Košarka

Dallas skoraj nadoknadil zaostanek 21 točk, Dončić izključen, zmagal Boston

Dallas, 13. 06. 2024 05.18 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
4

Dallas Mavericks in Luka Dončić so izgubili (106:99) še tretjo zaporedno tekmo proti Bostonu in v finalni seriji zaostajajo 3:0. Boston je v zadnjo četrtino vstopil s prednostjo 21 točk, ki jo je Dallas šest minut pred koncem tekme zmanjšal na le tri točke zaostanka. Sledila je izključitev Dončića po šesti osebni napaki in boleč poraz, ki je najverjetneje že zapečatil usodo Teksašanov.

Po prepričljivih zmagah predvsem v obrambi odličnih Keltov na prvih dveh tekmah v Bostonu, so se košarkarji preselili v Dallas, med potniki pa je en košarkar bil pod velikim vprašajem. Nekdanji igralec Dallasa in zdaj ključni obrambni člen Bostona Kristaps Porzingis je na drugem srečanju doživel poškodbo noge in tudi po tretji tekmi finala še vedno ni zaigral v Dallasu od odhoda iz moštva leta 2022.

Kyrie Irving na prvih dveh obračunih v Bostonu ni dosegel niti ene trojke, v Dallasu jih je v prvem polčasu dosegel že štiri.
Kyrie Irving na prvih dveh obračunih v Bostonu ni dosegel niti ene trojke, v Dallasu jih je v prvem polčasu dosegel že štiri. FOTO: AP

Latvijski center je vse od prihoda v Boston pred začetkom sezone ključen igralec najboljšega moštva sezone. Njegova odsotnost pa se je Bostonu v prvi četrtini poznala pod obema obročema. Dallas je vodil že 25:12, a gostujoči košarkarji so s pomočjo predvsem prvega zvezdnika Jaysona Tatuma in delnega izida 28:13 v drugi četrtini povedli 40:38. Takrat se je dokončno zbudil na prvih dveh obračunih sila podpovprečen Kyrie Irving, ki je z dvema zaporednima trojkama svoje moštvo popeljal nazaj v vodstvo. Dallas je ob odsotnosti Porzingisa imel jasno misijo, da nasprotnike napada predvsem s prodori pod koš, Boston pa je na drugi strani v prvem polčasu kar 27-krat metal za črto za tri točke in zadel devetkrat. Mavsi so na drugi strani v tem času dobivali tudi bitko za skok in domači so v drugi polčas vstopili z minimalno prednostjo 51:50.

Tretja četrtina se je sprva nadaljevala z izenačeno igro, a Boston je po zaporednih trojkah Tatuma in znova odličnega Jrueja Holidayja po štirih minutah igre v drugem polčasu pobegnil na deset točk prednosti. Dallas nikakor ni uspel razviti ekipne igre v napadu, na drugi strani pa je Boston vedno znova prihajal do odprtega meta za tri in trojka centra Xavierja Tillmana dve minuti pred koncem tretje četrtine je kelte popeljala do prednosti 13 točk. V zadnjo četrtino so gostje po izjemnem zabijanju v tretji četrtini odličnega Jaylena Browna vstopili s prednostjo 15 točk (85:70). Možnosti Dallasa so iz trenutka v trenutek bile vse manjše. Brown je tudi zadnjo četrtino začel s trojko, v naslednjem napadu mu je sledil Derrick White in Boston je 11 minut pred koncem tekme vodil že 91:70.

Luka Dončić je tekmo zaključil štiri minute pred koncem s šesto osebno napako in 27 točkami na svojem računu
Luka Dončić je tekmo zaključil štiri minute pred koncem s šesto osebno napako in 27 točkami na svojem računu FOTO: AP

Dallas je zadnjo četrtino začel z delnim izidom 10:0 in uspel znova oživeti šokirano domače občinstvo. Po novi trojki P.J. Washingtona sedem minut pred koncem, ki je prednost Bostona zmanjšala na šest točk, je misija nemogoče postala še kako mogoča. Kyrie Irving je malo pozneje s tremi zaporednimi zadetimi prostimi meti zaostanek zmanjšal na le tri točke in polna dvorana Airlines Arena je bila na nogah. Boston se je popolnoma ohladil, štiri minute pred koncem pa šok za domače in šesti prekršek Luke Dončića, ki je tekmo tako zaključil s 27 točkami, 6 skoki in 6 podajami. To je Boston znova zbudilo in White je s trojko dve minuti in pol pred koncem prednost gostov povišal na šest točk (98:92). Sledila je dobra igra Mavsov v napadu in minuto in pol pred koncem je Lively z zabijanjem zaostanek zmanjšal na 100:98. Sledil je koš Browna za prednost Bostona 102:98. Na drugi strani je Irving zgrešil met za tri in 22 sekund pred koncem je tekma bila dokončno odločena v prid Bostona, ki je po zmagi 106:99 povedel 3:0 v zmagah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Bostonu so odlično igrali vsi člani prve peterke. Izstopala sta prva zvezdnika, Brown je ob metu iz igre 12/22 tekmo zaključil s 30 točkami, 8 skoki in 8 podajami, Tatum pa je ob metu 11/26 dodal 31 točk, 6 skokov in 5 podaj. Derrick White je dodal 16 točk, 5 skokov in 4 podaje, Al Horford 8 točk, 5 skokov in 2 ukradeni žogi, Jrue Holiday pa 9 točk, 4 skoke in 5 podaj.

Na drugi strani je Dončićevim 27 točkam Irving dodal 35 točk, 3 skoke in 2 podaji. Lively je s klopi dodal 11 točk in 13 skokov, Washington pa je vpisal 13 točk in 8 skokov.

Statistika tretje finalne tekme Dallasa in Bostona
Statistika tretje finalne tekme Dallasa in Bostona FOTO: Sofascore.com

Izid

Dallas Mavericks - Boston Celtics 99:106

Luka Dončić 27 točk, 6 skokov, 6 podaj in 6 osebnih napak v 38 minutah igre.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

športnik66
14. 06. 2024 13.34
+1
To noč bo Boston igral z rezervo, planirano izgubil, da bo potem na svojem domačem terenu zmagal še zadnjo, četrto zmago. Dallas je še daleč prišel s to ekipo...
Anion6anion
13. 06. 2024 09.43
+3
Evo pa sem dočakal že tretji članek o Dončić. Zdaj ste dosegli plan za danes.
gengsta1234
13. 06. 2024 08.50
+0
Ce nebi bilo dončiča nebi tok daleč prsli
Delavec_Slo
13. 06. 2024 08.15
-3
Se vidi da je golob tam, rezultat!