 og nyere) eller Lyde (på ældre modeller). Derefter skal de trykke på Sikker brug af hovedtelefoner, hvor de kan slå Formindsk høj lyd til og trække et mærke til det ønskede decibelniveau.
Del artikel

Media

  • Tekst i denne artikel

  • Billeder i denne artikel

Pressekontakt

Martin Lund Nielsen

[email protected]

33 42 22 36

Apple Media Helpline

[email protected]

33 42 22 36