Sinekkapangiller

(Muscicapidae sayfasından yönlendirildi)

Sinekkapangiller (Muscicapidae), ötücü kuşlar takımına ait bir familyadır. Bu familyanın üyelerinin hemen hemen hepsi Avrupa, Afrika ve Asya'da yaşarlar. Genel olarak ağaçlarda yaşayan, küçük ve böcekçil kuşlardır. Avlarını uçarken havada kaparlar.

Sinekkapangiller
Dişi kara kızılkuyruk Phoenicurus ochruros
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Muscicapidae
(Sinekkapangiller)
Vigors, 1825
Cinsler

Metne bakınız.

Özellikleri

değiştir

Bu familyada bulunan kuşların dış görünüşleri oldukça farklı olmasına karşın çoğunun şakıması kuvvetli değildir ve çağrıları tizdir. Boyları 9 ila 22 cm arasında değişen küçük ve orta boylu kuşlardır.[1] Türlerin çoğu mat kahverenginde tüylere sahiptir ancak bazı türlerin özellikle erkekleri daha parlak renklere de sahiptir.[2] kuyrukları dört köşemsidir. Çoğunun gagası uçarken havada böcekleri yakalamak için uygun olacak şekilde geniş ve yassıdır ancak yerde dolaşarak avlanan birkaç türünün gagaları daha incedir.[3] Gaga dibinde kıllar vardır. Erkek ve dişiler birbirlerinden farklıdır.

Yoğun ormanlardan çalılıklara, yeterli miktarda ağaç bulunan her yerde yaşarlar. Kuzeyde yaşayan türler kışlamak için güneye göçerek sürekli olarak böceklerle beslenebilir.[3]

Türüne bağlı olarak yuvalar ya ağaçlarla kayalıklara yapılmış düzgün kase biçimindedir ya da var olan ağaç kovuklarına basitçe tüy ya da ot gibi malzemeler serilerek yapılır. Ağaç kovuklarına yuva yapan türler ortalama sekiz yumurta yumurtlarken diğerleri iki ila beş arası yumurta yumurtlarlar.[3]

Cinsler ve türler

değiştir

Uluslararası Ornitologlar Birliği'nin(en:International Ornithologists' Union) listesine göre sinekkapangiller familyasında bulunan 53 cins ve 297 türün listesi:[4]

  1. ^ Del Hoyo, J.; Elliot, A. & Christie D. (editors). (2006). Handbook of the Birds of the World. Volume 11: Old World Flycatchers to Old World Warblers. Lynx Edicions. ISBN 84-96553-06-X.
  2. ^ "Old World Flycatchers Muscicapidae". artfullbirds.com. 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2010. 
  3. ^ a b c Perrins, C. (1991). Forshaw, Joseph (Ed.). Encyclopaedia of Animals: Birds. Londra: Merehurst Press. ss. 194-195. ISBN 1-85391-186-0. 
  4. ^ "IOC World Bird List version 3.1 Chats, Old World Flycatchers". IOC World Bird List. 26 Nisan 2012. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2012.