İçeriğe atla

William Patrick Hitler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1944-1947 yılları arasında ABD Donanması üyesi William Patrick Hitler

William Patrick "Willy" Stuart-Houston (isim Hitler; 12 Mart 1911 – 14 Temmuz 1987) Almanya'da çalışan ve daha sonra 1939'da Amerika'ya göç eden, Adolf Hitler'in İngiliz yeğeni idi. Adolf Hitler'in kardeşi Alois Hitler Jr'ın ve ilk karısı Bridget Dowling'in, İngiltere'nin Liverpool şehrinde doğan William Hitler, daha sonra Almanya'ya taşındı; daha sonra Birleşik Devletler'e göç etti ve orada II. Dünya Savaşı'nda Birleşik Devletler Donanması'nda görev yaptı.

William Patrick Hitler, babası Alois Hitler Jr. ve İrlanda doğumlu Bridget Dowling'in oğlu olarak Liverpool'un Toxteth Park bölgesinde doğdu. Çift, Alois 1909'da orada yaşarken Dublin'de tanışmışlardı; Londra'daki Marylebone'da evlendiler ve 1911'de William Patrick'in doğduğu Liverpool'a geri döndüler.[1][2]

Aile, 10 Aralık 1942'de Liverpool Blitz'teki son Alman hava saldırısında yok edilen 102 Upper Stanhope Caddesi'ndeki bir dairede yaşıyordu. 1914 yılında Alois, Bridget ve oğullarını Avrupa'da kumar oynamak için terk etti. Daha sonra Almanya'ya geri döndü. I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle onlarla yeniden bağlantı kuramadı. Alois ailesini terk etti ve William annesi tarafından yetiştirildi. Yeniden evlendi ama 1920'lerin ortalarında karısı Bridget'e William'ı görebilmesi için onu Almanya'nın Weimar Cumhuriyeti'ne göndermesini istediği bir mektup yazdı. Sonunda 1929'da William 18 yaşındayken bu isteğini kabul etti. Alois, Alman karısı tarafından başka bir oğlu Heinz Hitler'e sahipti. Heinz, William'ın aksine, kararlı bir Naziydi ve 1942'de Sovyet tutsaklığında öldü.

Nazi Almanyasında

[değiştir | kaynağı değiştir]

1933'te William Patrick Hitler, amcasının iktidara gelmesinden yararlanmak için Almanya'ya döndü. Amcası ona Berlin'deki Reichskreditbank'ta bir iş buldu. Daha sonra William, bir Opel otomobil fabrikasında ve daha sonra bir araba satıcısı olarak çalıştı. Bu işlerden memnun olmayan William, amcası Adolf Hitler'e daha iyi bir iş istediğini söyleyerek, şantaj tehditleriyle kendisine "hayat şartları" iyileşmedikçe aileyle ilgili utanç verici hikâyeleri gazetelere satacağını söylemekte ısrar etti.

1938'de Adolf Hitler, William'dan yüksek düzeyli bir iş karşılığında İngiliz vatandaşlığını bırakmasını istedi. Bunu tuzak olarak gören William, Nazi Almanyası'ndan kaçtı; yine amcasına tehditlerle şantaj yapmaya çalıştı. Bu kez William, basına Hitler'in dedesinin dedikodusunu yaparak, aslında Yahudi bir tüccar olduğunu söylemekle tehdit etti. Londra'ya dönerek Look dergisinde "Neden Amcamdan Nefret Ediyorum" başlıklı bir yazı yazdı.[3]

Amerika Birleşik Devletlerine Göç etmesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

William, Ocak 1939'da Almanya'dan ayrıldı ve yayınevi sahibi William Randolph Hearst'in daveti üzerine annesi ile bir konferans turunda Amerika'yı ziyaret etti. O ve annesi II. Dünya Savaşı patlak verdiğinde ABD'de mahsur kaldılar. Başkan Franklin D. Roosevelt'e özel bir talep yaptıktan sonra, William 1944'te Birleşik Devletler Donanması'na katılmaya karar verdi ve New York'taki, Queens'teki Sunnyside'a taşındı.

William Patrick Hitler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler Donanmasına 1947 yılında terhis oluncaya kadar bir Eczacı (daha sonra Hospital Corpsman'a geçti) olarak görev yaptı. Savaş sırasında yaralanarak Mor Kalp madalyasına layık görüldü.

Daha sonraki yaşamı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Donanmadan terhis edildikten sonra William Hitler, soyadını "Stuart-Houston" olarak değiştirdi.

Stuart-Houston, 1947'de, 1920'lerin ortalarında Almanya'da doğan Phyllis Jean-Jacques ile evlendi. İlişkileri başladıktan sonra, William ve Phyllis, Bridget ile birlikte Birleşik Devletler'de anonimlik için çalıştı. William, hastanelerde kan örneklerini analiz eden bir iş kurmak için tıp eğitimini kullandığı Patchogue, Long Island'a taşındılar. Brookhaven Laboratuvarları adlı laboratuvarı evinde, 71 Gümüş Caddesi, Patchogue'da bulunan iki katlı bir ev buldular. Çiftin dört oğlu vardı: Alexander Adolf (1949), Louis (1951), Howard Ronald (1957-1989) ve Brian William (1965).

William Stuart-Houston 14 Temmuz 1987'de Patchogue'da öldü ve annesinin yanına, New York, Coram'daki Holy Sepulcher Mezarlığında gömüldü. Dul eşi Phyllis Jean-Jacques Stuart-Houston, 2004'te öldü.

Internal Revenue Service Cezai Soruşturma Biriminde Özel Ajan olan Howard Ronald Stuart-Houston, 14 Eylül 1989'da bir otomobil kazasında öldü, geride hiçbir çocuk kalmadı. Coram'daki Kutsal Mezarlığı'na gömüldü.

Stuart-Houston'ın oğullarının hiçbirinin çocuğu yoktu. Sosyal hizmet uzmanı olan oğlu Alexander, spekülasyonların aksine, Hitler'in kan çizgisini kasıtlı olarak bitirme niyetlerinin bulunmadığını söyledi.

  1. ^ "Index entry". FreeBMD. ONS. 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  2. ^ "Index entry". FreeBMD. ONS. 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  3. ^ Brown et al (2006)