Cehennem banknotu
Cehennem banknotu, özel antik Çin kâğıtlarından yapılan ve çeşitli bölgesel dinlerde ciddi bir önem arzeden bir tür sembolik kâğıt para. Ahirette kullanılmak üzere atalara sunulur. Para, genellikle Batı Çin'in geleneksel banknotlarına benzer.
Çeşitli mitolojik inanışlarda, Cehennem Banknotları'nın ahirette yaşamak için gönderilmesine ilişkin çok sayıda görüş öne sürülmektedir. Yama, Budizm ve Çin mitolojisinde Çinlilerin ataları için bu "rüşvet"i verdikleri takdirde Cehennemin Kralı tarafından parasızlıktan ve cezalardan kurtarılacağına inanılır.
Daha modern çağların tutulan bir diğer tercihi ise "Cehennem Bankası Kredi Kartları"dır. Tasarımda, kredi kartlarının çeşitli olmasıyla beraber sade ve estetik olmasına özen gösterilir. Sadece altın mukavva karta sanatçının ismi yazılarak "VISA" diye damgalanır. Bazıları inanışlarda bu para cehennemde alevlenerek şekilli kâğıtlara dönüşecek ve cehennemde kullanılabilir kâğıt para olacaktır.
Cehennem Banknotları, büyüklükleri $10,000'den, $100,000, $1,000,000 ve de $500,000,000'a kadar olan absürt meblağlar için üretilirler. Bir kâğıt paranın en önemli vasıfları Jade İmparator yazan yerde görünmektedir. Batı (bekçisinin) imzasını,(Yu Wong veya Yuk Wong) ve onay imzasını Yanluo, Cehennem'in Kralı (Yen Loo)' atar. Kağıdın arka tarafında Cehennem Bankası'nın portresi bulunur.
Köken bilimi
[değiştir | kaynağı değiştir]'Cehennem' kelimesi Çincede kötü bir anlam ifade etmez. Cehennemin Çince karşılığı Di Yu (Geleneksel Çince: 地獄, Basit Çince: 地狱) Çincede "yeraltı mahkemesi" anlamına gelir ve dünyadaki günahlarından bağışlanmayı bekleyen ruhların bulunduğu bir hapishane ve yargılama yeri olarak tasvir edilir.[1]
Bir söylentiye göre, Çin'deki Hristiyan misyonerler Hristiyanlığı kabul etmeyen tüm Çinlilerin cehenneme gideceklerini yaymışlar, hatalı bir çeviri ile Çinliler Cehennem'in kendi kültürlerindeki yeraltı mahkemesi olduğunu sanmışlardır.[2]
Çin mitolojisindeki tüm insanların ölüler diyarına (ahiret) kesin olarak geleceği ve Di Yunun insanların cennette ne yapacaklarına karar vereceği, onları nirvanaya götürecek ölüler diyarına atacağı ya da bir bedende onlara ruh vereceğine inanılır. Dünyada da o banknotlar geçerli olacaktır.
Desenler
[değiştir | kaynağı değiştir]Cehennem Banknotu'nun en çok karşılaşılan değeri $10,000 dolardır ve biçemi Amerikan Doları'na benzer.
Ayrıntılı ve zarafet amaçlı yapılmış olan bu banknotlar genelde ahiretin taoist hakimi, tanrı, Jade İmparator'a adanmıştır. Ancak Sekiz ölümsüzler'e, Buda'ya, Yama, Hayalin Ejderhası'na, Yama Kralı'na ve hatta ölen ünlü kişilere, (örneğin John F. Kennedy ve Marilyn Monroe gibi) adanan banknotlar da vardır. Ellilik ve yüzlük banknotları selofan adı verilen selülozdan yapılan ince bir tabakadan oluşan bir maddeye sarılıp muhafaza edilir.
Cehennem banknotlarının kullanımında dikkat edilecek noktalar
[değiştir | kaynağı değiştir]Batıda her ne kadar Cehennem Banknotları bir oyuncak olarak görülse de, inananlar, Cehennem Banknotları'nı yaparken dikkatli davranır ve buna inançlı Çinli insanlar ciddiyetle bakarlar. Cehennem Banknotları'nın insanlara hediye olarak verilmesi tavsiye edilmez. Banknotun hediye edilen kişinin ölmesinin istendiğine inanılır. Çin gelenekleri bu insanın mezarının beddularla dolacağını söyler. Cehennem Banknotları genellikle kimsenin erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilir. Bir evin etrafında bulunursa kötü şans getireceğine inanılır.
Banknotlar yakıldığında, banknotlar gerçek para muamelesi görür. Çin geleneklerinde gerçek veya cehennem paralarının yok edilmesi oldukça teferruatlı yollarla gerçekleştirilir. İçine bir şeyler atarak veya ateşi kurcalayarak daha kötü sonuçlara yol açılmamalı, fakat onun yerine yanması bittikten sonra külleri ağzı sıkı olmayan bir keseye koyulmalıdır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "World Paper Money". 10 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2008.
- ^ http://www.bigwhiteguy.com/baskets/hell.php[ölü/kırık bağlantı]