İçeriğe atla

Pandeizm: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: tl:Pandeismo
k Kaynakça: Kaynakça düzeltmesi
Etiketler: AWB Elle geri alma
 
(32 kullanıcı tarafından yapılan 45 ara revizyon gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
{{genişlet dil|topic=|langcode=en|otherarticle=Pandeism}}
'''Pandeizm''': [[Panteizm]]in [[Deizm|deistik]] formudur; [[Deizm]]in [[Panteizm|panteistik]] formudur.
{{genişlet dil|topic=|langcode=de|otherarticle=Pandeismus}}
{{Deizm}}
{{dinsizlik}}
{{tanrı}}
{{karıştırma|Panteizm}}
'''Pandeizm''', [[panteizm]]in [[Deizm|deistik]] formudur veya [[deizm]]in [[Panteizm|panteistik]] formudur.


Deizm (tanrıcılık), 17'inci ve 18'inci yüzyılda [[İngiltere]], [[Fransa]] ve [[Amerika Birleşik Devletleri]]'nde belirginleşmiş [[din]]i bir [[felsefe]]dir.
Deizm (yaradancılık), 17. ve 18. yüzyılda [[İngiltere]], [[Fransa]] ve [[Amerika Birleşik Devletleri]]'nde belirginleşmiş bir [[felsefi akım]]dır.


Panteizm ya da Tümtanrıcılık (Doğatanrıcılık Kamutanrıcılık) [[Evren]]in bütününü [[Tanrı]] olarak kabul eden felsefî görüştür. Panteizm'de, pan-enteizm'den ([[kamusaltanrıcılık]]) farklı olarak herşeyi tanrının bir parçası olarak kabul edilir, tanrı her şeydir ve her şey tanrıdır. Panteizme göre Tanrı'nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığı yoktur. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasında vardır. Her şey Tanrı'dır.
Panteizm ya da tümtanrıcılık (doğatanrıcılık-kamutanrıcılık) ise [[evren]]in bütününü [[Tanrı]] olarak kabul eden [[felsefi akım|felsefî görüş]]tür. Panteizm'de, her şey tanrının bir parçası olarak kabul edilir, Tanrı her şeydir ve her şey Tanrıdır. Panteizme göre Tanrı'nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığı yoktur. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasında vardır. Her şey Tanrı'dır. Pandeizm hakkında en kapsamlı kitap 1910 yılında Max Bernhard Weinstein tarafından yazılmıştır.


Deistler genelde doğaüstü olayları (kehanet veyahutta mucizeler), yaradanın dinlerle olan bağını, [[kutsal metinler]]i ve ortaya çıkmış tüm dinleri reddederler. Bunun yerine; deistler doğru dini inanışların [[insan]] mantığında ve doğal [[Dünya]]'nın kanunlarında görmeyi tercih ederler. Bu doğrultuda da; varolan tek bir [[tanrı]]nın ya da üstün varlığı kabul ederler. Ancak '''pandeistler''', evrenden ''ayrı'' bir olgunun varlığını kabul etmezler. Tanrı evrenle bir bütündür.
Deistler genelde doğaüstü olayları (kehanet veyahut da mucizeler), yaradanın dinlerle olan bağını, [[kutsal metin]]leri ve ortaya çıkmış tüm dinleri reddederler. Bunun yerine; deistler doğru dini inanışların [[insan]] mantığında ve doğal [[Dünya]]'nın kanunlarında görmeyi tercih ederler. Bu doğrultuda da; var olan tek bir [[tanrı]]nın ya da üstün varlığı kabul ederler. Ancak pandeistler, evrenden ''ayrı'' bir olgunun varlığını kabul etmezler. Tanrı evrenle bir bütündür.


