İçeriğe atla

Ölümsüzlük

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.51, 19 Mart 2024 tarihinde İmmoBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 32197690 numaralı sürüm (top: dz., ; Görünmez karakterler fark edilebilir kılındı: kırılmaz boşluk (U+00A0))
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)
Cleveland şehrinde yer alan Fountain of Eternal Life (Ebedi Yaşam Çeşmesi).

Ölümsüzlük, sonsuz yaşam, ölümden muaf olma, bitmeyen varoluştur.[1] Bazı modern türler biyolojik ölümsüzlüğe sahip olabilir. Ölümsüz denizanası benzeri canlılar ise biyolojik ölümsüzlüğe sahiptir, yani gerekli koşullar oluşturulduğu takdirde teorik olarak sonsuza dek yaşamlarını sürdürebilirler.[2][3]

Bazı bilim insanları, fütüristler ve filozoflar insan vücudunun ölümsüzlüğü hakkında teoriler kurmuş ve bazıları, insan ölümsüzlüğünün 21. yüzyılın ilk birkaç on yılında sağlanabileceğini öne sürmüştür. Diğerleri ise yaşam süresinin uzatılmasının kısa vadede daha ulaşılabilir bir hedef olduğuna inanmakta ve ölümsüzlük ile daha fazla araştırma yapılmasını beklemektedir. Yaşlanmanın olmaması, insanlara biyolojik ölümsüzlük sağlayacaktır ancak hastalık veya fiziksel travma nedeniyle ölümler yaşanabilir, ancak var olması durumunda bu sorun, zihin/bilinç yüklemesiyle çözülebilirdi.

Dinî bağlamda, ölümsüzlüğün genellikle tanrı (veya diğer tanrılar) tarafından iyilik yapan veya ilahi kanunları takip eden insanlara verilen sözlerden biri olduğu söylenir. Bitmeyen bir insan yaşamının alacağı biçim (ya da maddi olmayan bir ruhun var olup olmadığı ve ölümsüzlüğe sahip olup olmadığı), dinin ana odak noktasının yanı sıra spekülasyon ve tartışma konusu olmuştur.

  1. ^ "Merriam-Webster". merriam-webster.com (İngilizce). 30 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2017. 
  2. ^ "Developmental Biology Online: Cheating Death". web.archive.org. 2 Nisan 2010. 2 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Ölümsüz Denizanası: Turritopsis dohrnii - Evrim Ağacı". web.archive.org. 28 Temmuz 2019. 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021.