Dijital varlık yönetimi
Bu madde veya bölüm Elektronik belge sağlama adlı maddeye çok benzemektedir ve bu iki maddenin tek başlık altında birleştirilmesi önerilmektedir. Birleştirme işlemi yapıldıktan sonra sayfaya {{Geçmiş birleştir}} şablonunu ekleyiniz. |
Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir. (Aralık 2009) |
Dijital Varlık Yönetimi (DAM - Digital Asset Management) dijital varlıkların depolanması, aranıp bulunması, dağıtımı, gruplanması ve aktarımı etrafında gerçekleşen yönetim görevleri ve kararlardan oluşur. Dijital fotoğraflar, animasyonlar, videolar ve müzik dosyaları "dijital varlık " adı verilen varlıklara örneklerdir. Dijital Varlık Yönetim Sistemi dijital varlıkların yönetilmesi sürecine yardım eden bilgisayar yazılımı ve / veya donanımı vasıtasıyla işler.
Dijital Varlık Yönetimi (DAM) terimi aynı zamanda İnternet'ten yükleme, isim değiştirme, yedekleme, derecelendirme/değerlendirme, gruplama, arşivleme, optimumlaştırma, koruma, küçültme ve dosyaları dışarıya aktarma protokolleri için de kullanılır.
Temel olarak ses dosyaları, videolar ve diğer medya içerikleri ile çalışan Medya Varlık Yönetimi (MAM), “Dijital Varlık Yönetimi”’nin alt kategorilerinden birisidir. İçerik yönetim sistemi (CMS) de sektör ve uygulama kapsamı daha geniş olmak ile birlikte genellikle benzer özellikler taşır.
Üstveri (Metadata)
[değiştir | kaynağı değiştir]Genellikle yönetilen “varlık” dijital formatta bir araya getirilip depolanır. Bu varlıkların genellikle sistem içinde “asıl” olarak adlandırılan en yüksek çözünürlük değerlerine sahip bir gösterimi bulunur. Bu varlıklar üstveriler (metadata) ile açıklanır. Üstveriler djital varlıkları tanımlar; bu tanımlar sistem, süreç ya da kullanıcı ihtiyaçlarına bağlı olarak detaylanır. Üstveriler –bununla sınırla olmamak ile birlikte-; varlık içeriğini tanımlayabilir (içeride ne var?); içeriğin formatı ile ilgili bilgi verebilir (örn: JPEG, tar, MPEG 2); geçmişi ile ilgili, mülkiyet, erişim hakları ve bunun gibi birçok konuda bilgi verebilir.
Bazı durumlarda sistemdeki dijital değerlerin boyutları çok büyük olabilir, örneğin MPEG 2 ve JPEG2000 dosyaları gibi, bu gibi görüntü ve video dosyalarının asıllarının “proxy” adı verilen temsilleri oluşturulur. Proxy kopyası, DAM sistem altyapısı için kullanılan toplam bantgenişliği azaltmak için kullanılan, asıl varlığın daha düşük çözünürlüklü bir temsilidir. Bu proxy kopyaları varlıklar sisteme aktarıldığı an ya da daha sonra oluşturulabilir.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Dijital Değer Yönetimi 20 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Digital Asset Management 13 Eylül 2022[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.