Farklı yazarlar, İtalyan teolog [[Giordano Bruno]]'yu bir tür Pandeist olarak tanımlamıştır.<ref>Max Bernhard Weinstein, ''Welt- und Lebensanschauungen, Hervorgegangen aus Religion, Philosophie und Naturerkenntnis'' ("World and Life Views, Emerging From Religion, Philosophy and Perception of Nature") (1910), page 321.</ref><ref>[[Corey S. Powell]], "[http://blogs.discovermagazine.com/outthere/2014/03/13/cosmos-giordano-bruno-response-steven-soter/#.Uy-qafldUdl Defending Giordano Bruno: A Response from the Co-Writer of 'Cosmos'] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20191116095835/http://blogs.discovermagazine.com/outthere/2014/03/13/cosmos-giordano-bruno-response-steven-soter/#.Uy-qafldUdl |tarih=16 Kasım 2019 }}", ''[[Discover (dergi)|Discover]]'', March 13, 2014: "Bruno imagines all planets and stars having souls (part of what he means by them all having the same "composition"), and he uses his cosmology as a tool for advancing an animist or Pandeist theology."</ref><ref name="UNbelievable">{{Kitap kaynağı|author=Michael Newton Keas|başlık=UNbelievable: 7 Myths About the History and Future of Science and Religion|yıl=2019|sayfalar=149-150}}</ref><ref>David Sessions, "[http://www.thedailybeast.com/articles/2014/03/23/how-cosmos-bungles-the-history-of-religion-and-science.html How 'Cosmos' Bungles the History of Religion and Science] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20170107191135/http://www.thedailybeast.com/articles/2014/03/23/how-cosmos-bungles-the-history-of-religion-and-science.html |tarih=7 Ocak 2017 }}", ''[[The Daily Beast]]'', 03.23.14: "Bruno, for instance, was a 'pandeist', which is the belief that God had transformed himself into all matter and ceased to exist as a distinct entity in himself."</ref>
Deizm kelime anlamı olarak; "tanrı"'dan gelmiştir; Latince "''[[deus]]''" kelimesini kullanır; tam [[Türkçe]]si ile "Tanrıcılık"dır.

== Kaynakça ==
{{kaynakça}}


{{vikisözlük}}
{{vikisözlük}}

{{İnanç sistemleri}}
{{İnanç sistemleri}}
{{Teoloji}}
{{Teizm}}


[[Kategori:Panteizm]]
{{felsefe-taslak}}

[[Kategori:Felsefi akımlar]]
[[Kategori:Felsefi akımlar]]
[[Kategori:Din metateorisi]]

[[af:Pandeïsme]]
[[ar:ربوبية كلية]]
[[da:Pandeisme]]
[[en:Pandeism]]
[[es:Pandeísmo]]
[[et:Pandeism]]
[[fr:Pandéisme]]
[[id:Pandeisme]]
[[it:Pandeismo]]
[[nl:Pandeïsme]]
[[no:Pandeisme]]
[[pl:Pandeizm]]
[[pt:Pandeísmo]]
[[ro:Pandeism]]
[[ru:Пандеизм]]
[[sv:Pandeism]]
[[tl:Pandeismo]]
[[uk:Пандеїзм]]
[[zh:泛自然神論]]

20.37, 1 Mayıs 2024 itibarı ile sayfanın şu anki hâli.

Pandeizm, panteizmin deistik formudur veya deizmin panteistik formudur.

Deizm (yaradancılık), 17. ve 18. yüzyılda İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde belirginleşmiş bir felsefi akımdır.

Panteizm ya da tümtanrıcılık (doğatanrıcılık-kamutanrıcılık) ise evrenin bütününü Tanrı olarak kabul eden felsefî görüştür. Panteizm'de, her şey tanrının bir parçası olarak kabul edilir, Tanrı her şeydir ve her şey Tanrıdır. Panteizme göre Tanrı'nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığı yoktur. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasında vardır. Her şey Tanrı'dır. Pandeizm hakkında en kapsamlı kitap 1910 yılında Max Bernhard Weinstein tarafından yazılmıştır.

Deistler genelde doğaüstü olayları (kehanet veyahut da mucizeler), yaradanın dinlerle olan bağını, kutsal metinleri ve ortaya çıkmış tüm dinleri reddederler. Bunun yerine; deistler doğru dini inanışların insan mantığında ve doğal Dünya'nın kanunlarında görmeyi tercih ederler. Bu doğrultuda da; var olan tek bir tanrının ya da üstün varlığı kabul ederler. Ancak pandeistler, evrenden ayrı bir olgunun varlığını kabul etmezler. Tanrı evrenle bir bütündür.

Farklı yazarlar, İtalyan teolog Giordano Bruno'yu bir tür Pandeist olarak tanımlamıştır.[1][2][3][4]

  1. ^ Max Bernhard Weinstein, Welt- und Lebensanschauungen, Hervorgegangen aus Religion, Philosophie und Naturerkenntnis ("World and Life Views, Emerging From Religion, Philosophy and Perception of Nature") (1910), page 321.
  2. ^ Corey S. Powell, "Defending Giordano Bruno: A Response from the Co-Writer of 'Cosmos' 16 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Discover, March 13, 2014: "Bruno imagines all planets and stars having souls (part of what he means by them all having the same "composition"), and he uses his cosmology as a tool for advancing an animist or Pandeist theology."
  3. ^ Michael Newton Keas (2019). UNbelievable: 7 Myths About the History and Future of Science and Religion. ss. 149-150. 
  4. ^ David Sessions, "How 'Cosmos' Bungles the History of Religion and Science 7 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", The Daily Beast, 03.23.14: "Bruno, for instance, was a 'pandeist', which is the belief that God had transformed himself into all matter and ceased to exist as a distinct entity in himself."