Tartışma:Türkler

13.41, 20 Haziran 2010 tarihinde Simon Bolivar (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 7783738 numaralı sürüm (türkler çekik gözlülükten nasıl kurtuldu?)
Arşiv
Arşivler
  1. Arşiv 1

Etnikçilik, Irkçılık

"Türk halkı (Türk, Türkler) Türkiye vatandaşları. Türk tanımını yapan eski bir metne göre "Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşayan ırkı, inancı, etnik kökeni ne olursa olsun Türk idealini ve kültürünü benimseyen herhangi bir bireye Türk denir." İngilizcesi: The Turkish people (Turkish: Türk), also known as the "Turks" (Türkler) are defined mainly as citizens of the Republic of Turkey. An early historic text provided the definition of being a Turk as "any individual within the Republic of Turkey; whatever his/her faith or racial/ethnic background; who speaks Turkish, grows up with Turkish culture and adopts the Turkish ideal, is a Turk.

en:Turkish people

Bu maddenin İngilizce maddede (en:Turkish people) anlatılan Türk Halkı maddesi ile bir ilgisi yok. Burda milletin adı etnik bir kökenmiş gibi lanse edilmeye çalışılarak Etnik ırk ayrımcılığı ve bölücülük yapılıyor. Türkten kasıt bir etniklik ise adı Türk değil etnik grubun adı (Kıpçak, Tatar, Ahıska, Gagavuz vs.) olmalıydı. Bu madde ansiklopedik değil çünkü milletin adını bir etnik grup olarak veriyor. Yani örnek verecek olursak, Fransız Fransızları, İngiltere İngilizleri, Almanya Almanları, Amerika Amerikanları, İspanya İspanyolları diye maddeler nasıl yoksa; Türkiye Türkleri diye bir madde de olamaz. Fransa Frankları diye bir madde bulunabilir ama gelgelelim Fransa Fransızları diye bir madde olmaz.--Bruno ileti 19:50, 24 Ekim 2009 (UTC)


Yeni haliyle makaleyi okudum. Türkiye Türkleri, etnik bir tanımdır. Aslında doğrusu Anadolu Türkleri olabilir. Ama genel olarak doğru tanımlanmış bence. Irkçılık'tan filan da söz edemeyiz. Sizin dediğiniz Türk milleti ayrı bir başlık olarak açılmalı veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı içinde açıklanmalı. Eğer Türkten, Türk milleti kavramı anlaşılırsa Laz, Kürt gibi maddelerin olmaması gerekir. Ayrıca; Kıpçak, Tatar, Ahıska, Gagavuz, Yörük vs. Türk etnisitesinin alt gruplarıdır. Ayrı bir etnik grup denemez. Onlar halkbilimine göre alt kültür grubudur.

Bence sorun herkesin Türk kavramını farklı anlaması. Burada anlatılmak istenen Turkish kavramı değil; Anatolian Turkic yani Turkic kavramıdır. --193.140.180.223 10:25, 27 Ekim 2009 (UTC)

Türklerin genetik kökeni hakkında

Türklerin yerli anadolu olup Asya kökenli olmadığı bir safsatadan başka birşey değildir,eğer Türklerin Y-DNA haplogruplarına bakarsanız,iGENEA'ya göre %9 R1a,%18 R1b,%10 F* ve %15 K Türklerde yaygındır ve bu haplogrupların hepsi Orta Asya'da yaygındır,Kırgızlar R1a'yı %63 oranında,Uygurlarsa R1b'yi %18 oranında taşırlar.--Deniz Tegin 22:29, 6 Şubat 2010 (UTC)

ünlü türkler

  • Osman Hamdi Bey
  • Fevzi Çakmak
  • Makbule Atadan
  • Hatı Çırpan
  • Yörük Ali Efe
  • Zülfü Livaneli

şablonda resimleri olan yukarıdaki kişiler pek fazla tanınmıyor. bence daha tanınna kişiler olmalı. Makbule Atadan'nın (resim olmadan söylendiğinde) Atatürk'ün kardeşi olduğunu pek fazla bilinmez. isterseniz deneme yapabilirsiniz. -- Son kahraman ileti 19:21, 22 Mart 2010 (UTC)

Bence de Sertap Erener,İlhan Mansız,Kenan Doğulu,Tarkan,Mehmet Öz gibi tanınan kişiler konulmalı.--Deniz Tegin 15:20, 30 Nisan 2010 (UTC)

Katılıyorum--188.58.56.11 22:27, 15 Mayıs 2010 (UTC)hayati54

Bu maddeye karşıyım

nedenmi karşıyım maddeyi okuyun/anlayın görün !--188.58.56.11 22:25, 15 Mayıs 2010 (UTC)hayati54

türkler çekik gözlülükten nasıl kurtuldu?

türkler çekik gözlü bir millet.türkler nasıl şimdiki hallerine geldi?ordaki ermeni rum kürtlerle karışarak herhalde.bu milletler türk olmayı nasıl kabul etmiştir?yada daha öncesinde iranlılarla veya araplarla karışarak.yani bu milletler türklüğü nasıl kabul etmiştir?

Tam olarak öyle değil...Şu uygur kızlarına bakabilirsin: http://www.uyghuronline.com/img/uighur_girl1.jpg http://pastmist.files.wordpress.com/2009/02/_uyghur_girl.jpg --Deniz Tegin 13:41, 20 Haziran 2010 (UTC)

"Türkler" sayfasına geri dön.