Gospodarstvo

Vroči AI čipi in zvezdniški direktor, ki se ženskam podpisuje na telesa

New York, 07. 06. 2024 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nvidia je v zadnjem času zgled tistega, kar navdušuje vlagatelje v umetno inteligenco, segment, ki je doživel razcvet z izdajo ChatGPT družbe OpenAI konec leta 2022. Vrednost delnice družbe je letos zrasla za več kot 140 odstotkov in za 200 odstotkov zadnjih 12 mesecih. Delnice Nvidie so v zadnjih petih letih pridobile več kot 3300 odstotkov. V teh istih obdobjih je Nasdaq pridobil skromnejših 14, 29 oziroma 126 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je šef družbe Jensen Huang postal prava zvezda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Zanimanje za umetno inteligenco je po uvedbi ChatGPT leta 2022 skokovito naraslo. Klepetalni robot je bil usposobljen z uporabo 10.000 Nvidiinih grafičnih procesnih enot (GPU), združenih v superračunalniku. To je maja lani Nvidio pognalo v elitni klub ameriških podjetij, vrednih najmanj bilijon dolarjev.

Zadnji val navdušenja je sledi nedeljski napovedi Huanga, ki je na industrijski konferenci dejal, da bo podjetje leta 2025 izdalo visokozmogljivo različico svojega čipa Blackwell – imenovano Blackwell Ultra –, čemur bo sledila nova platforma čipov AI, Rubin, leta 2026. Podjetje bo leta 2027 predstavilo "ultra" različico Rubina, poroča Yahoo Finance. Kot je znano, je Nvidia glavni dobavitelj čipov AI in integrirane programske opreme v tehnološki industriji. Tehnični velikani, vključno z Amazonom, Googlom, Meto, Microsoftom, Teslo, uporabljajo prav njihovo opremo.  

Prav tako je podjetje pred dnevi prvič preseglo tržno kapitalizacijo 3 bilijone dolarjev. Kar je pomenilo, da je podjetje za nekaj časa prehitelo Apple in postalo drugo najvrednejše podjetje na ameriškem delniškem trgu. Prvo mesto je v rokah Microsofta. 

Glede na vse naštete uspehe družbe v zadnjem obdobju, najbrž ne bo nikogar presenetilo, če zapišemo, da kamor koli gre direktor Jensen Huang - množice vzklikajo njegovo ime in se prerivajo za selfije in avtograme.

61-letni inženir elektrotehnike je sprejet kot rock zvezda, pravi tehnološki analitik Bob O'Donnell. A kot poroča BBC, Jensena pozornost nikakor ne moti. Vse skupaj vidi kot priložnost za še večjo prepoznavnost in rast družbe. Ne moti ga niti, če kakšna zelo zagreta oboževalka želi podpis na kakšen bolj intimen del telesa. Lokalni mediji so dogajanje na enem od dogodkov, kjer so ga oblegali oboževalci, opisali kot - "jensanity". 

V zvezde pa ga kujejo tudi znotraj industrije. Izvršni direktor družbe Meta Mark Zuckerberg je v odgovoru sledilcu na družbenih omrežjih, ki ni vedel, kdo je Huang, zapisal, da je "Taylor Swift, ampak za tehnologijo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Huang je po rodu s Tajvana, ki pa ga je zapustil, ko je bil star komaj pet let. A kot rečeno, je njegov zvezdniški status tam nesporen. Domačini pravijo, da ga na Tajvanu vidijo kot "domačega fanta, ki dobro dela", to pa je nekaj, kar cenijo. 

Čeprav živi v Santa Clari v Kaliforniji, kjer je sedež Nvidie, Huang pogosto obiskuje Tajvan. Vedno je poudarjal, da bo Nvidia še naprej vlagala v otok. Tajvanski velikan za proizvodnjo čipov TSMC je tako edini proizvodni partner za Nvidijine čipe. 

In čipi, vključno s tistimi, ki se uporabljajo za umetno inteligenco, so postali vir geopolitičnih napetosti, medtem ko ZDA in Kitajska tekmujeta za obvladovanje proizvodnje. A na vrhu te piramide je Tajvan, kjer trenutno izdelujejo skoraj vse najnaprednejše čipe na svetu - kar zagotovo prispeva h kitajskim apetitom po tem ozemlju. 

Geopolitične napetosti in napovedi regulatorjev, da želijo vpogled v monopoliziran trg čipov, pa dviguje še dodaten hrup okoli Huanga in podjetja, ki ga je ustanovil pred desetletji. Njegov uspeh je tudi stvar ponosa za Tajvan, samoupravni otok, ki si ga lasti Peking, poudarjajo pri BBC.

Huang je pred kratkim napovedal, da namerava podjetje zgraditi regionalni sedež na Tajvanu, kar je dobrodošla novica za otok, kjer jih skrbi selitev proizvodnje čipov v tujino, saj proizvajalci iščejo alternativne dobavne poti, ki bi bile varne v primeru kitajske invazije.

In tudi s tega vidika je Huangovo udejstvovanje v javnosti pomembno, česar se zaveda tudi sam, poznavalci industrije pa njegove nastope in dogodke družbe - tudi po zanimanju javnosti in obiskanosti - že primerjajo z Applovimi - iz najboljših časov Steva Jobsa.

Pa še nekaj ga povezuje z Jobsom - značilen modni slog. Huang ima rad usnjene jakne, za kar sta menda "krivi" žena in hči. 

Soproga je prav tako inženirka elektrotehnike, skupaj pa imata dva otroka. Huang je sprva delal pri ameriškem proizvajalcu čipov AMD, preden je leta 1993 soustanovil Nvidio. Podjetje je bilo najprej znano po čipih za obdelavo grafike, zlasti za računalniške igre. Sčasoma pa so se osredotočili na AI, področje, kjer zdaj prevladujejo. 

Huang ima po Forbesu za okoli 106 milijard dolarjev premoženja, s čimer je 14. najbogatejša oseba na svetu. A medtem ko mnogi menijo, da bo njegovo bogastvo le še naraščalo, drugi opozarjajo, da konkurenca nikakor ne počiva. 

Nvidia namreč ni edina z velikimi načrti. AMD in Intel napredujeta z lastnimi čipi umetne inteligence s ciljem prehiteti Nvidio, poroča Yahoo Finance. AMD je pred kratkim napovedal, da bosta njegova MI325X in MI350 prišla na trg leta 2024 oziroma 2025, in da bo njegova naslednja generacija platforme za pospeševanje umetne inteligence MI400 prišla leta 2026.

Intel medtem napoveduje, da bosta njegova pospeševalnika umetne inteligence Gaudi 2 in Gaudi 3 znižala ceno čipov. Ker podjetja namenjajo milijarde za čipe AI, bodo vsi prihranki pri cenah zagotovo dobrodošli.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inpivoveritas
07. 06. 2024 20.26
+1
Človek je len, po drugi strani pa intelegenten/neumen toliko da bo sam sebe uničil
proofreader
07. 06. 2024 19.18
+4
Hitro kupit delnice, to raste bolj kot Bitcoin.
Vrhovni poveljnik
07. 06. 2024 18.12
+16
Čez 15 let ga bodo tožile zaradi spolnega nadlegovanja.
stumfeta
07. 06. 2024 21.03
-3
Uau, še eden, ki ne razume kaj je spolno nadlegovanje.