Gospodarstvo

Regulirane cene goriv nespremenjene

Ljubljana, 30. 07. 2024 06.16 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Drobnoprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest ter kurilnega olja so opolnoči ostale nespremenjene, potem ko je vlada zvišala trošarine in uvedla spremembe glede biokomponente v bencinu in dizlu.

Točenje goriva
Točenje goriva FOTO: Shutterstock

Cene bodo tako do vključno 12. avgusta znašale 1,514 evra za liter bencina, 1,528 evra za liter dizelskega goriva in 1,146 evra za liter kurilnega olja.

Vlada je v ponedeljek zvišala priznani delež biokomponente v 95-oktanskem bencinu s pet na 10 odstotkov ter spremenila kotacijo za biokomponento v dizlu tako, da bo modelska cena odražala dejanske cene, po katerih trgovci kupujejo biokomponento na evropskih trgih.

Kot je pojasnilo resorno ministrstvo, želijo s spremembami trgovcem z naftnimi derivati omogočiti povrnitev stroškov za dodajanje biokomponente in doseganje ciljev na področju obnovljivih virov energije. Vrednosti za biokomponento se bodo spreminjale na 14 dni v okviru izračuna drobnoprodajne cene naftnih derivatov.

Vlada je ob tem zvišala trošarine za vse tri derivate, in sicer tako, da so cene ostale nespremenjene. Kot pravi ministrstvo za finance, s tem ohranja dostopnost in konkurenčnost cen, hkrati pa si v luči dodatnih prihodkov na podlagi povečanega tranzitnega prometa prizadeva za javnofinančno vzdržnost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.